Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-11-2019

Ανοικτή Επιστολή της ΕΔΥΕΘ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας - Χορτιάτη

Για την εκδρομή στο ΝΑΤΟ

Ανοικτή Επιστολή της ΕΔΥΕΘ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας - Χορτιάτη
fontsize

Ανοικτή Επιστολή απέστειλε η ΕΔΥΕΘ, Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας - Χορτιάτη, με αφορμή την πρόθεση του σχολείου να πραγματοποιήσει εκδρομή στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Η επιστολή:

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί,

Είμαστε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη – ΕΕΔΥΕ, που δημιουργήθηκε το 1955, από τους λαμπρότερους εκπροσώπους από το χώρο της επιστήμης, του πνεύματος, του πολιτισμού και του αθλητισμού στη χώρα μας.

Στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ στρατεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες απλοί αλλά κι επώνυμοι άνθρωποι, που δε σταματούν να αγωνίζονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα πραξικοπήματα που οργανώνει, τους πολέμους και τις επεμβάσεις που διεξάγει ασταμάτητα από το 1949, όταν συγκροτήθηκε.

Θα σας είναι γνωστό επίσης, ότι όταν ο αλησμόνητος αγωνιστής της ειρήνης, γιατρός, Βαλκανιονίκης και Βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην πόλη μας το 1963, ήταν Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη για την προώθηση της ειρήνης και του πυρηνικού αφοπλισμού, και δολοφονήθηκε άνανδρα για τη δράση του αυτή από τα όργανα του παρακράτους, σε συνεργασία με ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες χωρών του ΝΑΤΟ. Για τη δράση μας η λαομίσητη Χούντα των Συνταγματαρχών, που επιβλήθηκε με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έθεσε την οργάνωσή μας εκτός νόμου από το 1967 έως το 1974. Πολλά από τα μέλη μας διώχθηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν.

Σήμερα η ΕΕΔΥΕ βαδίζει στα βήματα του Λαμπράκη και όλων των άλλων αγωνιστών του λαού μας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για αυτά τα ιδανικά και τις αξίες.

Αγαπητοί μας φίλοι,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι το Σχολείο σας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Νάπολη, είδηση που μας προκάλεσε πραγματική οδύνη. Ακόμη περισσότερο μάλιστα, που ο δολοφονικός αυτός οργανισμός ονομάζεται στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Σχολείου «διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο!».

Είναι γνωστή σε όλη την ανθρωπότητα η δράση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ως κυρίαρχη δύναμή του, όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Από τον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο στο Βιετνάμ και σ’ όλη την Ινδοκίνα, τα αμέτρητα πραξικοπήματα σε όλες τις μεριές του πλανήτη, τον πόλεμο ενάντια στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, ενάντια στους λαούς του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας και τόσους άλλους, που άφησαν πίσω τους πολλά εκατομμύρια νεκρούς, τεράστια προσφυγιά, φτώχια και δυστυχία στους λαούς. Ανάμεσά τους αθώα κι ανυπεράσπιστα θύματα, άντρες γυναίκες και μικρά παιδιά.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι το πραξικόπημα και η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας, καθώς και το πραξικόπημα στην Κύπρο οργανώθηκαν με την εύνοια και τη στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και των άλλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Με τη δική τους στήριξη συνεχίζεται και σήμερα, 45 χρόνια μετά, η κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό στρατό κατοχής.

Είναι γνωστό επίσης, ότι με την ανοχή και την ουσιαστική ενθάρρυνση των ίδιων η Τουρκία έχει επέμβει στη Συρία και το Ιράκ, απειλεί την Κύπρο, καταπατά την ΑΟΖ της, παραβιάζει συστηματικά τον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Ελλάδας, θέτει σε αμφισβήτηση τη Συνθήκη της Λοζάνης. Σε όλα αυτά οι ηγετικοί κύκλοι του ΝΑΤΟ σφυρίζουν αδιάφορα και δηλώνουν, ότι αποτελούν προβλήματα μεταξύ δύο χωρών «συμμάχων», τα οποία πρέπει να τα λύσουν μεταξύ τους. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, ότι είναι απόλυτα ψευδείς οι ισχυρισμοί, ότι το ΝΑΤΟ διασφαλίζει δήθεν την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας και του λαού μας.

Τέλος, χωρίς βεβαίως να εξαντλούνται στην επιστολή μας όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το ΝΑΤΟ και οι χώρες που το συναποτελούν, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τις πολύ πρόσφατες κυνικές κι επικίνδυνες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ Παναγιωτόπουλου, ότι «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον».

Αυτό το μέλλον προορίζουν για τα παιδιά μας, σύμφωνα με τις «υποχρεώσεις» που αναλαμβάνει η χώρα μας στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και της «φιλίας» της με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, με τις δεκάδες αμερικανονατοϊκές βάσεις, στρατηγεία, στρατόπεδα εκπαίδευσης κι άλλες εγκαταστάσεις, έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες, και ταυτόχρονα γίνεται στόχος αντιποίνων σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Είμαστε σίγουροι, πως όπως εμείς έτσι κι εσείς δεν οραματίζεστε ένα τέτοιο μέλλον για τα παιδιά σας, για τα παιδιά του ελληνικού λαού και όλα τα παιδιά του κόσμου. Γι’ αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε, να μην αποδεχτούμε αυτήν την ύπουλη προπαγάνδα – ξέπλυμα του αιματοβαμμένου ΝΑΤΟ, το καμουφλάρισμά του μάλιστα ως «περιστερώνα της ειρήνης».

Να διδάξουμε στα παιδιά μας την πραγματική ιστορία και όχι αυτό το ψέμα που το ίδιο το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις και όσες άλλες δυνάμεις το στηρίζουν θέλουν να μας πλασάρουν.

Σας καλούμε να ξανασκεφτείτε την απόφαση της Διεύθυνσης του Σχολείου. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι πάρθηκε χωρίς να συνυπολογιστούν όλες αυτές οι πλευρές, που σας εκθέσαμε παραπάνω. Καλούμε τη Διεύθυνση και το Σύλλογο των διδασκόντων να αναθεωρήσουν την απόφαση και να ακυρώσουν την εν λόγω «εκπαιδευτική εκδρομή». Σε μία τέτοια απόφασή σας θα είμαστε συνεπείς συμπαραστάτες σας.

Με εκτίμηση για τη Γραμματεία της ΕΔΥΕΘ
Νίκος Ζώκας Πρόεδρος
Μπάμπης Βέλλης Γεν. Γραμματέας



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις
Εκπαίδευση στα υγειονομικά πρωτόκολλα σε 3.303 τουριστικές επιχειρήσεις

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

10-7-2020

Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης
Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου

8-7-2020

Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επεκτείνεται το δίκτυο των ποδηλατόδρομων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Με σκοπό να διαμορφωθεί μια καινούρια κουλτούρα οικολογικών μετακινήσεων

8-7-2020


Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-7-2020

Θερινές εκπτώσεις 2020
Θερινές εκπτώσεις 2020

Θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου

3-7-2020

Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς
Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020



goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ