ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-12-2020

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ανάγκη απλοποίησης αρμοδιοτήτων στο masterplan για τη διαχείριση των όμβριων της Θεσσαλονίκης

Η σύσταση Ενιαίου Φορέα είναι περιττή

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Ανάγκη απλοποίησης αρμοδιοτήτων στο masterplan για τη διαχείριση των όμβριων της Θεσσαλονίκης

Τις παρατηρήσεις-προτάσεις για την εκτέλεση του σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαχείρισης των όμβριων στην πόλη της Θεσσαλονίκης καταθέτει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί των παραδοτέων της Α’ φάσης της σύμβασης «Επικαιροποίηση Master Plan Αντιπλημμυρικών Έργων περιοχών Ν. Θεσσαλονίκης», όπως αυτές προέκυψαν από τη συνεργασία της Μόνιμης Επιτροπής Υποδομών και Δικτύων και της Διαρκούς Ομάδας Εργασίας Φυσικών Καταστροφών.

Επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του δικτύου της Θεσσαλονίκης που αποτελείται από περίπου 300 Km, εκ των οποίων τα 86,44 Km είναι τα διευθετημένα ρέματα ενώ τα υπόλοιπα είναι αγωγοί όμβριων, το ΤΕΕ/ΤΚΜ -το οποίο διαχρονικά υποστηρίζει την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων- θεωρεί ως καταλληλότερο φορέα για την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής μείζονος Θεσσαλονίκης όπως και όλης της περιοχής δικαιοδοσίας του, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, εκτιμά ότι η σύσταση Ενιαίου Φορέα για τη Διαχείριση της Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην περιοχή ενδιαφέροντος “είναι περιττή και δεν θα συνεισφέρει καθόλου στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής”.

Αντίθετα εκτιμά ότι θα πρέπει να προωθηθεί η λειτουργία ενός φορέα σε άμεσο επίπεδο, με ξεκαθαρισμένες πλήρεις αρμοδιότητες, να είναι αναθέτουσα αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ.2 του Ν4412/16 και εξουσιοδότηση του φορέα αυτού, ώστε αναλάβει την εποπτεία και συντήρηση όλου του υπάρχοντος δικτύου, την μελέτη επέκτασης νέων τμημάτων δικτύου καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων που θα αφορούν τα ρέματα και τους χείμαρρους του Π.Σ.Θ.

Επίσης σχετικά με τα έργα εθνικής σημασίας όπως των αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς και Δυτικών περιοχών του Π.Σ.Θ., του Δενδροποτάμου, του Ανθεμούντα και της Περιφερειακής τάφρου και του βαθμού ωριμότητας των σχετικών έργων, πρέπει αυτά να μπούνε σε άμεση προτεραιότητα.

Επισημαίνεται ότι: «Το παραπάνω οφείλει να αποτελεί τον βασικό άξονα του Master plan και όχι μια απλή αόριστη αναφορά. Η εμπειρία των χρόνων που διανύσαμε κατέδειξε την ανυπαρξία συντονισμένων κινήσεων και κατέληξε στις μεγάλες πλημμύρες που αντιμετωπίσαμε το 2017 (τουριστικές περιοχές-με θύματα και μεγάλες καταστροφές) και στην πλημμύρα του 2018 στην οποία καταγράφηκαν μόνο υλικές καταστροφές χωρίς να θρηνήσουμε θύματα».

Καταληκτικά το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζει ότι στο master plan δεν διαφαίνεται ικανή προσπάθεια απλοποίησης, αλλά ούτε γίνεται αναφορά για την ενιαία διαχείριση των ρεμάτων, που θα αποτελούσε «κλειδί» για την επίλυση μέσω των σχεδιασμών που καταρτίζονται και στην επίλυση πολλών μελλοντικών ζητημάτων σε σχέση τόσο με τη θωράκιση έναντι πλημμυρικών φαινομένων, όσο και πολλών άλλων ζητημάτων που τα αφορούν.

ΠΗΓΗ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge