ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-12-2020

Μουσικά «Ταξίδια» από τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών

Πρωτοποριακές δομές και προγράμματα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εξυπηρετούν καθημερινά περισσότερα από 100 ΑμεΑ

Μουσικά «Ταξίδια» από τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών

«Όσα έχω μέσα μου απόψε θα σας πω, για το ταξίδι της ζωής μου το μοναδικό...
Όσα έχω μέσα μου ταξίδια είναι πολλά, μαγικές στιγμές μα και μαύρα μυστικά…
Όσα έχω μέσα μου απόψε θα σας πω, για το ταξίδι της ζωής μου το μοναδικό…
Όσα έχω μέσα μου ταξίδια είναι πολλά, τώρα είναι οι φίλοι κοντά, μαζί μια αγκαλιά…»


Με το μουσικό τους δημιούργημα, το βιωματικό τραγούδι «Ταξίδια», οι νέοι των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών συμμετέχουν και φέτος στο 3ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» (Reflection Of Disability in art, R.ο.Di.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και δομές ειδικής αγωγής, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2020.

«Το τραγούδι “Ταξίδια’’ είναι μια ματιά στο παρελθόν και στις στιγμές του κάθε μέλους της ομάδας μας. Οι συζητήσεις μας, άλλες φορές φέρναν χαμόγελα, νοσταλγία, μας ξαναγυρνούσαν πίσω στα παιδικά χρόνια, και κάποιες άλλες στιγμές έφερναν κούραση και ερωτηματικά και πολλά “γιατί;’’», αναφέρουν οι υπεύθυνοι των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών, επισημαίνοντας ότι «το τραγούδι χαιρετά το παρελθόν και όλες τις στιγμές των νέων των ΚΔΑΠμεΑ, είτε καλές είτε κακές, και αφιερώνεται από όλους σε όλους, στην ομάδα, στη δύναμη των μελών και τις φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια» (https://youtu.be/HdAwLF0OIPA).

Όπως εξηγούν «Οι στίχοι του τραγουδιού φτιάχτηκαν από τους νέους των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών και ο κάθε στίχος αντιστοιχεί σε μια εικόνα, σε ένα βίωμα που μοιράστηκε στην ομάδα το κάθε μέλος». (Μουσική επιμέλεια, διδασκαλια, πιάνο, μουσικοθεραπεύτρια: Νικολέτα Γκαμάγκαρη. Πιάνο, κιθάρα, ενορχήστρωση, μίξη ήχου: μουσικός Ανδρέας Ζωγόγιαννης. Μουσική διδασκαλία, μουσικοπαιδαγωγός: Έφη Πασχαλίδου).
Iσότιμη κοινωνική ένταξη στην τοπική κοινωνία

Θέτοντας τις δράσεις για άτομα με αναπηρία ως βασική προτεραιότητα της Κοινωνικής του Πολιτικής, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επιβεβαιώνει έμπρακτα, σταθερά και διαχρονικά την πεποίθησή του και τον στόχο του για ισότιμη κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας με αναπηρία στη τοπική κοινωνία και την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

«Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά, δημιουργώντας ισχυρές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο την ισότιμη κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, τη δραστηριοποίησή τους, την επαγγελματική τους προοπτική και την αυτόνομη διαβίωσή τους. Από το πρώτο ΚΔΑΠμεΑ που ιδρύσαμε στη χώρα, συνεχίσαμε τη διεύρυνση του προγράμματος με δεύτερο ΚΔΑΠμεΑ και θα ακολουθήσει και τρίτο, με δράσεις και επαγγελματικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν δωρεάν περισσότερα από 100 άτομα. Και συνεχίζουμε να πορευόμαστε σ’ αυτό τον δρόμο που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια και στον οποίο παραμείναμε παρά τις δυσκολίες, με την ίδια πίστη και δύναμη ψυχής» σημειώνει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Αξιοποιώντας τη συνεργασία του δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που θα ανταποκρίνεται ακόμη περισσότερο στις ουσιαστικές ανάγκες των ατόμων αυτών, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο στην καθημερινότητά τους και να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο η ένταξή τους στην κοινωνία», δηλώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη, η οποία τον περασμένο Οκτώβρη υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΠΑ.ΜΑΚ.
Δομές και προγράμματα

Σήμερα λειτουργούν στο δήμο δυο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία από την Κοινωφελή Επιχείρηση Νεάπολης-Συκεών που έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια ότι με τον σωστό συντονισμό πολλών μέτρων και πρωτοποριακών δράσεων, οι δομές που λειτουργούν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στην κοινωνική ένταξη, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην αυτόνομη διαβίωση.

Τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ., σε δύο βάρδιες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εξυπηρετούν στο σύνολο 100 άτομα από 5 χρονών και άνω και στελεχώνονται από ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, μουσικούς, γυμναστές, νοσηλευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς φροντιστές, οδηγούς και βοηθητικό προσωπικό.

Παρέχουν δραστηριότητες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και αυτόνομης διαβίωσης. Οι υπηρεσίες είναι εξατομικευμένες και λαμβάνουν υπόψη τόσο την ηλικία, όσο τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπηρεσίες λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, φυσικοθεραπείας και ειδικής αγωγής και εκπαιδεύονται στις παραγωγικές μονάδες του πλυντηρίου και της ανακύκλωσης. Επίσης, συμμετέχουν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, κατασκευών, θεατρικής αγωγής, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εξόδων, φυσικής αγωγής.

Η δια βίου εκπαίδευση των νέων σε αυτά υποστηρίζεται από ένα δομημένο και ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών αποτελούμενο από έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι ακολουθώντας σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, εφαρμόζουν εξατομικευμένα και ομαδικά προγράμματα εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης, ενώ, παράλληλα, σταθερά και συστηματικά, διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας στο θέμα της αναπηρίας μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και ενηλίκους.

Παράλληλα, σε θεσμό έχει εξελιχθεί το Φεστιβάλ ΚΔΑΠμεΑ «Με δύναμη από την αναπηρία» που διοργανώνει εδώ και τρία χρόνια η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, με την υποστήριξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες φορείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Με το μουσικό δημιούργημα «Ταξίδια» και τη συμμετοχή τους με την ταινία μικρού μήκους στο φεστιβάλ RoDi οι συμμετέχοντος και συμμετέχουσες στα ΚΔΑΠμεΑ αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους ως αποτέλεσμα των πολύπλευρων παρεμβάσεων που γίνονται στους χώρους αυτούς.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge