ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-11-2020

Η «ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ» για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας υπηρέτης τραπεζών και εταιρειών

Η «ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ» για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Η «ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ» για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα αναφέρει:

(το κείμενο αυτό κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 4 /11/2020 αλλά απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από την διοίκηση του δήμου)

Την ίδια ώρα που στο νέο του διάγγελμα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε απαγόρευση κυκλοφορίας, καλούσε να μένουμε σπίτι, δρομολογεί την αρπαγή αυτού του σπιτιού για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας με τίτλο «Ρυθμίσεις οφειλών και πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας», ως υπηρέτης τραπεζών και εταιρειών αγοραπωλησιών-ενοικιάσεων ακινήτων, εισάγει το θεσμό της πτώχευσης των ιδιωτών, δηλαδή των προσώπων που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα. Με αυτό το θεσμό εξισώνεται με τις επιχειρήσεις ο άνεργος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος, ως προς τις συνέπειες. Βέβαια, για τις μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπονται εργαλεία διάσωσης της λειτουργίας και του κεφαλαίου τους. Οι αδύναμοι, όμως, οφειλέτες- που αποκαλούνται «μεσαίοι» - «απογυμνώνονται» από κάθε είδους προστασία και απαλλοτριώνεται η κατοικία, κάθε στοιχείο της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας τους, οχήματα, αλλά και μέρος του μισθού και της σύνταξής τους, που υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και αντιστοιχεί σήμερα περίπου σε 610 ευρώ ανά άτομο και 900 ευρώ ανά ζευγάρι.

Με το νόμο αυτό της κυβέρνησης

οι δανειολήπτες που έχουν αδυναμία πληρωμής του στεγαστικού τους δανείου, θα χάνουν το σπίτι τους, η ιδιοκτησία του οποίου θα περνά σε μια ιδιωτική εταιρεία-fund (Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ) που θα έχει αποκτήσει την κυριότητα.

Αυτή θα κρίνει, αν θα επιτρέψει στον πτωχευμένο να συνεχίσει να κατοικεί σε αυτό ,μόνον εφόσον πληρώνει ενοίκιο.

Μετά από μια 12ετία, επίσης αν το κρίνει, θα δώσει την ευχέρεια στον πτωχευμένο να το επαναγοράσει σε τιμή που θα ορίζει η αγορά, χωρίς βεβαίως-βεβαίως να αφαιρεθεί ούτε το ποσόν που έχει πληρώσει με τα δυσθεώρητα πανωτόκια τα προηγούμενα χρόνια στις τράπεζες, ούτε τα ενοίκια που πλήρωσε 12 χρόνια στην ιδιωτική εταιρεία!

Το Fund θα είναι κρατικοδίαιτο, δηλαδή θα λαμβάνει κρατική εγγύηση, προκειμένου να αποδεχτεί την αίτηση ενός «ευάλωτου», που θέλει να μείνει στο σπίτι του και το οποίο πλέον δεν θα του ανήκει.

Σε πτωχευμένους θα μετατραπούν και οι εγγυητές που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για την οφειλή του δανείου και την εξόφλησή του με τους παραπάνω κανόνες.

ο νέος κώδικας προβλέπει ακύρωση για όλους όσοι είχαν προσφύγει για προστασία της πρώτης τους κατοικίας με βάση προηγούμενους νόμους και η υπόθεσή τους ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Οι πιστωτές θα μπορούν να δρομολογήσουν την πτώχευση του φυσικού προσώπου-οφειλέτη, με το κριτήριο ότι δεν καταβάλει το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του επί έξι μήνες για μη εξυπηρετούμενες οφειλές άνω των 30.000 ευρώ. Θα μπορεί έστω και ένας μόνο πιστωτής να υποβάλει αίτηση για πτώχευση του οφειλέτη. Ενώ, με το ήδη ισχύον πλαίσιο το χρέος άνω το ποσό των 100.000 ευρώ (μαζί με τα πανωτόκια) αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισύρει φυλάκιση.

Είναι σαφές ότι oι νέες ρυθμίσεις - συνέχεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών , του ιδιώνυμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των κατευθύνσεων της Ε.Ε - απειλούν σοβαρά τη στέγη, την περιουσία, το εισόδημα και δυνητικά την προσωπική ελευθερία μεγάλης μερίδας πολιτών και στοχεύουν στην μετατροπή της Στέγης σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων. Αποτελεί δε έγκλημα σε περίοδο πανδημίας, , εργασιακής ανασφάλειας και ανεργίας - αντί να προστατεύεται το καθολικό δικαίωμα στην στέγη- να νομιμοποιείται η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολλών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ !

Την κατάργηση του νόμου για το πτωχευτικό δίκαιο

Απόλυτη προστασία του δικαιώματος στη στέγη με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας .

Διαγραφή χρεών προς Δημόσιο τράπεζες, ταμεία και Δήμους των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.

Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο, όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο..

Κατάργηση των πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων καθώς και κατάργηση των εξώσεων.

Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Μέτρα για την άμεση μείωση των ενοικίων κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων, που εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη περίοδο εξαιτίας του airbnb και της τουριστικοποίησης πολλών περιοχών.

Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος, νερού, πετρελαίου, φυσικού αέριου και να μην προβεί σε καμία διακοπή παροχής ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου στις λαϊκές οικογένειες.

Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας, του ΕΝΦΙΑ και των φοροαπαλλαγών –επιδοτήσεων υψηλών εισοδημάτων, επενδυτών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Εξασφάλιση καταλυμάτων για την στέγαση των αστέγων αλλά και προσφύγων –μεταναστών που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στρατοπέδων κατά την περίοδο της πανδημίας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge