Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31-10-2019

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού για τη ρύπανση και τη δυσοσμία

Την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης άμεσης λήψης μέτρων έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού για τη ρύπανση και τη δυσοσμία
fontsize

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ευόσμου - Κορδελιού πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Λαός της περιοχής και μαζικοί φορείς, διαδήλωσαν κατά της έντονης δυσοσμίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από τη δραστηριότητα της μονάδας των ΕΛΠΕ. Συνεχίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτούν την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, έτσι όπως τα καθορίζει η εξέλιξη της επιστήμης για την προστασία των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αλλά και για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, καθώς και παύση κάθε χορηγίας της επιχείρησης προς φορείς της περιοχής για την εξαγορά της ανοχής των κατοίκων. Μέχρι την ολοκλήρωση των μέτρων, απαιτούν ακόμα την αναστολή δραστηριοτήτων, με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά την επιχείρηση και όχι τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισηγήθηκε η Ρούλα Μπουδουρίδου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», όπου παρουσίασε το πρόβλημα, τις διαπιστωμένες με πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ ευθύνες των ΕΛΠΕ και έθεσε ζήτημα άμεσης λήψης μέτρων.

Ακολούθησε ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός (η διοίκηση του Δήμου απαρτίζεται από προερχόμενους από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέλαβε ουσιαστικά ρόλο εκπροσώπου των ΕΛΠΕ. Ανέφερε πως μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη διοίκηση της επιχείρησης προς «διερεύνηση προθέσεων», ενημερώθηκε για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα τεσσάρων «έργων ελάφρυνσης» που έχουν προγραμματιστεί καθώς «πλέον τα ΕΛΠΕ αναγνωρίζουν το πρόβλημα». Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η μεταφορά των σκαμμάτων ελαιώδους λάσπης από τις οποίες και προέρχεται η δυσοσμία, 1.200 μέτρα πιο μακριά από την κατοικημένη περιοχή του Κορδελιού. Φυσικά, υπάρχουν ημέρες που οι καιρικές συνθήκες κάνουν αισθητή την έντονη δυσοσμία σε μεγάλα τμήματα όχι μόνο του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο το δήμαρχο να αποδέχεται πως «δεν μπορώ να ξέρω τι θα αποδώσει το κάθε μέτρο».

Ο δήμαρχος ουσιαστικά κάλεσε τους κατοίκους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, καθώς υποστήριξε πως «δεν ωφελούν σε τίποτα» και να συμμετάσχουν στο διάλογο με τα ΕΛΠΕ μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής ενημέρωσης που πρότεινε η παράταξή του να σχηματιστεί, διατηρώντας παράλληλα «στάση μετριοπάθειας και αναμονής». Επίσης, πρότεινε να δοθεί και άλλο χρονικό περιθώριο στα ΕΛΠΕ για τη λήψη μέτρων, τονίζοντας πως η διοίκησή του έχει «"μηδενίσει το κοντέρ" και προχωρά σε καινούργια αντιμετώπιση της επιχείρησης».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θανάσης Κοκονάς, Λεωνίδας Ναθαναϊλίδης και Μαρία Ξενίδου, στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν πως το ζήτημα, που υπάρχει από τη δεκαετία του '80, δεν είναι σε καμία περίπτωση τεχνικό όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, αλλά πολιτικό, με την ευθύνη να βαραίνει τις κυβερνήσεις αλλά και τις διοικήσεις δήμου και περιφέρειας, που όχι μόνο όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την αντιμετώπιση, αλλά προώθησαν και στήριξαν την πολιτική αυτή που για την εξασφάλιση των κερδών της επιχείρησης, της έδωσαν όχι μόνο το ελεύθερο στη ρύπανση, ακόμα και το να λειτουργούν σε απόσταση 200 μέτρων από σχολείο της περιοχής.

Ο Θ. Κοκονάς, τόνισε πως καθώς «τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται παρακαλώντας τα ΕΛΠΕ και και με νέες μετρήσεις, δίνοντάς τους και άλλο χρόνο αλλά καθήκον του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να πάρει θέση μαζί με το λαό της περιοχής, τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους που αγωνίζονται, αποφασίζοντας πλαίσιο διεκδίκησης μέτρων». Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αυταπάτες πως τα ΕΛΠΕ θα βάλουν την υγεία των κατοίκων πάνω από τα κέρδη τους» καθώς η επιχείρηση, από την πρώτη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν σκόπευε να λάβει μέτρα, γεγονός που άλλαξε μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Ο Λ. Ναθαναϊλίδης, επανέφερε τη γνωστή «έκθεση» της εταιρίας «One Team» στην οποία για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είχε «φακελωθεί» όλος ο λαός και οι φορείς της περιοχής που αντιδρούσαν, υποστηρίζοντας πως δεν γίνεται να δοθεί περίοδος χάριτος στην επιχείρηση, όπως πρότεινε ο δήμαρχος. Σχολίασε επίσης την απόπειρα του δημοτικού συμβούλου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ να μην χρεωθεί ευθύνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντάς τις όλες στην τωρινή της ΝΔ, τονίζοντας πως η έκθεση αυτή είχε περάσει ουσιαστικά απαρατήρητη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το υπουργείο να επιβάλλει πρόστιμα «χάδι» στην επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αφού σε σημείο της συνεδρίασης απέβαλε από την αίθουσα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της ομάδας πολιτών, μετά από ένταση που σημειώθηκε, οδήγησε τη διαδικασία στο να μην πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς απλά δέχθηκε τα ψηφίσματα της ομάδας πολιτών, της ομάδας γυναικών Ευόσμου και άλλων παρατάξεων, ανακοινώνοντας πως απλά «θα αναρτηθούν».

ΠΗΓΗ 902.grΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών
Αναβάθμιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών

Αποφασίστηκε από Περιφέρεια και Δήμους

27-5-2020

Ζητούνται πληροφορίες για θανατηφόρο τροχαίο
Ζητούνται πληροφορίες για θανατηφόρο τροχαίο

Για άγνωστο οδηγό που παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε

27-5-2020

Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου
Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου

Αποφασίστηκαν στη συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα και Κων. Ζέρβα

25-5-2020

Κ. Ζέρβας : «Yπετριπλασιάζουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων»
Κ. Ζέρβας : «Yπετριπλασιάζουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων»

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει επιτέλους μία βιώσιμη πόλη

25-5-2020


Ο ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου για τον αιφνίδιο χαμό του Γιάννη Ευστρατίου
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ωραιοκάστρου για τον αιφνίδιο χαμό του Γιάννη Ευστρατίου

«Έφυγε από κοντά μας ένας εξαίρετος άνθρωπος, οικογενειάρχης και επιστήμονας»

25-5-2020

Έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα
Έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα τραπεζοκαθίσματα

Τη Δευτέρα 25 Μαϊου αναμένεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

22-5-2020

Μονιμοποίηση για τις σχολικές καθαρίστριες
Μονιμοποίηση για τις σχολικές καθαρίστριες

Ομόφωνο ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών

19-5-2020

Κάλεσμα για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του  Γρηγόρη Λαμπράκη
Κάλεσμα για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΔΥΕΘ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης

18-5-2020

Εργασίες συντήρησης στη 16η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου
Εργασίες συντήρησης στη 16η Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου

Aπό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

18-5-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ