ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-2-2021

Πρότυπο στη ψηφιοποίηση της υγείας ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: Η Τ.Α. μπορεί να αναλάβει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Πρότυπο στη ψηφιοποίηση της υγείας ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Χρόνια μπροστά από τους άλλους δήμους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην ψηφιοποίηση της υγείας βρίσκεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών!

Τη διαπίστωση αυτή έκανε χθες ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. Νίκος Μαγκλαβέρας, ο οποίος επισκέφθηκε την έδρα του προγράμματος CROSS4ALL προκειμένου να πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο καλής λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος και να κάνει την επίσημη παρουσίασή του. Το Τοπικό Κέντρο του διασυνοριακού προγράμματος, που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, λειτουργεί στο Δημοτικό Ιατρείο του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης, όπου έχει εγκατασταθεί το επιστημονικό προσωπικό και ο εξειδικευμένος εξοπλισμός.
Συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αρίστο Γαλανό, ο κ. Μαγκλαβέρας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Πολυϊατρείου και ενημερώθηκε από τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου για το έργο που επιτελείται. Επισκεπτόμενος το ένα ιατρείο μετά το άλλο, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με σύγχρονα τελευταίας τεχνολογίας διαγνωστικών μηχανημάτων, ο καθηγητής του ΑΠΘ δεν έκρυβε τον εντυπωσιασμό του για όσα έβλεπε και άκουγε.
«Έχετε κάνει πάρα πολλά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κάνατε αυτό που λείπει και σ’ αυτό θα πατήσουμε. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των χιλιάδων εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δημοτικά ιατρεία. Ο δήμος σας είναι χρόνια μπροστά από τους άλλους δήμους και αποτελεί πρότυπο ψηφιακής υγείας, και είναι πολύ σημαντικό ότι διαθέτει τη σοβαρή υποδομή για το επόμενο βήμα», σχολίασε ο καθηγητής Ν.Μαγκλαβέρας απευθυνόμενος στον δήμαρχο κατά την ενημέρωσή του για τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και το έργο των Δημοτικών Ιατρείων.

«Για πρώτη φορά…»

Ο κ.Μαγκλαβέρας, στο πλαίσιο του ελέγχου καλής λειτουργίας του όλου προγράμματος, ακολούθησε τα βήματα που προβλέπονται για τη δημιουργία ατομικού ψηφιακού φακέλου υγείας έως και το τελικό στάδιο των βασικών εξετάσεων και της αποθήκευσής τους στον ατομικό του φάκελο που ήδη είχε δημιουργήσει πριν λίγα λεπτά. Κατά τη διαδικασία, δε, κατέγραψε κάποιες δευτερεύουσες παρατηρήσεις για την περαιτέρω βελτίωση και ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τα δικά του θετικά συμπεράσματα κατέγραψε και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος δημιούργησε επίσης τον προσωπικό του ψηφιακό φάκελο υγείας.

«Σήμερα στη δομή του Κ.Α.Π.Η. του δήμου Νεάπολης-Συκεών είδα με μεγάλη χαρά να αρχίζει και να εφαρμόζεται πια σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα που αφορά το διασυνοριακό πρόγραμμα με τα Σκόπια, το CROSS4ALL, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πια στις δομές του δήμου να έχουν τον δικό τους ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και στους δημότες του δήμου να έχουν τον δικό τους τον προσωπικό φάκελο», δήλωσε ο κ. Μαγκλαβέρας και πρόσθεσε: «Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πάρα πολύ μεγάλες. Η πληροφορία πια, η οποία βγαίνει από όλα τα εργαστήρια που έχει ο δήμος, από τη μία μεριά, και όλες οι πληροφορίες οι οποίες αφορούν την καθημερινή ζωή ενός πολίτη, μπορούν να ολοκληρώνονται και να δίνουν την καλύτερη πληροφορία που μπορεί να έχει ένας γιατρός για να μπορέσει να βγάλει την σωστή θεραπεία για τον οποιοδήποτε ασθενή». Σχολιάζοντας τις υποδομές του δήμου ανέφερε ότι αυτές «είναι απόλυτα ώριμες και έτοιμες για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, και είμαι πολύ εντυπωσιασμένος -θα έλεγα- από την ποιότητα των δομών αυτών. Πιστεύω ότι με το σύστημα αυτό, για πρώτη φορά πράγματι, μπορούμε να μιλήσουμε για ψηφιακό μετασχηματισμό υγείας σε ένα δήμο όπως τον δήμο Νεάπολης-Συκεών».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε: «Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε απόλυτη και άριστη συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και με άλλους εταίρους, συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την γραμμή του INTERREG με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Η νέα τεχνολογία δίνει τεράστιες δυνατότητες για την φροντίδα και την παρακολούθηση της υγείας μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά προβλήματα που υπάρχουν ή μπορεί να παρουσιαστούν. Ο εξοπλισμός και η στελέχωση που ήδη υπάρχει στα Δημοτικά μας Ιατρεία, μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε αυτό το πρόγραμμα με την καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής και με τον καθηγητή κ. Νίκο Μαγκλαβέρα, που έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε και να έχουμε άριστη συνεργασία. Ήδη εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν πάρει μέρος σε αυτή την διαδικασία και ελπίζουμε να συνεχιστεί.

»Ο στόχος μας είναι, κάποια στιγμή, αξιοποιώντας και τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά πείθοντας και την Πολιτεία επιτέλους να συμβάλει κάνοντας το άλμα μεταφέροντας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι εξ αιτίας και της πανδημίας, ένα από τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί για την χώρα μας είναι η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα στελέχη και τον εξοπλισμό της μπορεί να καλύψει αυτό το κενό που υπάρχει στην πατρίδα μας».

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα CROSS4ALL, οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον προσωπικό τους συνολικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (Personal Health Record) με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες έχουν υποβληθεί είτε στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή μελλοντικά κατ’ οίκον, μέσω ειδικής κινητής μονάδας, είτε οπουδήποτε αλλού. Τα αποτελέσματα αυτά «φορτώνονται» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.

Σε πρώτη φάση το Τοπικό Κέντρο του δήμου λειτουργεί στο Δημοτικό Ιατρείο του Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Διομήδη Κομνηνού 3, Τ.Κ 56727, τηλ. 2310 513092), ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Παύλου, Πεύκων και Συκεών ώστε να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του δήμου.

Το Τοπικό Κέντρο είναι στελεχωμένο με επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν τεχνική υποστήριξη (βοήθεια για εγγραφή, δημιουργία, διαχείριση προσωπικού φακέλου, κ.λπ., και υπηρεσίες ψηφιοποίησης αρχείου ιατρικών δεδομένων και δεδομένων υγείας, κατόπιν εξουσιοδότησης, βοήθεια χρηστών των δημόσιων σταθμών εργασίας [info-kiosks]), πιλοτικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας -κατόπιν εξουσιοδότησης- σε ιδιοκτήτες λογαριασμών PHR (Personal Health Records-Προσωπικών Φακέλων Υγείας), δηλαδή επίσκεψη γνωριμίας-λήψη ιστορικού (ενημέρωση του PHR του εξεταζόμενου), προληπτική εξέταση/διαγνωστική προαξιολόγηση (ενημέρωση του PHR), ιατρικές συμβουλές/οδηγίες).

Επιπλέον, σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει και Ειδική Κινητή Μονάδα, η οποία θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε δημότες/κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών για προληπτική εξέταση, πρώτη εκτίμηση, εξατομικευμένη υποστήριξη-παρακολούθηση και αποκατάσταση, για ψυχοθεραπεία υποστηρικτικού τύπου- συμβουλευτική, για υποστήριξη δημιουργίας ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, κ.λπ., στο σπίτι του ίδιου του ωφελούμενου.

Διασυνοριακή πρωτοβουλία

Πρόκειται για μία «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all». Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιείται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.

Για τη λειτουργία της πιλοτικής αυτής εφαρμογής του προγράμματος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προμηθεύτηκε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge