Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9.7
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-1-2021

Εισαγγελική έρευνα ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Διερεύνηση των καταγγελιών φοιτητριών ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες

Εισαγγελική έρευνα ζητά ο πρύτανης του ΑΠΘ για καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης
fontsize

Σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών φοιτητριών του ΑΠΘ ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Κατέθεσε τα σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, τα οποία καταγράφουν περιστατικά που έγιναν γνωστά μετά την αποκάλυψη της ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου, είπε ότι ενημέρωσε «την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».

Όπως εξήγησε, απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη διότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου, συνεπώς η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιληφθεί και να εξετάσει, αν τα δημοσιεύματα έχουν πραγματική βάση.

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι», τόνισε.

Επίσης, ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει».

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

ΠΗΓΗ efsyn.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανελκυστήρες για άτομα με αναπηρίες τοποθετεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε σχολεία
Ανελκυστήρες για άτομα με αναπηρίες τοποθετεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε σχολεία

Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Στη φυλακή οδηγήθηκαν δύο αδέλφια για αναρτήσεις στο διαδίκτυο εναντίον εισαγγελέα
Στη φυλακή οδηγήθηκαν δύο αδέλφια για αναρτήσεις στο διαδίκτυο εναντίον εισαγγελέα

Το δικαστήριο τους δίκασε με την αυτόφωρη διαδικασία - η ποινή δεν ανεστάλη ούτε μετατράπηκε

Κρούσματα κορονοϊού στο Χαρίσειο Γηροκομείο
Κρούσματα κορονοϊού στο Χαρίσειο Γηροκομείο

Η διοίκηση του ιδρύματος ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και έχει προχωρήσει σε απολύμανση

Πρόεδρος  ΔΕΘ – HELEXPO: Ρεαλιστικό και βιώσιμο το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ
Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO: Ρεαλιστικό και βιώσιμο το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πόλης

Βουτιά θανάτου για άντρα στη Μενεμένη
Βουτιά θανάτου για άντρα στη Μενεμένη

Επεσε στο κενό και σκοτώθηκε


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας