ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-6-2020

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δικαιώθηκε

Σίμος Δανιηλίδης: Λυτρωτικές για τους δήμους οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Την άμεση επιστροφή των 10.000 και πλέον ακινήτων-οικοπέδων στους δήμους, που μεταφέρθηκαν στο «Υπερταμείο» το 2018, και την άμεση ανταπόκριση του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την προώθηση σχετικού νομοθετήματος, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) που έκρινε με διαδοχικές αποφάσεις του την υπουργική απόφαση μη «νόμιμη».

Η υπόθεση της μεταφοράς των ακινήτων που προορίζονταν για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες, δρόμοι, Παιδικές Χαρές, κ.λπ.) και την κατασκευή κοινωφελών κτιρίων και υποδομών (σχολεία, ΚΑΠΗ, κοινωνικές Υπηρεσίες, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, κ.λπ.) απασχόλησε το σύνολο των δήμων της χώρας το 2018, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις έντονες αντιδράσεις, 10.119 ακίνητα του δημοσίου μεταφέρθηκαν στο «Υπερταμείο» για… αξιοποίηση-ξεπούλημα. Το θέμα συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ειδικό ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την έντονη αντίδρασή του στο νόμο καταγγέλλοντας «ξεπούλημα» της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών περισσότερα από 100 ακίνητα και κοινόχρηστοι χώροι μεταφέρθηκαν εν κρυπτώ στο «Υπερταμείο», από τα οποία τα 21 βρίσκονται στη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, τα 28 στη Δ.Ε. Νεάπολης, τα 15 στη Δ.Ε. Πεύκων και τα 36 στη Δ.Ε. Συκεών. Μεταξύ αυτών το δάσος Σέιχ-Σου, το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, τα οικόπεδα της οδού Αυγεροπούλου στις Συκιές που παραχωρήθηκαν… εν χορδαίς και οργάνοις στο δήμο από την τότε κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την ανέγερση σχολείων, πλατείες, ακόμη και τμήματα οδών, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να δηλώνει τότε ότι «εμείς δεν θα παραδώσουμε τα όπλα και θα κυνηγήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους. Πρόκειται για ζωτικούς χώρους του δήμου μας και δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε οποιαδήποτε εκποίησή τους και με τον οποιονδήποτε τρόπο».

«Λυτρωτικές αποφάσεις για τους δήμους…»

Μετά τις προσφυγές που άσκησαν στο ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας τα συλλογικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλοί δήμοι, ήρθαν στα τέλη Μαΐου οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (929-934/2020), με τις οποίες ακυρώνεται η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄2320/19.6.2019) με την οποία είχαν μεταφερθεί στην ΕΤ.Α.Δ. «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ» 10.119 ακίνητα ανά τη χώρα συνολικού εμβαδού 511,5 εκατομύρια. τ.μ.
«Πρόκειται για λυτρωτικές αποφάσεις για τους δήμους», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για «δικαίωση των αγώνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ καθώς πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας έως την παραχώρηση των ακινήτων στους δήμους», καλώντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προωθώντας ομοφώνως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχετικό νομοθέτημα για την άμεση, οριστική και αμετάκλητη παραχώρηση και μεταβίβαση όλων των ακινήτων στους οικείους δήμους». Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:

«Οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε., που εκδόθηκαν πρόσφατα, αποτελούν δικαίωση των θέσεων και του αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης ως αντισυνταγματικής, σύμφωνα με την οποία είχαν μεταφερθεί το 2018 στο Υπερταμείο για δήθεν αξιοποίηση 10.119 ακίνητα του δημοσίου. Δικαιώνουν πλήρως όλους εμάς που αγωνιστήκαμε όλο αυτόν τον καιρό, εδώ και δυο χρόνια, έτσι ώστε να ανατραπεί εκείνο το κατάπτυστο νομοθέτημα με το οποίο παραχωρούνταν στο Υπερταμείο για 99 χρόνια κρίσιμα οικοπεδικά τμήματα εντός των πόλεών μας σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός αυτών, αρκετά από τα οποία μάλιστα είχαν ιδιαίτερη χρήση, όπως είναι δάση, πάρκα, πλατείες, όπως είναι διάφορα οικοπεδικά τμήματα που προορίζονταν για σχολεία, για έργα κοινωνικής ωφέλειας ή για έργα περιβάλλοντος.

»Η σταθερή και αταλάντευτη γραμμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο σύνολό της σχεδόν σε όλη τη χώρα, και ο ασυμβίβαστος αγώνας όλων μας, έφερε τη δικαίωση για όλους μας, πλην των… Λακεδαιμονίων -βέβαια- που πάντοτε υπάρχουν, και ευτυχώς είναι λίγοι. Ακόμη και στις κρίσιμες ώρες του 2018, όπου φέρναμε τα θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια, όπως συνέβη στις 2.10.2018 στο δήμο μας, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για μια σειρά δικούς τους λόγους, όχι πάντως υπέρ των συμφερόντων της Τ.Α., καταψήφισαν το ψήφισμα που έγινε απόφαση (303/2.10.2018) αλλά δυστυχώς όχι ομόφωνη. Παρόμοιες αποφάσεις βγήκαν εκατοντάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπήρξε προσφυγή από αρκετούς φορείς της Τ.Α. προς το Σ.τ.Ε. και το ανώτερο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε οριστικά ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η επίμαχη υπουργική απόφαση και ως τέτοια κατέπεσε.
»Ο αγώνας, όμως δεν τελείωσε ούτε πρέπει να σταματήσει εδώ. Το επόμενο βήμα είναι η άμεση, οριστική και αμετάκλητη μεταβίβαση-παραχώρηση όλων αυτών των ακινήτων στα περιουσιακά στοιχεία των οικείων δήμων, με ταυτόχρονη προστασία-περιφρούρηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια σειρά προγράμματα για την κατασκευή των έργων και υποδομών που προβλέπονται από τα Διατάγματα Ρυμοτομίας και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που είναι σε ισχύ. Έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών σε κάθε γειτονιά σε όλο το δήμο.
»Μετά τη θετική και λυτρωτική για τους δήμους εξέλιξη από το Σ.τ.Ε., το οποίο απέτρεψε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ως Τ.Α. απαιτούμε από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προωθώντας ομόφωνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχετικό νομοθέτημα για την άμεση, οριστική και αμετάκλητη παραχώρηση όλων των ακινήτων στους οικείους δήμους».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge