Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-11-2019

Κοινή συνάντηση των έργων REFORM και E-SMARTEC στη Θεσσαλονίκη

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κοινή συνάντηση των έργων REFORM και E-SMARTEC στη Θεσσαλονίκη
fontsize
Εχει λήξει στις: Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Το Ηλεκτρονικό Κέντρο Υποστήριξης ΣΒΑΚ και του ηλεκτρονικού τόπου δημόσιας συζήτησης (φόρουμ) που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου REFORM, καθώς και το πρώτο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού των ΣΒΑΚ στο πλαίσιο του έργου e-smartec, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στις 10.00 π.μ., στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (6ο χλμ Χαριλάου Θέρμης).

Το έργο REFORM, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2014-2020, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ΣΒΑΚ, μέσω σχέσεων συνεργασίας και συναλληλίας με τους Δήμους της επικράτειάς της, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει των καθορισμένων αρμοδιοτήτων, κοινών συμφωνιών, καθώς και με την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Αποτέλεσμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις, αποτελεί η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ, με το οποίο θα επιτευχθεί η συνεχής ενημέρωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων για τον ορθό σχεδιασμό των ΣΒΑΚ και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την υλοποίηση των ΣΒΑΚ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν και είναι προσβάσιμες μέσα από την ιστοσελίδα του ELTIS . 

Το έργο REFORM, με εκπρόσωπο τον επιστημονικό συντονιστή του (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), συνέβαλε στη συγγραφή των προδιαγραφών αυτών, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στις προδιαγραφές για τις μητροπολιτικές περιοχές καλές πρακτικές του REFORM, τρεις από τις οποίες προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι διαθέσιμες εδώ . 

Οι καλές πρακτικές αυτές, καθώς και η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης, παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή συνέδρια για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως το συνέδριο “SUMP Conference” στο Groningen, το “CIVITAS Conference” στο Γκρατς (Αυστρία), το “Polis conference” στο Μάντσεστερ και στις Βρυξέλλες κ.ά. Η ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο των παραπάνω διαδικασιών παρείχε χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω καθοδήγηση των ελληνικών ΣΒΑΚ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα ΣΒΑΚ, χρήσιμο υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους ενώ θα συζητηθούν τυχών απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση των τοπικών ΣΒΑΚ.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν να συμμετέχετε στο πρώτο εργαστήριο του προσφάτως εγκεκριμένου έργου e-smartec του προγράμματος Interreg Europe 2014-2020, στο οποίο συνεχίζεται η συνεργασίας IMET/EKETA (επικεφαλής εταίρος) με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Το εν λόγω εργαστήριο στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχικής συνιστώσας των ΣΒΑΚ, η οποία και κρίθηκε από την έως τώρα πορεία (ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία) ως βασικός κορμός για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση των σχεδίων κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στοχευμένη συζήτηση για την ανάδειξη καλών πρακτικών οι οποίες έχουν υλοποιηθεί από Δήμους της Περιφέρειας ή άλλους φορείς και αφορούν στην αλληλεπίδραση με τους πολίτες, στη συνεργασία πολιτών & φορέων με τη δημοτική τους αρχή κατά την υλοποίηση αλλά και την παρακολούθηση των ΣΒΑΚ, στη συμμετοχή και αξιοποίηση της κοινής γνώμης και στην επίτευξη πραγματικής αλλαγής στη συμπεριφορά του μετακινούμενου προς την ενεργή μετακίνηση (ποδήλατο, περπάτημα) και σε μέσα φιλικά προς το περιβάλλον (ΔΣ, ηλεκτροκίνηση).

Παράλληλα, με αφορμή τις Ημέρες Ανοιχτών Θυρών 2019 του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, που πραγματοποιούνται στις 25 και τις 26 Νοεμβρίου, όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του και να ενημερωθούν για την έρευνα που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, τα αποτελέσματα αυτής καθώς και να δουν από κοντά τον ερευνητικό εξοπλισμό που διαθέτει.

“Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας στην εκδήλωση θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα διαβίωσης”, τονίζουν οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον σας στην εκδήλωση με σχετικό mail που θα πρέπει να σταλθεί στη διεύθυνση: e-smartec@rdfcm.gr Τα έξοδα μετακίνησης των εκπροσώπων φορέων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να καλυφθούν από τον φορέα τους.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εξαφάνιση 12χρονου από τη Θεσσαλονίκη
Εξαφάνιση 12χρονου από τη Θεσσαλονίκη

Alert από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

10-12-2019

Διακοπή ρεύματος στη Θέρμη την Τετάρτη
Διακοπή ρεύματος στη Θέρμη την Τετάρτη

Στην Κοινότητα Τριλόφου

9-12-2019

Τα εντυπωσιακά βίντεο του Δημάρχου Κ.Ζέρβα
Τα εντυπωσιακά βίντεο του Δημάρχου Κ.Ζέρβα

Που ανεβαίνουν στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

9-12-2019


Έρχονται 100 μεταχειρισμένα λεωφορεία για τον ΟΑΣΘ το ..Πάσχα
Έρχονται 100 μεταχειρισμένα λεωφορεία για τον ΟΑΣΘ το ..Πάσχα

Υπομονή συνιστά ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ στους πολίτες

9-12-2019

Ιδανικός τόπος για «γυρίσματα» η Κεντρική Μακεδονία
Ιδανικός τόπος για «γυρίσματα» η Κεντρική Μακεδονία

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Λονδίνο

9-12-2019

Έλενα Ράπτη: Επιτέθηκαν στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη
Έλενα Ράπτη: Επιτέθηκαν στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη

Πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα

9-12-2019

Το νέο Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Το νέο Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου

9-12-2019

Θα ανάψουν τα φώτα και πάλι για τον ΟΑΣΘ
Θα ανάψουν τα φώτα και πάλι για τον ΟΑΣΘ

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

9-12-2019

Ανέλαβαν καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ
Ανέλαβαν καθήκοντα ο νέος πρόεδρος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ

Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης

9-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ