ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-11-2019

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης

Σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του Τιμωμένου

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης

Σε μία λαμπρή τελετή η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγόρευσε χθες, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, Επίτιμο Διδάκτορά της τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η τιμητική αναγόρευση έγινε σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του Τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργεί τις διακρατικές σχέσεις της Κύπρου και τόνισε την ψυχραιμία με την οποία χειρίστηκε το θέμα του Κυπριακού.

«Κύριε Πρόεδρε, σε χρόνο που ουδείς ανέμενε, όχι απλώς ανορθώσατε, αλλά ισχυροποιήσατε έτι περαιτέρω την Κύπρο στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα. Ενάντια στις τρέχουσες αναχρονιστικές αντιλήψεις, τολμάτε να προχωράτε μπροστά και να στοχεύετε στο μέλλον. Με σταθερή προσήλωση στην Παιδεία και την πλήρη στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας σας, οδηγήσατε το καράβι σας και κατορθώσατε την τόσο ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης […] Δεδομένης της σημαίνουσας, αλλά και συνάμα ταραχώδους γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης της χώρας σας, επιτύχατε την απαιτούμενη εκείνη ψυχραιμία που ορίζουν οι, συχνά, “θερμές” εξελίξεις. Ενσκήψατε με σεβασμό και κατανόηση στα συναισθήματα ενός ολόκληρου λαού και προκρίνατε τη λύση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, έναντι μιας άγονης πολεμικής και εμπρηστικής ρητορικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, στον χαιρετισμό της, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η Νομική Σχολή του ΑΠΘ πρότεινε την αναγόρευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Επίτιμο Διδάκτορά της, λέγοντας ότι «στο πρόσωπό σας, Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να τιμήσουμε τον συνεχή αγώνα του Κυπριακού λαού να τεθεί τέρμα στην τουρκική κατοχή, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ευημερήσουν σε μία χώρα αδιαίρετη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Σε μια πατρίδα που ενώνει εθνότητες σε μία κοινή προοπτική και δεν διαιρεί ούτε τεμαχίζει το μέλλον, σε μια πατρίδα που συνυπάρχει με όλους τους γείτονές της ειρηνικά, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Στον έπαινό του ο Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Στεφανίδης, μίλησε για τη στάση του Τιμωμένου απέναντι στο Σχέδιο Annan, επισημαίνοντας ότι «τις παραμονές του Δημοψηφίσματος, η πλειονότητα των πολιτικών ηγετών στην Κυπριακή Δημοκρατία τάχθηκε, ευθέως ή ελάχιστα συγκεκαλυμμένα, κατά του Σχεδίου. Εξαίρεση αποτέλεσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου, τότε, Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απέκρυψε τον προβληματισμό του για τις αδυναμίες του Σχεδίου Annan. Με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους, επέλεξε την ηθική στάση της ευθύνης. Η στάση του δήλωνε συνέπεια με την ιστορία της παράταξης που εκπροσωπούσε».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «Κύριε Πρόεδρε, σε Σας οφείλεται τιμή διότι καταβάλλετε ειλικρινή προσπάθεια, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, προκειμένου να κάνετε πράξη μία επιλογή, στην οποία πολλοί ομόλογοί σας στην πολιτική αναφέρονται, μένοντας, όμως, μόνο στα λόγια: να πολιτεύεστε επιζητώντας να είστε χρήσιμος και όχι αρεστός, επ’ ωφελεία της πατρίδας σας, στο σύνολό της».

Ο Καθηγητής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Στάγκος, στον έπαινό του μίλησε για το χρηματοπιστωτικό ζήτημα της Κύπρου και την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Από τον Μάρτιο του 2013 και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε πλήρες νόημα στη δραματική και ιστορική απόφασή του να αναπροσανατολίσει την πορεία της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής οικονομίας της Κύπρου, μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, από την αταξία και τον εξαιρετισμό στην κανονικότητα, στη συνέπεια προς ανειλημμένες υποχρεώσεις», εξήγησε ο κ. Στάγκος.

Στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε ότι «η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου τιμά στο πρόσωπό σας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που κυβερνήσατε, εντός της Ευρώπης, την Κύπρο της οικονομικής κρίσης. Καλύτερα από κάθε άλλον εσείς γνωρίζετε, Κύριε Πρόεδρε, ότι το κυβερνάν δεν είναι μια υπερβατική δραστηριότητα, αλλά μια τέχνη σκληρών επιλογών μέσα στον ιστορικό χρόνο».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την τιμή που του αποδίδει. «Δεχθείτε παρακαλώ», είπε απευθυνόμενος προς τις Πρυτανικές Αρχές «τις ευγνώμονες ευχαριστίες του ιδίου αλλά και του Κυπριακού Ελληνισμού, προς τους οποίους και οφείλω τη σημερινή ύψιστη τιμή. Την αποδέχομαι ως τη διά του προσώπου μου αναγνώριση των πολυετών αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση. Ταυτόχρονα, το σκεπτικό της αποφάσεώς σας δεν απονέμει μόνον επαίνους και τιμή, αλλά υπαγορεύει και την εμμονή μου εις την επιτέλεση του προς την ιδιαίτερή μου πατρίδα χρέους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτό το χρέος, αυτό το όραμα, επιδιώκω να επιτύχω μέσα από τη ζεύξη του τι οι κανόνες δίκαιου επιτάσσουν και τι ο πολιτικός ρεαλισμός υπαγορεύει. Η αναγόρευσή μου ως Επίτιμου Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θεωρώ πως ανταποκρίνεται και συμβαδίζει με το διαχρονικά αποδεδειγμένο ενδιαφέρον σας για την τύχη του Ελληνισμού της Κύπρου», είπε ο Τιμώμενος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέπτυξε «τους προβληματισμούς που θα πρέπει να απασχολούν κάθε διαχειριζόμενο τις τύχες ενός λαού, της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών του» καθώς και τις κινήσεις της Κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού.

Κλείνοντας τον λόγο του, επισήμανε τις αρχές με τις οποίες πολιτεύεται, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να ηγούνται και όχι να άγονται από τυχόν συναισθηματικές εξάρσεις του λαού. Ηγέτης που θέτει υπεράνω του εθνικού καλού το πολιτικό κόστος του ιδίου είναι ανάξιος να κυβερνά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Επίτιμοι Διδάκτορες της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ έχουν αναγορευθεί ακόμη δύο Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος (1965) και ο Σπύρος Κυπριανού (1979).

Η Τελετή Αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με μουσικό μέρος από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, σε διεύθυνση Εριφύλης Δαμιανού.

Η Χορωδία ερμήνευσε:

-την «Αγιά Μαρίνα και Κυρά», Κυπριακό νανούρισμα, χορωδιακή επεξεργασία Άλκη Μπαλτά

- το «Χρυσοπράσινο φύλλο», Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη

Πιάνο: Κατερίνα Παπάζογλου


Την Τελετή Αναγόρευσης τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Βικελίδης, ο Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, ο Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βουλευτής Χάρης Καστανίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σπύρος Μιλτιάδης, ο Διπλωματικός Ακόλουθος της Κύπρου, Παντελής Παντελίδης, ο Εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΣ, Διοικητής Γ’ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Β. Ελλάδας, Πλοίαρχος Ιωάννης Φωτέλλης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Κώστας Σταματάρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 74, Αθανάσιος Στάικος, ο Διευθυντής Σπουδών της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, Σμήναρχος Ιπτάμενος Μιχαήλ Γιαννόπουλος, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, Υποστράτηγος Γεώργιος Μαντζουράνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Πρέσβεις και Επίτιμοι Πρόξενοι, Πρόεδροι Κυπριακών Ενώσεων και Συνδέσμων της Β. Ελλάδας καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge