ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4-5-2020

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και μισθώματα

Γενναία μέτρα οικονομικής ανακούφισης και στήριξης πολιτών και επαγγελματιών

Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και μισθώματα

Στη λήψη δώδεκα γενναίων μέτρων για την ενίσχυση και ελάφρυνση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη και ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού του κορωνοϊού COVID-19, προχώρησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα με ψήφισμά του για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η απόφαση για την απαλλαγή πολιτών και επαγγελματιών από Δημοτικά Τέλη και μισθώματα ελήφθη ομόφωνα σε δια τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη 29.4.2020) μετά από πρωτοβουλία-πρόταση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη. Οι ελαφρύνσεις και οι δαπάνες, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε διάστημα τριών μηνών, με τη βούληση της διοίκησης του δήμου να επανεξετάσει το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης ή διεύρυνσής τους στην περίπτωση που οι συνέπειες από την οικονομική ύφεση γνωρίσουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.

Στο πλαίσιο της ίδια πρωτοβουλίας της δημοτικής Αρχής αποφασίστηκε και η παροχή ηλεκτρονικού-ψηφιακού εξοπλισμού σε μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών του δήμου για την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

«Την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε δράσεις και είχε καθοριστική συνεισφορά στην εφαρμογή μέτρων κοινωνικής προστασίας και φροντίδας. Εμείς, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δεν μένουμε μόνο στα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά προωθούμε ένα πακέτο οικονομικών μέτρων που επιδιώκουν να βοηθήσουν πληττόμενες κατηγορίες πολιτών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ακόμη και σε τομείς που είναι αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας της κυβέρνησης. Στόχος μας είναι η ανακούφιση των χιλιάδων οικογενειών και επαγγελματιών που πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας του COVID-19, η οποία αφήνει βαθιές πληγές στην ήδη πληγωμένη ελληνική οικονομία, και κυρίως φαίνεται ότι θα πλήξει ξανά και βάναυσα την ελληνική κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Τα δώδεκα γενναία μέτρα που λαμβάνουμε ασφαλώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι μια δική μας πολιτική επιλογή ως μια ελάχιστη αλλά πολλαπλή χειρονομία στήριξης των πληττόμενων συμπολιτών μας στο πλαίσιο των ρυθμιστικών νόμων», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του ο Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως είπε, η διοίκηση είναι ανοιχτή για μια νέα συζήτηση ως προς τη διεύρυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων και της επέκτασής τους, θέμα που έθεσαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη να αναφέρεται στις διαδικασίες που σχεδιάζονται για την υλοποίηση των μέτρων.
«Το μέλλον είναι δυσοίωνο και χρειάζεται σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της νέας κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα άμεσης απόδοσης, και κυρίως οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αναδεικνύοντας τον διεκδικητικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μέσω των οργάνων της (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για μια σειρά μέτρων.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα δώδεκα μέτρα ανακούφισης και στήριξης πολιτών, μαθητών και επαγγελματιών είναι τα εξής:

Απαλλαγή για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη και Δημοτικό Φόρο των ωφελούμενων της απαλλαγής 50%, σύμφωνα με την 341/19 ΑΔΣ (Δικαιούχοι ΚΕΑ, ΑμεΑ, πολύτεκνοι),

Απαλλαγή για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί, και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο, από Ανταποδοτικά Τέλη των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,

Απαλλαγή του τέλους 0,5% στα ΚΥΕ που διέκοψαν τη λειτουργία τους για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο,

Απαλλαγή του τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, για όσο διάστημα διαρκούν οι περιορισμοί και έως ένα τρίμηνο το ανώτατο,

Μείωση κατά 100% σε μισθώματα ενός τριμήνου των ακινήτων που εκμισθώνει ο δήμος σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους,

Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των σχολικών κυλικείων,

Απαλλαγή από μισθώματα ενός τριμήνου των κυλικείων των ΚΑΠΗ,

Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για έξι μήνες,

Αναστολή δόσεων για έξι μήνες σε όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών ή σε διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και οι οποίοι εντάσσονται στις κατηγορίες των πληττόμενων, όπως αυτοί ορίστηκαν με την αριθμ. 1053/20-3-2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής των δόσεων τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις,

Παράταση έως 31 Αυγούστου της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11 Μαρτίου έως 30 Απριλίου,

Παροχή σε μαθητές φορητού ψηφιακού εξοπλισμού για την υλοποίηση των δράσεων της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σύμφωνα με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα είναι μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως έξης:
Έως 10.000 € οικογένεια με ένα παιδί
Έως 11.000 € οικογένεια με δυο παιδιά
Έως 12.500 € οικογένεια με τρία παιδιά
Έως 14.000 € οικογένεια με τέσσερα παιδιά
Έως 16.000 € οικογένεια με πέντε παιδιά
Έως 18.000 € οικογένεια με έξι παιδιά και πάνω.

Απαλλαγή κάθε είδους τροφείων ή διδάκτρων των δομών της ΚΕΥΝΣ και του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Ωδεία, Θεατρικά Εργαστήρια, καλλιτεχνικά τμήματα, τμήματα αθλητισμού και πολιτισμού, κ.λπ.), οι οποίες δομές έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή. Σε περίπτωση καταβολής του ετήσιου αντιτίμου, αυτό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως εισπραχθέν το τμήμα που αφορά τους παραπάνω μήνες.

Ψήφισμα για την πρώτη κατοικία
Στο μεταξύ, με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών ζητά παράταση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι μετά το «Μένουμε σπίτι» υπάρχει κίνδυνος να «μένουμε δίχως σπίτι».
Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μετά την πρόταση της δημοτικής παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» και τη συμπλήρωση και ολοκλήρωσή του από την πλευρά της διοίκησης του δήμου, αναφέρει τα εξής:
«Ενώ όλοι οι πολίτες συνεχίζουμε να ‘‘μένουμε σπίτι’’ και να τηρούμε με υπευθυνότητα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, στο τέλος του μήνα παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για χιλιάδες συμπολίτες μας δανειολήπτες και τις οικογένειές τους.
»Θεωρούμε αδιανόητο να ισχύσει ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο τη στιγμή που η χώρα καλείται ν’ αντιμετωπίσει μια νέα έκτακτη οικονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας, με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης και τους δείκτες της ανεργίας.
»Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 και το Ν.3869 μέχρι σήμερα, που δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σε μια χώρα που επί χρόνια σχεδόν ο ένας στους τρεις πολίτες ήταν άνεργος και χωρίς εισοδήματα, δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο, λόγω των σκληρών μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους, που επιθυμεί να επιδείξει ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία, η προστασία της πρώτης κατοικίας.
»Για να μην οδηγηθούμε από το ‘‘μένουμε σπίτι’’ στο ‘‘μένουμε δίχως σπίτι’’ το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση:
Να μην προχωρήσει στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας,
Να παραταθεί η προστασία τουλάχιστον έως το τέλος του έτους,
Να συσταθεί άμεσα διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε να επεξεργαστεί άμεσα ένα συνεκτικό πρόγραμμα που θα αφορά στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυγχρονισμό του Πτωχευτικού Δικαίου των Φυσικών Προσώπων,
Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο καθεστώς του Ν. 3869/2010, με σκοπό την εξάλειψη της απειλής που αισθάνονται πολλά νοικοκυριά».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge