ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-2-2020

Πυρήνες πρασίνου σε οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πυρήνες πρασίνου σε οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει από αύριο η υποβολή των προτάσεων οχτώ Δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τη «Δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρομών, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων».

Την πρόσκληση υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι «η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί με ευρωπαϊκούς πόρους, δίνει τη δυνατότητα σε οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης να υλοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις δημιουργίας και αναβάθμισης πυρήνων πράσινου, αντιμετωπίζοντας τη μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Εξασφαλίσαμε και διαθέτουμε 20 εκατομμύρια ευρώ, στοχεύοντας στη δημιουργία πράσινων διαδρόμων, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, την ποιότητα ζωής στην πόλη, να αυξήσουμε το αστικό πράσινο, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και να περιορίσουμε το θόρυβο. Αναβαθμίζουμε αισθητικά το δομημένο περιβάλλον, επενδύοντας έτσι σε ένα καλύτερο και βιώσιμο αστικό ιστό για κατοίκους και επισκέπτες. Ο στόχος μας είναι μια πιο πράσινη Θεσσαλονίκη, μέσα από αναπλάσεις περιοχών, πάρκων και κτιρίων και μέσα από την αναζωογόνηση υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά περιοχών».

Οι οχτώ Δήμοι που θα υποβάλουν τις προτάσεις τους είναι: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα (Καλοχώρι), Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία).

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 30η Ιουνίου 2020.

Τα έργα αφορούν σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου ή σε περιοχές πρασίνου τοπικής κλίμακας. Οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε περιοχές «πάρκων», αλλά και γραμμικούς άξονες κατά μήκος αστικών ρεμάτων ή οδών.

Ενδεικτικά προβλέπονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:

-Διαμόρφωση πρασίνου με στόχο κυρίως την σημαντική αύξηση του αριθμού των επιφανειών που καταλαμβάνει το υψηλό πράσινο (δένδρα) και φυτεύσεις.

-Ενίσχυση της διαπερατότητας των εδαφών με την αύξηση των ημι-διαπερατών ή πλήρως διαπερατών επιφανειών κατά τρόπο που θα βελτιωθούν οι ικανότητες ανάπτυξης βλάστησης, απορρόφησης υδάτων και θα μειωθεί (με την χρήση φυσικών υλικών) η απορρόφηση θερμότητας.

-Διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης και προμήθεια - εγκατάσταση υπαίθριας υποδομής - Διαμόρφωση μονοπατιών / πεζοπορικών διαδρομών.

-Ανάδειξη τοποσήμων και διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου τους (στηθαία, ενημερωτικές πινακίδες, χώροι υποδοχής κ.ά.) και σήμανση. Έργα έξυπνης διαχείρισης ομβρίων για άρδευση πρασίνου, ανακύκλωση και εξοικονόμηση των υδάτων.

-Μετακίνηση ή/και υπογειοποίηση Ο.Κ.Ω που προκαλούν αισθητική αλλοίωση ή μειώνουν τη λειτουργικότητα του χώρου.

-Εξοπλισμός ασφαλείας και εγκατάσταση τοπικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων, εγκατάσταση φωτισμού (χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης).

-Υποδομές για την ασφαλή και πλήρη πρόσβασιμότητα των ΑμΕΑ.

-Παρεμβάσεις (δενδροφυτεύσεις – φυτεύσεις και προστατευτικός εξοπλισμός – «πετάσματα») για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και περιορισμό του κυκλοφοριακού θορύβου.

Σκοπός είναι –μεταξύ άλλων– η βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της πυκνοδομημένης περιοχής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό ιστό.

Επίσης, η δράση αποσκοπεί στην κατάλληλη φύτευση και ανάπτυξη βλάστησης σε δώματα, σε κάθετες επιφάνειες κτιριακών υποδομών και σε αυλές σχολείων. Η εφαρμογή της δράσης ενδείκνυται για κτίρια με σχετικά μεγάλες επιφάνειες δώματος ή οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας κτιρίου και για περιβάλλοντες χώρους σχολικών συγκροτημάτων.

Η εφαρμογή της παρέμβασης στον ιδιαίτερα πυκνοδομημένο ιστό της Θεσσαλονίκης δύναται να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της έλλειψης χώρων πρασίνου και της έντονης παρουσίας των αυτοκινήτων. Η προβλεπόμενη φύτευση σε δώμα ή κάθετο κήπο ή αυλή σχολείου θα είναι εκτατικού τύπου με φυτά ανθεκτικά στις αστικές μικροκλιματολογικές συνθήκες (εναλλαγή εποχών, καυσαέρια, κ.λπ.) και με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση. Οι στόχοι της δράσης είναι – μεταξύ άλλων – η βελτίωση του μικροκλίματος με άμεση επίδραση στους χρήστες των κτιρίων και στους περιοίκους, η καταπολέμηση της αστικής θερμικής νησίδας και του φαινομένου του θερμοκηπίου, η απορρόφηση των εκπομπών CO2, των αέριων ρύπων και η δέσμευση των αιωρούμενων σωματιδίων, η επιστροφή της χλωρίδας και της πανίδας στην πόλη, η αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και η αύξηση του αστικού πρασίνου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge