Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-11-2019

Η Κυβέρνηση απειλεί τους Δήμους για τα αποθεματικά

Ψήφισμα ΟΧΙ από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Η Κυβέρνηση απειλεί τους Δήμους για τα αποθεματικά
fontsize

Την άμεση κατάργηση και απόσυρση της υπουργικής απόφασης-διάταξης, με την οποία καλούνται οι δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό στη Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. 

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει ανάλογο ψήφισμα καταδικάζοντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από την ΚΕΔΕ και άλλους δήμους.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων να καταγγέλλουν την κυβερνητική πρωτοβουλία ως «καθαρά προκλητική ενέργεια», που «απειλεί με λουκέτο τις Υπηρεσίες του δήμου» και επιφέρει την «παύση πληρωμής των εργαζόμενων».

«Ειλικρινά διαψεύστηκα. Δεν περίμενα ότι με τη νέα κυβέρνηση θα γνωρίζαμε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που αντιμετωπίσαμε στο θέμα των αποθεματικών των δήμων και υποφέραμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς η απόφαση του υπ. Εσωτερικών είναι τρισχειρότερη από την προηγούμενη. Ήρθε ο νέος υπουργός να μας πει ότι όποιος δήμος δεν ανοίξει λογαριασμό στη Τ.τ.Ε., και δεν μεταφέρει τα αποθεματικά, δεν θα του κατατεθούν οι ΚΑΠ, που είναι η τακτική μηνιαία χρηματοδότηση, δηλαδή η μισθοδοσία των υπαλλήλων», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κατά τη συζήτηση του θέματος.

Όπως τόνισε, πρόκειται για «αυθαίρετη, απαράδεκτη, αντιαυτοδιοικητική και οπισθοδρομική απόφαση», και ως τέτοια την κατήγγειλε ομόφωνα η ΠΕΔ-ΚΜ, αλλά και η ΚΕΔΕ που εξουσιοδότησε τη νομική της Υπηρεσία να ασκήσει εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Το ψήφισμα

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπουργική απόφαση, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρά σε ωμό εκβιασμό προς τους δήμους, απαιτώντας ότι διαφορετικά κλείνει τη “στρόφιγγα” των χρηματοδοτήσεων», καταγγέλλεται με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, και συνεχίζει:

«Πρόκειται για μία καθαρά προκλητική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιεί ως όμηρο τις λαϊκές ανάγκες και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους που καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η κυβέρνηση απειλεί έτσι με λουκέτο τις Υπηρεσίες του δήμου και την παύση πληρωμής των εργαζομένων.

»Στόχος: ο ‘‘αποτελεσματικός έλεγχος’’ και η κατακρεούργηση των ‘‘δαπανών’’ αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων ‘‘δημοσιονομικών αποθεμάτων’’, που μεταξύ άλλων, αποτελούν ‘‘κράχτη’’ για τους ‘‘επενδυτές’’.

»Διεκδικούμε την κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας (απόσυρση της σχετικής διάταξης του Ν.4270/2014) και την πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

»Τα χρήματα του δήμου είναι του λαού και πρέπει να διατίθενται για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες και την εξυπηρέτηση του ληστρικού παράνομου και ειδεχθούς χρέους της χώρας στους δανειστές.

»Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποφασίζει:
Να μην κατατεθούν τα αποθεματικά του δήμου,
Να εξασφαλίσουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων,
Να ενημερώσουμε με κάθε μέσο τους δημότες του δήμου,
Να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Διακοπές ρεύματος σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Δείτε που θα κόψει το ρεύμα ο ΔΕΔΔΗΕ

15-12-2019
Πορεία αντιεξουσιαστών  για τις καταλήψεις
Πορεία αντιεξουσιαστών για τις καταλήψεις

Πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

14-12-2019

Σύλληψη ατόμων για απόπειρα κλοπής στο κέντρο της πόλης
Σύλληψη ατόμων για απόπειρα κλοπής στο κέντρο της πόλης

Από αστυνομικό εκτός ωραρίου υπηρεσίας και συναδέλφους του

14-12-2019

Βροχή τα πρόστιμα της τροχαίας στη Θέρμη
Βροχή τα πρόστιμα της τροχαίας στη Θέρμη

85 παραβάσεις μέσα σε 8 μόλις ώρες

14-12-2019


Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ
Τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ

Επανέρχονται σε προηγούμενο καθεστώς οι γραμμές 22, 23, 25, 26, 35 και 50

14-12-2019

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο της Έλενας Ράπτη
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο γραφείο της Έλενας Ράπτη

Από την ομάδα «Αναρχικοί/Αναρχικές»

14-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ