ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-1-2021

Απαντήσεις στη Βουλή για την τραγωδία της Θεσσαλονίκης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη υπήρξε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου τονίζουν 67 βουλευτές

Απαντήσεις στη Βουλή για την τραγωδία της Θεσσαλονίκης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την παντελή έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη εξαπολύουν 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική - Συμμαχία. Όπως σημειώνουν με επίκαιρη επερώτηση τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, η κατάσταση στην περιοχή έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου υγειονομικά και οικονομικά.

«Σε αυτό το δεύτερο κύμα υπήρξαν και υπάρχουν περιοχές, με προεξάρχουσα τη Θεσσαλονίκη, που ειδικά στους τομείς της υγείας και των μεταφορών η κατάσταση υπήρξε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Οι προϋπάρχουσες της πανδημίας αδυναμίες των παραπάνω τομέων, επιδεινώθηκαν δραματικά εξαιτίας της, δημιουργώντας μία ζοφερή συνθήκη ζωής για τους κατοίκους ειδικά της πόλης της Θεσσαλονίκης», τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν:

«Η ευθύνη της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν περιορίζεται μόνο στο χρονικό σημείο έναρξης των περιοριστικών μέτρων και ειδικά του lockdown, αλλά κυρίως ανατρέχει στον προηγούμενο χρόνο, όταν είχε τον χρόνο και έπρεπε να έχει σχεδιάσει την ενίσχυση των δημόσιων δομών, όπως ΕΣΥ, μεταφορές, αλλά και να πάρει μέτρα στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Η αύξηση των κρουσμάτων και η παντελής έλλειψη αρχικού σχεδιασμού ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη σε αφόρητη πίεση».

Οι επερωτώντες βουλευτές εστιάζουν την κριτική τους σε τέσσερεις τομείς: υγείας, δημοσίων συγκοινωνιών, επιχειρήσεων και τουρισμού, θέτοντας συνολικά 27 ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Μεταξύ άλλων ζητούν να μάθουν:

  • Ποιος ήταν ο σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πόσες τέτοιες δομές λειτουργούν στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης σήμερα και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να υπάρχει επάρκεια κλινών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των περιστατικών όχι της πανδημίας covid-19 αλλά της καθημερινής νοσηρότητας.
  • Αν θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εκτεταμένων αναλύσεων/τεστ ώστε να υπάρχει πλήρη ιχνηλάτηση και περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας και με δωρεάν συνταγογράφηση.
  • Σε τι ποσό ανέρχεται η δαπάνη του δημοσίου προς τα ιδιωτικά κέντρα για την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ;
  • Πώς προασπίζει τη δημόσια υγεία όταν καταγράφεται εξαιρετικά επικίνδυνος συνωστισμός στα δημόσια μέσα μεταφοράς και ποιος είναι ο σχεδιασμός για όσο χρόνο διαρκεί η πανδημία αλλά και μετά από αυτήν.

Παράλληλα, ζητούν από τη κυβέρνηση:

  • Να μετατρέψει την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και εμπόρους της Θεσσαλονίκης αξιοποιώντας το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» και τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ.
  • Να στηριχθούν οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό- Επισιτισμό, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που δίνεται σε μακροχρόνια άνεργους και ευάλωτες ομάδες.
  • Να υπάρξει στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Θεσσαλονίκης με την απόδοση ακέραιου του δώρου των Χριστουγέννων σε αυτούς από το κράτος.

«Το εμβόλιο αποτελεί σαφώς μια θετική εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για τις δομές υγείας, τα ΜΜΜ και την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Απαιτούνται σήμερα μέτρα για τη στήριξη της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας που πλήττεται ιδιαίτερα από την πανδημία, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να κλείνουν οριστικά και την ανεργία να αγγίζει το 30% τους επόμενους μήνες», υπογραμμίζουν οι επερωτώντες βουλευτές.

Την επερώτηση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκλέγονται στην Α και Β Θεσσαλονίκης και στη Χαλκιδική, ενώ την συνυπογράφει και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

ΠΗΓΗ avgi.gr
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge