Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-11-2019

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΚΕ - ΚΝΕ με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΔΙΠΑΕ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΚΚΕ - ΚΝΕ με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής ΔΙΠΑΕ
fontsize

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή (15/11) με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) κ. Στάμου.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει συνολικά το ίδρυμα σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του. Με αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις αμετάκλητα εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών δεκάδων χιλιάδων φοιτητών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο που αναφέρθηκε στη συζήτηση ενόψει και της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Δελής. Στο συγκεκριμένο τμήμα τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα έχοντας ήδη περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου. Ενδεικτικό των ελλείψεων σε καθηγητικό προσωπικό είναι ότι στα περισσότερα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν μαθήματα που διδάσκονται λιγότερες από τις προβλεπόμενες ώρες και κάποια που δεν γίνονται καθόλου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ΑΠΘ για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Το ΔΙΠΑΕ διαθέτει 400 μέλη ΔΕΠ και 180 διοικητικούς υπαλλήλους ενώ το ΑΠΘ 2.400 και 1.000 αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή που και στα δύο ιδρύματα σπουδάζει περίπου ο ίδιος αριθμός φοιτητών (40.000).

Έγινε αναφορά επίσης στο ζήτημα της καθαριότητας στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στις διαδοχικές ενστάσεις που υποβάλλουν οι δύο εργολαβικές εταιρείες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η εργολαβία της καθαριότητας να μην μπορεί να καταλήξει σε κανέναν από τους δύο. Αυτό δημιουργεί σχεδόν επικίνδυνες συνθήκες στους χώρους υγιεινής ειδικά των εγκαταστάσεων στη Σίνδο.

Από την πλευρά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τονίστηκε η πάγια θέση ότι για ανάγκες με μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η καθαριότητα και η σίτιση, δεν έχουν καμία θέση οι εργολαβίες. Πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στην ευθύνη του ιδρύματος και να επιτελούνται από μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Για το κτίριο στην Εγνατία που λειτουργούσε τα παλαιότερα χρόνια ως φοιτητική εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκηςο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ευθύνη και της τωρινής και της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν εκταμιεύεται. Ενώ για το πρόσφατο περιστατικό του τραμπουκισμού φοιτητή από την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκφράστηκε εκ μέρους του προέδρου η απερίφραστη καταδίκη τέτοιων πρακτικών.

Συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω ότι οι φοιτητές που δεν ανέχονται να σπουδάζουν σε αυτήν την κατάσταση, που δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο ΔΙΠΑΕ τώρα πρέπει να βγουν μπροστά!

Να μαζικοποιήσουν τις διεργασίες που ήδη γίνονται. Να δημιουργήσουν νέους Φοιτητικούς Συλλόγους με αληθινούς εκπροσώπους και συνδικαλιστές, με ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες. Να πετάξουν τις λογικές και τις πρακτικές της ΔΑΠ έξω από το ΤΕΙ! Να παλέψουν για το σύγχρονο Πανεπιστήμιο των αναγκών τους!ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις
Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

10-7-2020

Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης
Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου

8-7-2020

Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με σκοπό να διαμορφωθεί μια καινούρια κουλτούρα οικολογικών μετακινήσεων

8-7-2020


Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-7-2020

Θερινές εκπτώσεις 2020
Θερινές εκπτώσεις 2020

Θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου

3-7-2020

Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς
Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ