Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ανδρέας Ανδριανή

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
5.8

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-8-2020

Απολυμάνσεις και αποσμώσεις των απορριμματοφόρων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πιλοτική δράση με τη χρήση ορυκτού ζεόλιθου και αρωματικών υγρών

Απολυμάνσεις και αποσμώσεις των απορριμματοφόρων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
fontsize

Μπορούν τα απορριμματοφόρα και οι κάδοι απορριμμάτων να αναδύουν μυρωδιές λεβάντας και πασχαλιάς; Μπορούν να απαλλαγούν από μύκητες και μικρόβια; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται μια τέτοια επιδίωξη; Ή μήπως πρόκειται για εικόνα επιστημονικής φαντασίας;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα μιας εκτεταμένης πιλοτικής δράσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών που αφορά αρχικά στον καθαρισμό, απολύμανση και απόσμωση των απορριμματοφόρων και του εργοταξίου στο οποίο αυτά φυλάσσονται.

Η δράση ξεκίνησε από το Εργοτάξιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας όπου ειδικά συνεργεία «περίμεναν» τα απορριμματοφόρα του δήμου να πάρουν τη θέση τους κάτω από τα στέγαστρα μετά την ημερήσια αποστολή της αποκομιδής απορριμμάτων. Πρόκειται για συνεργεία εταιρίας που ανέλαβε πιλοτικά να κάνει μια… επίδειξη των δραστικών ικανοτήτων σύγχρονων υλικών απολύμανσης και απόσμωσης, η οποία θα επαναλαμβάνεται δυο φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ειδικά απολυμαντικά υγρά και αρωματικά, όπως και ορυκτό ζεόλιθο, όλα οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η πρώτη παρέμβαση έγινε χθες, Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας για τη χρήση των υλικών και την αποτελεσματικότητά τους.

«Ύψιστη ευθύνη της διοίκησης του δήμου μας είναι η σταθερή και διαρκής προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στο δίκτυο καθαριότητας και διαχείρισης των απορριμμάτων. Και οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση εντατικοποιούνται πολύ περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα σ’ αυτήν κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, δεν μπορούμε παρά να αναζητούμε διαρκώς νέους τρόπους για την εξάλειψη εστιών ρύπανσης και να αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο. Αυτό κάνουμε τώρα με την ολοκληρωμένη απολύμανση και απόσμωση των απορριμματοφόρων και του εργοταξίου φιλοδοξώντας να παγιωθεί ως δράση, στοχεύοντας στην προστασία των εργαζομένων, των περιοίκων στο εργοτάξιο και γενικά της δημόσιας υγείας», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Χρήση ορυκτού ζεόλιθου

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού των κάδων απορριμμάτων, η ένταξη των οποίων στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απολύμανσης-απόσμωσης βρίσκεται υπό εξέταση και μελέτη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατ’ αρχήν γίνεται ο καθαρισμός της σκάφης του απορριμματοφόρου, ακολουθεί η πλύση του και στη συνέχεια η απολύμανσή του με δυο διαφορετικά ειδικά απολυμαντικά υγρά, για να ακολουθήσει η χρήση του φυσικού ορυκτού ζεόλιθου. Πρόκειται για πορώδες ορυκτό με μεγάλη δεσμευτική ικανότητα που λειτουργεί ως αποσμητικό φίλτρο και συγκρατεί διάφορες αέριες ουσίες και «δεσμεύει» βακτήρια, μύκητες, αέρια, ανόργανες, οργανικές και οργανομεταλλικές ενώσεις.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη χρήση αρωματικών υγρών που στην περίπτωση αυτή επιλέχθηκε το άρωμα λεβάντας και πασχαλιάς.

Και η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς πλησιάζοντας το απορριμματοφόρο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η απουσία δυσάρεστων οσμών. «Με συχνές και επαναλαμβανόμενες δυο φορές την εβδομάδα παρεμβάσεις θα φθάσουμε στο σημείο οι κάδοι να είναι καθαροί και ασφαλείς για όλους, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους κάδους απορριμμάτων», σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Άλλα 252 laptop στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Άλλα 252 laptop στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Θα δοθούν στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

30-11-2020

Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου κατά 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης- Κλειστά σχολεία μέχρι τα Φώτα
Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου κατά 50% στα λύματα της Θεσσαλονίκης- Κλειστά σχολεία μέχρι τα Φώτα

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη

30-11-2020


Καραμπόλα 11 αυτοκινήτων στην αερογέφυρα της Βούλγαρη
Καραμπόλα 11 αυτοκινήτων στην αερογέφυρα της Βούλγαρη

Σημειώθηκαν υλικές μόνο ζημιές

30-11-2020

Καταγγελία για τα ΕΛΤΑ Πυλαίας
Καταγγελία για τα ΕΛΤΑ Πυλαίας

Καταγγέλλεται απάνθρωπη συμπεριφορά υπαλλήλου

30-11-2020
Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτική κλινική που επιτάχθηκε
Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών σε ιδιωτική κλινική που επιτάχθηκε

Δύο ασθενείς μεταφέρθηκαν από το «ΑΧΕΠΑ»

29-11-2020

Θεσσαλονίκη: Σε ειδικούς χώρους ταφής οι νεκροί του κορωνοϊού
Θεσσαλονίκη: Σε ειδικούς χώρους ταφής οι νεκροί του κορωνοϊού

Σχεδόν 200 ειδικές ταφές έχουν ήδη γίνει βάσει των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων

29-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ