ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-11-2019

Ανοίγει το εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη

Αμερικανική επένδυση 100 εκατ. ευρώ

Ανοίγει το εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη

Έτοιμο να επαναλειτουργήσει, εντός της ημέρας, είναι το εργοστάσιο της Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοδείας που ξεκινά στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η θετική αυτή εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα των υπογραφών που έπεσαν το μεσημέρι της Δευτέρας (11/11) στην Αθήνα, για τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού της χαλυβουργίας στο νέο ιδιοκτήτη, την εταιρεία Hellenic Steel Acquisition Co, μία θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Jordan International, ο οποίος διεισδύει στην ελληνική αγορά μέσω της πολύ μεγάλης επένδυσης που πραγματοποιεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επενδυτική κίνηση της Jordan International για τη Hellenic Steel θα φτάσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 400 θέσεις εργασίας και προσφέροντας συνάμα πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για υπεργολαβικές επιχειρήσεις, όσο και για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας που δημιουργεί για την οικονομία.

Επισημαίνεται, πως η αρχική της παραγωγή θα φτάσει τους 350.000 τόνους χάλυβα, αξιοποιώντας το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από σχετική ανακοίνωση, το τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε στα 12 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΚΥΜΜΑΤΑ

Για να φτάσουμε στην επανεκκίνηση της βιομηχανικής μονάδας, υπήρχαν ουκ ολίγα εμπόδια του απαιτείτο να ξεπεραστούν.

Το 2015 η Hellenic Steel εισέρχετο σε καθεστώς πτώχευσης, εν μέσω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Στις αρχές του 2019, η γνωστή χαλυβουργία της Βόρειας Ελλάδος έμπαινε σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106 Δ’ του πτωχευτικού κώδικα. Παράλληλα, οι 55 πρώην υπάλληλοι της επιχείρησης που διεκδικούσαν 1.350.000 ευρώ αποζημιώσεις και οφειλές, συμφωνούσαν στην ένταξή τους στους πιστωτές έναντι 1,2 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα συμπεριλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις του νέου επενδυτή της εταιρείας, δηλαδή της Jordan International.

Στις 2 Ιουλίου του 2019, δημοσιευόταν η υπ’ αρίθμ. 7304/2019/21.6.2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), με την οποία επικυρωνόταν η συμφωνία εξυγίανσης της Hellenic Steel με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και τα άρθρα 106β και 106δ. Ουσιαστικά, αυτό ήταν το πλέον καθοριστικό βήμα για την αναγέννηση και την επανέναρξη των εργασιών της χαλυβουργίας.

Σημειώνεται, ότι το deal για τη Hellenic Steel είχε επιτευχθεί μεταξύ του βασικού μετόχου και κυρίου πιστωτή της, την ιταλική ILVA SPA και της Hellenic Steel Acquisition (τη θυγατρική δηλαδή της Jordan Intl.). Μάλιστα, πριν τις τελικές υπογραφές που ήρθαν τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει σε πρώτο χρόνο και μεταξύ τους προσύμφωνο.


ΠΗΓΗ ypodomes.com
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge