ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21-11-2019

Ζέρβας: Ανησυχούμε για την αύξηση των ροών

Η Ε.Ε. πρέπει να δώσει λύσεις..

Ζέρβας: Ανησυχούμε για την αύξηση των ροών

Ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα προσπάθεια της διοίκησής του, δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ξεκαθαρίζει ότι η καθαριότητα θα παραμείνει στα χέρια του Δήμου. Σε λίγο καιρό, θα ανακοινώσει τι θα γίνει τελικά με την πλατεία Ελευθερίας.

Ξεκάθαρη απάντηση ότι η καθαριότητα δεν θα πάει σε ιδιώτες, αλλά θα παραμείνει στον δήμο Θεσσαλονίκης, δίνει ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Ο κ. Ζέρβας τονίζει ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της καθαριότητας, λέγοντας, χαρακτηριστικά, πως «έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα μέσα, το στόλο – προχωράμε σε συντήρησή του – και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις».

Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση σε λίγες ημέρες, τονίζει ότι στοχεύει, μεταξύ άλλων, στις «αστικές αναπλάσεις και στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος», ενώ όσον αφορά την πλατεία Αριστοτέλους, επισημαίνει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της. Το ίδιο θα πράξει και για την πλατεία Διοικητηρίου, αλλά και την επέκταση με deck στην παλιά παραλία.

Για το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν, ο κ. Ζέρβας επισημαίνει ότι στόχος του, είναι η Θεσσαλονίκη να αλλάξει κατηγορία και «να ενταχθεί στον χάρτη των Χριστουγέννων ως προορισμός».

Επίσης, μιλά για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «μοιραζόμαστε το όραμα μιας διαφορετικής Θεσσαλονίκης που θα πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή».

Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα στο Sputnik

Ποιοι είναι οι στόχοι των 100 πρώτων ημερών, πώς εξελίσσονται και πώς βαθμολογείτε τους αντιδημάρχους σας για το μέχρι τώρα έργο τους;

«Σε κάποιους τομείς πάμε καλύτερα από τα αναμενόμενα, αλλού εντοπίζω δυσκολίες. Γενικά, όμως, είμαι ικανοποιημένος με την προσπάθεια αυτού του πρώτου διαστήματος. Δεν ζητήσαμε περίοδο χάριτος και επιδείξαμε αποφασιστικότητα, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ως μία διοίκηση ώριμη και έχει αυξημένες απατήσεις και προσδοκίες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιδήμαρχοι είναι ορεξάτοι και παράγουν έργο. Τώρα, λάθη και αστοχίες θα γίνουν, να είστε βέβαιοι. Αλάνθαστος, όμως, είναι μόνον όποιος δεν δρα. Εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι είμαι σε καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τους-τις αντιδημάρχους μου. Και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο σ’ αυτή τη συνεργασία».

Είστε γνώστης της Αυτοδιοίκησης, καθώς διετελέσατε αντιδήμαρχος και για χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Υπάρχουν προβλήματα που δεν περιμένατε να βρείτε;

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δυσχεραίνουν το έργο μας και σχετίζονται με την προηγούμενη διοίκηση, άσχετα εάν εμείς δεν έχουμε επιλέξει να τα φέρουμε στη δημοσιότητα, γιατί επικεντρώνουμε στην επίλυσή τους.

Πολλά έργα παρουσιάζουν στασιμότητα, υπάρχουν ζητήματα με την μηχανοργάνωση, με την οργάνωση των υπηρεσιών και έλλειμμα στον προϋπολογισμό, για να αναφερθώ σε μερικά εξ’ αυτών. Όση εμπειρία και να έχει κανείς στα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάντα θα υπάρχει κάτι που θα εκπλήξει δυσάρεστα. Πολλές φορές, χάριν αστεϊσμού, λέω στους συνεργάτες μου όταν μπαίνουν στο γραφείο μου, πως μου φέρνουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση».

Η καθαριότητα είναι τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της διοίκησης; Σκέφτεστε να δώσετε τμήμα του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες; Κι αν ναι, πώς θα το χειριστείτε με τους υπαλλήλους που σίγουρα θα αντιδράσουν;

«Η καθαριότητα θα παραμείνει στα χέρια του δήμου, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη γιατί πιστεύω – και το βλέπω στην πράξη – πως έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα μέσα, το στόλο – προχωράμε σε συντήρησή του – και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις.

Η δουλειά που γίνεται καθημερινά είναι μεγάλη. Αναδιοργανώνουμε την υπηρεσία, αξιοποιούμε όλο το προσωπικό, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών και σύντομα θα προχωρήσουμε σε αναβάθμιση του τρόπου επικοινωνίας και καταγραφής των αιτημάτων ώστε να ανταποκρινόμαστε σε πρώτο χρόνο».

Πώς θα κάνετε τους πολίτες συμμάχους στον αγώνα σας για μια καθαρή Θεσσαλονίκη;

«Όλοι έχουν καταλάβει ότι κάτι έχει αλλάξει στην πόλη. Μόλις δούνε την πόλη πραγματικά καθαρή, είμαι σίγουρος πως οι πολίτες θα γίνουν σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια. Ξέρετε, πρέπει και ο δημόσιος χώρος να σε εμπνέει. Αν ζεις και κινείσαι σε έναν χώρο καθαρό, με ευταξία, προσεγμένο και περιποιημένο θα σκεφτείς δύο και τρεις φορές να πετάξεις το σκουπίδι ή να αφήσεις ογκώδη στο δρόμο. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο Μετρό Αθηνών. Πώς διατηρείται καθαρό σε άψογη κατάσταση, ενώ λίγα μέτρα πιο πάνω η κατάσταση είναι χειρότερη; Οι ίδιοι άνθρωποι είναι, το περιβάλλον αλλάζει».

Ποια είναι τα έργα που θα συμπεριλάβετε στο τεχνικό πρόγραμμα; Θα προχωρήσετε στην ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους;

«Το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα στοχεύει, κατά κύριο λόγο, σε θέματα ευπρεπισμού και ευταξίας του δημόσιου χώρου, στην υλοποίηση, συντήρηση, εκσυγχρονισμό και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, σε αστικές αναπλάσεις και στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Στόχοι μας είναι:

Η αναζωογόνηση, εξυγίανση και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος
Η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου
Η διευκόλυνση και προστασία της κίνησης των πεζών
Ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων
Η κάλυψη αναγκών εκπαίδευσης σε άρτιες σχολικές εγκαταστάσεις υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που θα πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά στην Πλατεία Αριστοτέλους, προχωράμε με προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της, όπως το ίδιο θα πράξουμε και για την πλατεία Διοικητηρίου και για την επέκταση με deck στην παλιά παραλία. Πέραν αυτών, η βασική μας φιλοσοφία είναι να διαμορφώσουμε ένα φιλικό αστικό περιβάλλον σε κάθε γειτονιά, με πεζοδρόμια, φωτισμό, ποιοτικό οδόστρωμα και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό».

Τι θα γίνει με την πλατεία Ελευθερίας; Θα αλλάξετε τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης και θα γίνει εκτός από πάρκο και υπόγειο πάρκινγκ;

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις τελικές αποφάσεις. Το σίγουρο είναι ότι το έργο, ως είχε, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Και, βέβαια, αξίζει να θυμίσω, πως από την πρώτη στιγμή, όντας ακόμη δημοτικός σύμβουλος, είχα επισημάνει πως ο Δήμος θα έπρεπε να αντιμετωπίσει διαφορετικά το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, η ανάπλαση θα γίνει και ο χώρος θα αποδοθεί στους πολίτες ως πλατεία».

Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί για μείωση των δημοτικών τελών από τον πρώτο χρόνο, 50%. Σήμερα βλέπουμε ότι η πρόθεσή σας είναι η μείωση να γίνει σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020 με 12,5 %. Τι σας ώθησε σε αυτή την αλλαγή;

«Είμαστε αυτοί, που φέραμε στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου την απαράδεκτη πρακτική είσπραξης ανταποδοτικών τελών από τους πολίτες και την “αποταμίευσή τους”. Αυτά τα χρήματα οφείλουν, είτε να δαπανηθούν προς όφελος των πολιτών, είτε να μην εισπραχθούν. Το να διατηρεί ο Δήμος τεράστια ποσά, σε έναν κουμπαρά που, συν τοις άλλοις, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει αλλού, συνιστά παραλογισμό. Δείτε σε όλη την Ελλάδα, αν υπάρχει ανάλογη μείωση τελών – είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη. Η προεκλογική δέσμευση για μείωση των τελών έως 50% ισχύει και μέσα στην τετραετία θα έχει επιτευχθεί. Το είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το λέω και σε σας, τέσσερα χρόνια, επί 12,5% μείωση, ίσον 50%. Και το σημαντικότερο όλων, χωρίς καμία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη και οι επισκέπτες της για τα φετινά Χριστούγεννα; Τι διαφορετικό θα κάνετε εσείς;

«Στόχος είναι να αλλάξει κατηγορία η Θεσσαλονίκη, να ενταχθεί στον χάρτη των Χριστουγέννων ως προορισμός και να πάψει να είναι μόνο το φθινόπωρο η καλή εποχή της πόλης. Αυτό που περιμένουν οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες, είναι να δουν μία πόλη γιορτινή, στολισμένη, όμορφη, με σχέδιο, με αισθητική με οργάνωση και πολλές δραστηριότητες. Φέτος θα έχουμε Χριστουγεννιάτικη αγορά πάνω από την Εγνατία, ώστε να αναβαθμίσουμε την περιοχή εκείνη και ο κόσμος θα παρακινείται μέσα από τον στολισμό να περπατά σε όλον τον άξονα της Αριστοτέλους. Το πιο σημαντικό δε, είναι πως όλη αυτή η προσπάθεια ένωσε την πόλη, έπεισε τους επιχειρηματίες και τους φορείς, τα επιμελητήρια πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας. Μιας προσπάθειας σοβαρής, που θα αναβαθμίσει την πόλη, θα στηρίξει την αγορά και θα της δώσει έναν ευρωπαϊκό αέρα».

Πώς είναι η σχέση σας με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό; Πιστεύετε κι εσείς στην ρήση του κ. Μπουτάρη «εγώ θέλω να τα έχω καλά με το γκουβέρνο»;

«Διατηρώ πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και μοιραζόμαστε το όραμα μιας διαφορετικής Θεσσαλονίκης που θα πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ολοκληρώσει όλες τις μεγάλες υποδομές.Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Βόρεια Ελλάδα είναι αμείωτο και αποδεικνύεται από τις πολλές του επισκέψεις στην πόλη. Από εκεί και πέρα, όπως έχω πει και άλλες φορές ο δικός μου ο ρόλος δεν είναι «να τα έχω καλά με το γκουβέρνο» αλλά με τον δημότη και τον κάτοικο της Θεσσαλονίκης. Εάν, δηλαδή, χρειαστεί να επισημάνω λάθη, καθυστερήσεις ή αστοχίες της κυβέρνησης, θα το κάνω. Θέλω να πετύχει η κυβέρνηση στο έργο της, ώστε και να αναβαθμιστεί η Μακεδονία και να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».

Προσφυγικό. Υπάρχουν αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές. Ποια είναι η άποψή σας. Πώς θα χειριστείτε το θέμα εφόσον ζητηθεί και από το δήμο Θεσσαλονίκης να φιλοξενήσει κι άλλους πρόσφυγες;

«Βλέπουμε με ανησυχία την αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι ένα κεντρικό ζήτημα, που απασχολεί τη χώρα μας, αλλά πολύ φοβάμαι ότι υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Είναι ένα ζήτημα, που θα έπρεπε να τεθεί σε επίπεδο Ε.Ε και από εκεί να προέλθουν οι λύσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε και να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να κινηθεί με σχέδιο. Έλεγχος στα σύνορα και ταυτόχρονα, και το τονίζω αυτό, ετοιμότητα στον τομέα της υποδοχής. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ταλαιπωρημένοι και έχουμε την υποχρέωση να τους φιλοξενήσουμε, σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις, με διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θα συρθούμε πίσω από ακραίες φωνές, κάθε ιδεολογικής απόχρωσης. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί μόνον με σχέδιο».

Πηγή: naistithessaloniki.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge