ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-11-2019

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΚΕ - ΚΝΕ με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΔΙΠΑΕ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΚΕ - ΚΝΕ με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΔΙΠΑΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/11) με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) κ. Στάμου.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει συνολικά το ίδρυμα σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του. Με αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις αμετάκλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών δεκάδων χιλιάδων φοιτητών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο που αναφέρθηκε στη συζήτηση ενόψει και της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Δελής. Στο συγκεκριμένο τμήμα τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα έχοντας ήδη περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου. Ενδεικτικό των ελλείψεων σε καθηγητικό προσωπικό είναι ότι στα περισσότερα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν μαθήματα που διδάσκονται λιγότερες από τις προβλεπόμενες ώρες και κάποια που δεν γίνονται καθόλου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ΑΠΘ για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Το ΔΙΠΑΕ διαθέτει 400 μέλη ΔΕΠ και 180 διοικητικούς υπαλλήλους ενώ το ΑΠΘ 2.400 και 1.000 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή που και στα δύο ιδρύματα σπουδάζει περίπου ο ίδιος αριθμός φοιτητών (40.000).

Έγινε αναφορά επίσης στο ζήτημα της καθαριότητας στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στις διαδοχικές ενστάσεις που υποβάλλουν οι δύο εργολαβικές εταιρείες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η εργολαβία της καθαριότητας να μην μπορεί να καταλήξει σε κανέναν από τους δύο. Αυτό δημιουργεί σχεδόν επικίνδυνες συνθήκες στους χώρους υγιεινής ειδικά των εγκαταστάσεων στη Σίνδο.

Από την πλευρά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίστηκε η πάγια θέση ότι για ανάγκες με μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η καθαριότητα και η σίτιση, δεν έχουν καμία θέση οι εργολαβίες. Πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στην ευθύνη του ιδρύματος και να επιτελούνται από μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Για το κτίριο στην Εγνατία που λειτουργούσε τα παλαιότερα χρόνια ως φοιτητική εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκηςο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ευθύνη και της τωρινής και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν εκταμιεύεται. Ενώ για το πρόσφατο περιστατικό του τραμπουκισμού φοιτητή από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκφράστηκε εκ μέρους του προέδρου η απερίφραστη καταδίκη τέτοιων πρακτικών.

Συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω ότι οι φοιτητές που δεν ανέχονται να σπουδάζουν σε αυτήν την κατάσταση, που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο ΔΙΠΑΕ τώρα πρέπει να βγουν μπροστά!

Να μαζικοποιήσουν τις διεργασίες που ήδη γίνονται. Να δημιουργήσουν νέους Φοιτητικούς Συλλόγους με αληθινούς εκπροσώπους και συνδικαλιστές, με ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες. Να πετάξουν τις λογικές και τις πρακτικές της ΔΑΠ έξω από το ΤΕΙ! Να παλέψουν για το σύγχρονο Πανεπιστήμιο των αναγκών τους!
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge