ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-11-2020

Προς κλείσιμο και τα δημοτικά στη Θεσσαλονίκη

Η πραγματικότητα «άδειασε» τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη

Προς κλείσιμο και τα δημοτικά στη Θεσσαλονίκη

Μονόδρομος όπως όλα δείχνουν είναι το κλείσιμο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η πόλη, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, καταγράφεται παρατεταμένη αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας.

Εκεί όμως που όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σημαντικές ανατροπές είναι στο μέτωπο της εκπαίδευσης. Το «σκληρότερο» lockdown πιθανώς να περιλαμβάνει την αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της πόλης, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς παρουσιάζουν άνοδο.

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί η ηλεκτρονική ενημέρωση που δέχονται από το πρωί οι γονείς από την διεύθυνση των σχολείων των παιδιών τους, όπου τους ενημερώνουν ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στο σχολείο. «Υπάρχει αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19. Όσο περνάει ο καιρός ενδεχομένως η κατάσταση θα δυσχεραίνει» αναφέρει το μήνυμα που εστάλη σε γονείς δημοτικού σχολείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, ζητώντας περισσότερη προσοχή από τους γονείς.

Από την σχετική λίστα του υπουργείου Παιδείας με τα σχολεία που έχουν θέσει τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε αναστολή λόγω κρουσμάτων, προκύπτει ότι πρόκειται για εκατοντάδες σε όλη τη χώρα, και στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον δέκα δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία με πολλά κλειστά τμήματα.

Τι έλεγε πριν μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός

Ωστόσο, στην κοινή συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη μαζί με τον Σ. Τσιόδρα, πριν από μια εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τα δημοτικά και νηπιαγωγεία από το lockdown. Με ποια κριτήρια στηρίχθηκε τότε η απόφαση να μείνουν ανοιχτές οι δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων;

Ιδού πώς είχαν εξηγήσει την απόφασή τους οι κ.κ Μητσοτάκης και Τσιόδρας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως «έχει γίνει αντιληπτό ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι λιγότερο μεταδοτικά σε σχέση με εκείνης της μεγαλύτερης, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο για τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Η εμπειρία από το lockdown του Μαρτίου έδειξε επίσης ότι θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, στα οποία θα πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι συνήθως μόνο 4 παιδιά ανά τμήμα, ενώ τηρούνται σταθερές «ρουτίνες» υγιεινής, που περιορίζουν τις πιθανότες μετάδοσης».

Από την πλευρά του και ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε πει πως «η συμβολή των παιδιών στη διασπορά αυξάνεται μετά την ηλικία των 10-12 ετών, δηλαδή μετά το δημοτικό». Μάλιστα είχε επικαλεστεί και πανευρωπαϊκή έρευνα: «Πανευρωπαϊκά έχει διαπιστωθεί πως τα ανοιχτά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θέτουν εμπόδια στον στόχο να μπει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19. Στη Γερμανία έρευνα του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Εργασίας (ΙΖΑ) έδειξε ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποδεικνύονται αποτελεσματικά».

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες τελικά θα είναι οι νεότερες αποφάσεις ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα από την κυβέρνηση και πώς θα δικαιολογηθούν.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ



Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge