Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικόδημος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-11-2019

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη στο «4ο Thessaloniki Summit»

Κόντρα με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών

Παρέμβαση  Βαρβιτσιώτη στο «4ο Thessaloniki Summit»
fontsize

Διπλό μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει ξανά μπροστά και επανακτά τον στρατηγικό της ρόλο στα Βαλκάνια, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ότι το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη το 2020 με τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών. Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης συμμετείχε στις διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Αναπτύσσοντας τις ελληνικές θέσεις για τις μελλοντικές προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Kocho Angiushev και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Farul Kaymakci, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και θέτει τις βάσεις, για να επανακάμψει στην περιοχή ως εμπορικός εταίρος και επενδυτής, τονώνοντας την εξωστρέφειά της και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες στο πεδίο της συνδεσιμότητας, ιδίως στις υποδομές, την ενέργεια και την ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καθήκον να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής.

Ο Αν. Υπουργός τόνισε ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει το δίλημμα «διεύρυνση ή εμβάθυνση»- υπάρχει μόνο περισσότερη Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε απτές πρωτοβουλίες που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και, συγκεκριμένα, τη σύγκληση Τετραμερούς Σχήματος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας-Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη σύντομα, αλλά και τη διοργάνωση στις αρχές του επόμενου έτους μιας συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και το Κόσσοβο, εκπέμποντας το μήνυμα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς υπό το καθεστώς της αιρεσιμότητας, υπό την προϋπόθεση δηλαδή οι δύο χώρες να εκπληρώσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών – ιδίως σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εξαρχαϊσμού, τον αναθεωρητισμό των σχολικών εγχειριδίων και ορισμένα διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει από την πλευρά της γείτονος χώρας να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και τόνισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των περιουσιακών δικαιωμάτων της εκ μέρους της Αλβανίας.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Εφόσον σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, σταματήσει την παραβατική της συμπεριφορά και πάψει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να τονώσουν τη θετική τους ατζέντα και η γείτονα χώρα να επανέλθει στον ευρωπαϊκό της δρόμο, υπογράμμισε. Στο ίδιο πνεύμα, τόνισε πως είναι αναγκαίο να καταβληθεί από κοινού προσπάθεια για να λειτουργήσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κάλεσε την γείτονα χώρα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και στην από κοινού αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, όπως είπε, έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους ως χώρα.

Σημειώνεται ότι κεντρική θέση στην τοποθέτηση του κ. Βαρβιτσιώτη είχε η Θεσσαλονίκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της οποίας ανέδειξε αρκετές φορές ο Αναπληρωτής Υπουργός. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός εμπορικός κόμβος, ότι πρέπει να εγκαινιαστεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, καθώς και ότι η διοργάνωση διακρατικών συνόδων στην πόλη αναδεικνύει τον κομβικό της ρόλο στα τεκταινόμενα της περιοχής.

Κόντρα με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το βήμα της διάσκεψης της Θεσσαλονίκης ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να περάσει την προπαγάνδα της Άγκυρας για το Κυπριακό και της γεωτρήσεις. Παρενέβη ο υφυπουργός ΕξωτερικώνΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και του υπενθύμισε τις πρόσφατες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία.

«Είτε σας αρέσει είτε δεν όχι στην Κύπρο υπάρχουν δυο κοινότητες. Εφόσον τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν γίνονται σεβαστά και εφόσον η Τουρκία δεν επιτρέπεται να κάνει εξορύξεις στη νόμιμη περιοχή της τότε θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο Φαρούκ Καϊμακτσί.

Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΕ έλαβε την απόφαση να θέσει ποινές στο θέμα των παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ για τις παράνομες γεωτρήσεις από την Τουρκία. Αυτό είναι γεγονός. Όπως και η πραγματικότητα των διαρκών παραβιάσεων του Ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκική αεροπορία».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις
Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

10-7-2020

Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης
Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου

8-7-2020

Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με σκοπό να διαμορφωθεί μια καινούρια κουλτούρα οικολογικών μετακινήσεων

8-7-2020


Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-7-2020

Θερινές εκπτώσεις 2020
Θερινές εκπτώσεις 2020

Θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου

3-7-2020

Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς
Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ