ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-11-2020

Μείωση 25% του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Για πρώτη φορά μετά από 6 εβδομάδες μεγάλης αύξησης

Μείωση 25% του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Πρώτη φορά μετά από 6 εβδομάδες μεγάλης αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 είναι μειωμένη κατά 25%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ωστόσο οι επιστήμονες εξηγούν ότι το θετικό αυτό αποτέλεσμα, που μπορεί να σημαίνει μείωση του ιικού φορτίου και στην πόλη, πρέπει να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ημέρες.

Η τελευταία μέτρηση έγινε με τα δείγμα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, και σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας Θεόδωρο Καραπάντσιο «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Από τις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. 

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge