ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-2-2021

Επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο και προσαγωγές

Συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο φοιτητές αλληλέγγυοι στους καταληψίες

Επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο και προσαγωγές

Αστυνομική επέμβαση εντός των χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στο κτίριο της πρυτανείας που νωρίς το πρωί είχε καταληφθεί από μέλη φοιτητικών οργανώσεων που αντιδρούν στην εφαρμογή του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και τις διατάξεις του 4777/2021. Κατά την ίδια πηγή η αιτιολογία της επέμβασης ήταν «αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία».

Εκτός κτιρίου παραμένουν φοιτητές που ήταν εκεί από το νωρίς, αλληλέγγυοι στους καταληψίες. Η ίδια πηγή θέλει άτομα που βρίσκονταν στο κτίριο να αρνούνται να αποχωρήσουν. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Στα social media υπάρχουν ήδη αναρτήσεις με σκηνές από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους του πανεπιστημίου.

Νωρίτερα, μέλη φοιτητικών παρατάξεων στις 7 το πρωί περίπου βρέθηκαν στο χώρο πριν αρχίσει η προσέλευση των διοικητικών υπαλλήλων και κατέλαβαν το κτίριο.

Στον χώρο έξω από αυτό συγκεντρώθηκαν λίγο μετά φοιτητές τόσο από τις παρατάξεις όσο και από άλλες σχολές συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση και την κατάληψη, που έχει ως βασικό αίτημα την ακύρωση του «νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» 4777/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ο νόμος θα καταργηθεί στο δρόμο. Ενάντια στην αστυνομοκρατία τη μιζέρια τους ταξικούς φραγμούς και τις επιταγές αγοράς/κεφαλαίου στα πανεπιστήμια», αναγράφεται στο μεγάλο πανώ που έχει αναρτηθεί στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Αριστοτελείου.

Παράλληλα, καλούνται οι φοιτητές στην πορεία που έχουν προγραμματίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 13.00, με σημείο συγκέντρωσης το άγαλμα του Βενιζέλου.

Η κατάληψη έρχεται να κλιμακώσει την αντίδραση των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται για μαζική συμμετοχή στην πορεία της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου έχει ενημερώσει για την προοπτική κατάληψης την εισαγγελία ήδη την Κυριακή, καθώς είχαν προηγηθεί σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Την Δευτέρα υπήρξε νέα επικοινωνία και ενημέρωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όπως δήλωσε στο πρακτορείο, «η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς με βάση τον άρτι ψηφισθέντα νόμο και την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 23 χαρακτηρίζεται πειθαρχικό παράπτωμα για τους φοιτητές «η καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», όπως και «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

ΠΗΓΗ avgi.gr



Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge