Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Θεόφιλος Προκόπιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-12-2019

Σοβαρές καταγγελίες από συνδικαλιστές του ΥΠΠΟ για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές καταγγελίες από συνδικαλιστές του ΥΠΠΟ για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης
fontsize

Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβησαν συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού συνδέοντας δύο φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα.

Ο υπόδικος πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων Γ. Τσακοπιάκος θα μετάσχει στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η οποία θα λάβει απόφαση επί της μελέτης της Αττικό Μετρό για το επίδικο θέμα της απόσπασης των μοναδικών βυζαντινών στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μελέτη που, όπως καταγγέλλεται, δεν έχουν δει οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, που είχαν εναντιωθεί στη λύση αυτή και ζητούσαν την παραμονή των αρχαιοτήτων σύμφωνα με τον υφιστάμενο και εγκεκριμένο από το ΚΑΣ σχεδιασμό της Αττικό Μετρό.

Ως καταστροφική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με αφορμή την κατάθεση της σχετικής μελέτης της «Αττικό Μετρό ΑΕ» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Η απόσπαση των αρχαιοτήτων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου ενώ υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σταθμού με παραμονή των αρχαίων. Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί, θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο τεχνικό έργο, αφού θα πρέπει να γίνουν νέες ανασκαφές στο ελληνιστικό υπόστρωμα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ έχει ως εξής:

«Δύο γεγονότα εξελίχθηκαν παράλληλα σήμερα: η συνεδρίαση της (φρεσκοεκλεγμένης) Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και μια σύσκεψη υπό τη Λ. Μενδώνη στη Θεσσαλονίκη. Φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, κι όμως δείτε πώς σχετίζονται:

- Στην Εκτελεστική της ΠΟΕ ΥΠΠΟ πρόεδρος εκλέχτηκε και πάλι ο Γιάννης Τσακοπιάκος (μετά από διάλειμμα μερικών θητειών που στη θέση του είχε βάλει τον Γ.Παπαγεωργόπουλο). Ήμουνα νιος και γέρασα θα πει κανείς, όμως δεν είναι έτσι. Γιατί ο Γ. Τσακοπιάκος, επί 15ετίας πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, είναι σήμερα - κατά δήλωση του ίδιου - υπόδικος για 5 κακουργήματα, για το πώς διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα μέσω του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Η δίωξη αφορά κυρίως τα πλαστά δάνεια στο όνομα συναδέλφων. Η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του πολιτισμού επέλεξε, δηλαδή, να έχει Πρόεδρο αυτόν που διώκεται για το ότι εξαφανίστηκαν χρήματα που δήθεν προορίζονταν για τις ανάγκες των εργαζομένων. Έχει πιο πάτο;

- Η Λ. Μενδώνη από την σύσκεψη της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι η Αττικό Μετρό καταθέτει σήμερα (;) τη Μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Με ποιον πρωτοκουβέντιασε την πρόθεσή της αυτή η πολιτική ηγεσία; Μήπως με τις αρμόδιες Υπηρεσίες; Όχι βέβαια, αυτές δεν έχουν καν στα χέρια τους τη Μελέτη! Μήπως με τους Συλλόγους που έχουν κινητοποιηθεί για το θέμα; Όχι βέβαια, αυτοί είναι εχθροί.

Το πότε και πώς θα πάει στο ΚΑΣ η μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς φαίνεται, η Λ. Μενδώνη φρόντισε να το έχει συνεννοηθεί με τον υπόδικο Γ. Τσακοπιάκο και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Γιατί άραγε; Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ πήρε απόφαση σήμερα ότι θα… παραστεί στο ΚΑΣ της Τετάρτης να πει «τη γνώμη της» -δηλαδή να υποστηρίξει την γνώμη της Υπουργού η οποία είναι τόσο κιμπάρισσα που τη «γνώμη» αυτή την κοστολογεί κάπου 100.000 ευρώ! Τόσα είναι τα χρήματα που ζήτησε η ΠΟΕ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας να πάρει για το συνέδριό της (το οποίο έχει ήδη διεξαχθεί). Και τόσα θα δώσει η - διορισμένη από την Λ. Μενδώνη - πλειοψηφία του ΔΣ του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, το οποίο κατά τα άλλα… μπαίνει σε εκκαθάριση σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η ίδια αυτή η κυβέρνηση. (δείτε εδώ)

Να μην ξεχάσουμε να πανηγυρίσουμε, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την «πάταξη της διαφθοράς», ε;

Τα αστεία τελείωσαν: αυτή η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι όχι απλώς πουλημένη στην πολιτική ηγεσία, αλλά και πλήρως εξαρτημένη. Δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πουλήσει τα δικαιώματα όλων μας, αλλά και τις ίδιες τις αρχαιότητες, προκειμένου να συνεχίσει να ρέει το χρήμα από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Είναι ντροπή και να λέγονται «εκπρόσωποι των εργαζομένων». Καμία εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, αγώνας τώρα μέσα στα πρωτοβάθμια σωματεία για τα δικαιώματά μας, για την πολιτιστική κληρονομιά και για την αξιοπρέπειά μας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Όπως έγινε γνωστό, κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η καταστροφή που πρόκειται να υποστούν τα αρχαία, αν πραγματοποιηθεί η απόσπαση τους είναι ανυπολόγιστη. Θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα μνημειακό σύνολο που αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της πόλης, καθώς για να αποσπαστεί, θα τεμαχιστεί ακόμη περισσότερο από ό,τι συνέβη στην περίπτωση του σταθμού της Αγίας Σοφίας. Η απόσπαση των αρχαιοτήτων συνιστά κατάφωρη παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου ενώ υπάρχει τεχνική λύση για κατασκευή του σταθμού με παραμονή των αρχαίων. Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί, θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο τεχνικό έργο, αφού θα πρέπει να γίνουν νέες ανασκαφές στο ελληνιστικό υπόστρωμα.

Με ψήφισμά του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από βουλευτές, επιστημονικούς φορείς και πολίτες να αποτρέψουν την απόσπαση των αρχαίων από τον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου. Την αντίθεσή του στην κυβερνητική επιλογή της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, εκφράζει επίσης το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ζητώντας την κατά χώρα ανάδειξή τους, επισημαίνοντας πως θα πληγεί ανεπιστρεπτί η οικοδομική αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων και βασικές αξίες του μνημειακού συνόλου, όπως είναι η ακεραιότητα. Αξίες που προστατεύονται όχι μόνο από το διεθνές δίκαιο αλλά και την ελληνική νομοθεσία.

Γιατί επιμένουν λοιπόν τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας στην απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εμμονή που δεν υπολογίζει πέραν όλων των άλλων και την εκτίναξη του κόστους αυτής της λύσης και την καθυστέρηση της παράδοσης του μετρό;

Η λύση είναι μία, αυτή που οι επιστήμονες προκρίνουν και η κοινωνία των πολιτών επιθυμεί. Και μετρό και αρχαία insitu. Πρέπει να σταματήσει να γίνεται και αυτό το έργο βορά στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και παιχνίδι στα χέρια των πολιτευτών της εκάστοτε εξουσίας.

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Πολιτισμού αδιαφορεί τόσο έντονα για τον Πολιτισμό. Αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά - μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο – οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ. Μήπως έχει άραγε κάποια σχέση η κίνηση αυτή, με την επιχορήγηση των 10.000.000 ευρώ από το Υπουργείο στην Περιφέρεια Μακεδονίας;»

ΠΗΓΗ tvxs.grΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

7-7-2020

Θερινές εκπτώσεις 2020
Θερινές εκπτώσεις 2020

Θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 13 Ιουλίου

3-7-2020

Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς
Εργασίες συντήρησης σε Επαρχιακές Οδούς

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3-7-2020Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς
Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς

Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 36χρονος ομογενής

28-6-2020


Κ. Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων»
Κ. Ζέρβας: «Η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων»

Υπογράφηκε το Μνημόνιο συνεργασίας για το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού

26-6-2020

Νέα πανηγυρική ομόφωνη απαλλακτική απόφαση για τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών
Νέα πανηγυρική ομόφωνη απαλλακτική απόφαση για τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «Η αλήθεια έλαμψε για μια ακόμη φορά»

25-6-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ