ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-1-2021

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στο Άγαλμα Βενιζέλου

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών για ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, στις 13.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Ζ΄ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης με αφορμή νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Με μια εγκύκλιο που εκδόθηκε το Σάββατο 16/1 με την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, χωρίς καμιά απολύτως ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών αλλά και καμιά αιτιολόγηση της αναγκαιότητάς της, αλλάζει η ώρα αποχώρησης των νηπίων από 13.00 σε 13.10 και επεκτείνεται έτσι το ωράριο λειτουργίας των Νηπιαγωγείων.

Η νέα αυτή εγκύκλιος, παρότι επικαλείται διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία αλλά αντίθετα, με την ταυτόχρονη σχεδόν λήξη ωραρίου που θεσμοθετεί σε Δημοτικά Σχολεία (1.15) και Νηπιαγωγεία (1.10), αυξάνει τον συνωστισμό γονιών και παιδιών, εκμηδενίζοντας την χρονική απόσταση της αποχώρησής τους. Εξυπηρετεί τελικά έναν και μόνο στόχο, αυτόν της αύξησης του ωραρίου των νηπιαγωγών, ως ένα πρώτο βήμα στην συνολικότερη αύξηση του ωραρίου, πρόθεση που εκφράζεται άλλωστε και στην έκθεση Πισσαρίδη με την προτροπή για «σύγκλιση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών». Νηπιαγωγείου και νηπιαγωγών που εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, χωρίς μάλιστα να έχουν κενά ή διαλείμματα και με την ανάγκη συνεχούς επίβλεψης των παιδιών αλλά και Δημοτικού Σχολείου και εκπαιδευτικών του, που σύντομα, ως φαίνεται, θα ακολουθήσουν, αμφισβητώντας έτσι και την αναγκαιότητα του Ολοήμερου και των χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται σ’ αυτό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τη ΔΟΕ

• να απαιτήσει την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και
• να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων στη μη εφαρμογή της εγκυκλίου.

Καλούμε ταυτόχρονα τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που με απόλυτα νομότυπο τρόπο έχουν πάρει στις συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη και στις 8/1 για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (αριθμός παιδιών, τμημάτων και εισόδων, διαδοχική αποχώρηση με όμορα και συστεγαζόμενα σχολεία, μεταφορά παιδιών σε άλλες περιοχές με λεωφορεία κλπ.)

Συνάδελφοι/ισσες,

Η απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος για την αύξηση του ωραρίου του Νηπιαγωγείου έρχεται ως συμπλήρωμα στο χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών και μαθητ(ρι)ών άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Το Υ.ΠΑΙ.Θ. και η κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ για τη δημόσια παιδεία (όπως και τη δημόσια υγεία) και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν τεστ κ.ά.), Αντ’ αυτού φροντίζει μόνο για την εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου, με μέτρα όπως η απόλυτα αποτυχημένη και αντιπαιδαγωγική Εξ Αποστάσεως “εκπαίδευση”, η οποία βλέπουμε (και) με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία ότι “ήρθε για να μείνει”.
Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα νέο αντιδραστικό πακέτο μέτρων: από την τράπεζα θεμάτων, τη βάση του 10 και τους φραγμούς στην εισαγωγή παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στα ΑΕΙ μέχρι την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας (αντί προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν οι σχολές). Συμπληρωματικά δε στα παραπάνω οι ανακοινώσεις της υπουργού Ν. Κεραμέως για την έναρξη της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας ήδη από τον Φλεβάρη καθώς και η άμεση νομοθέτηση του πλαισίου και η έναρξη της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού από το Σεπτέμβρη και μάλιστα με σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, το αγγλοσαξονικό δηλ. μοντέλο, το οποίο όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε κλείσιμο σχολείων και απολύσεις εκπαιδευτικών.

Αυτό βέβαια για το οποίο το Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν κάνει τίποτα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης, με πρώτη από αυτές τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Αντίθετα μάλιστα θεσμοθετεί συνεχώς μέτρα που αμφισβητούν απροκάλυπτα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όπως οι 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών (και οι απολύσεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που ήδη ξεκίνησαν σε κάποιες διευθύνσεις, παρά τα τεράστια κενά που υπάρχουν) και οι τοπικές προσλήψεις από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη και συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, το Δ.Σ. του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης, καλεί τα μέλη του Συλλόγου μας να συμμετέχουν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, 1μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου κηρύσσοντας, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής, μονόωρη στάση εργασίας.

Αγαλμα Βενιζέλου

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge