ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-2-2021

ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ: Καταγγελία για την καταστολή σε βάρος των φοιτητών στο ΑΠΘ

Στόχος η κατάργηση των ελευθεριών

ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ: Καταγγελία για την καταστολή σε βάρος των φοιτητών στο ΑΠΘ

«Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή-άγρια καταστολή από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών που προχώρησαν χθες το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για να κάνουν συνέλευση ώστε να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις ενάντια στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για τα ΑΕΙ» αναφέρει η παράταξη «Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ» αναφορικά με τα χθεσινά γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τα επεισόδια και την σύλληψη φοιτητών.

Αναλυτικά:

Οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην πρυτανεία, μετά από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών, προσήγαγαν 30 άτομα, προπηλακίζοντας φοιτητές και ρίχνοντας χημικά.

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και η πρόσληψη των 1030 αστυνομικών, έγινε φανερό με τον πιο βάρβαρο τρόπο, ποιος είναι ο στόχος. Είναι η κατάργηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζόμενων στα ΑΕΙ για να παραχωρήσουν ανεμπόδιστα τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης - επιχειρηματικοποίησης των ΑΕΙ και του αποκλεισμού απ αυτά των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαμε ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ όταν πρόσφατα καταθέσαμε σχετικό ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο που καταδίκαζε τα σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και την (μοναδική στον κόσμο!) παρουσία της αστυνομίας στις σχολές και έκφραζε την συμπαράσταση του στους φοιτητές –μαθητές –εκπαιδευτικούς που αντιδρούν με κάθε τρόπο σε αυτά.

Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η αντίδραση του Δημάρχου που συντάχθηκε με την κυρίαρχη αφήγηση κυβέρνησης και ΜΜΕ και σε μια προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου υποστήριξε ότι «τα ΑΕΙ έχουν μετατραπεί σε χώρους ανομίας, παραβατικότητας και λαθρεμπορίου» !

Αλήθεια τι έχει να πει για τις σημερινές εφιαλτικές εικόνες βαρβαρότητας μέρα μεσημέρι σε βάρος των παιδιών μας που θυμίζουν σκοτεινές εποχές της πολιτικής μας ιστορίας; Συνεχίζει να εμμένει στην αστυνομοκρατία και την πασιφανή καταστολή για την υπεράσπιση της «ασφάλειας και της τάξης», όπως αρκετές φορές τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Μιας ασφάλειας και μια τάξης που « μυρίζει ανθρώπινο κρέας?» . Καθημερινά ο αυταρχισμός ,η φίμωση, η βία ,ο εξευτελισμός και ο ξυλοδαρμός αποτελούν για την κυβέρνηση τον δρόμο για την διάλυση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Και είναι καθήκον και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάρει θέση και να μην τηρεί σιγή ιχθύος για την έμπρακτη κατάλυση της Δημοκρατίας, την βαρβαρότητα και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ συντασσόμαστε με όσες και όσους υπερασπίζονται την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ είμαστε και θα είμαστε απέναντι στην κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης, που σε κάθε ευκαιρία κουρελιάζει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της.

Απαιτούμε την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων !

Έξω η αστυνομία από τις σχολές !

Το ψήφισμα που είχαμε καταθέσει στις 26/1/2021

Σχέδιο ψηφίσματος για τις αυταρχικές αλλαγές στα ΑΕΙ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ίδρυση Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, η οποία θα αναφέρεται στη ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης – Συκεών λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός αυτό, δηλώνει τα εξής:

Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν είναι χώροι ανομίας και παραβατικότητας, όπως συστηματικά επιχειρείται να παρουσιασθούν. Για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος υπάρχει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την αντιμετώπισή του.

Παρά τις τραγικές συνθήκες έλλειψής επαρκούς χρηματοδότησης, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, ενίσχυσης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών στα Πανεπιστήμια εκτελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλού επιπέδου και κατέχουν ζηλευτές θέσεις σε όλες τις παγκόσμιες κατατάξεις.

Αποτελεί ιστορική κατάκτηση τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης να τους καθορίζει η ίδια η Ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι οι δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες καταστολής.

Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, αξιοποιεί τώρα την κατάσταση της καραντίνας, προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της για τα ΑΕΙ, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα που είναι αντίθετη στην συντριπτική της πλειοψηφία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα υποχρηματοδότησης, συντηρούνται με το ¼ της χρηματοδότησης που είχαν το 2009, ανεπαρκών υλικοτεχνικών υποδομών, σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, ανεπαρκούς φοιτητικής μέριμνας., αναγκάζονται να οργανώνουν μεταπτυχιακά επί πληρωμή (το πρώτο σκαλί της ιδιωτικοποίησης).

Θεωρεί πρόκληση την «ετοιμότητα» που επιδεικνύει η κυβέρνηση να διαθέσει όσα χρήματα και ανθρώπινους πόρους απαιτούνται για τη συγκρότηση σωμάτων καταστολής στα ΑΕΙ, όταν οχτώ μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, τα πανεπιστήμια μας, τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία μας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι που εργάζεται ο λαός και η νεολαία μας παραμένουν πρακτικά αθωράκιστα.

Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν την ανάγκη σωμάτων καταστολής. Έχουν ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα, διδασκαλία και έρευνα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν την ασφάλεια των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορούν την καταστολή και τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων.

Εκφράζει την ανησυχία του καθώς τα μέτρα καταστολής που προαναγγέλλονται έρχονται για υποστηρίξουν τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ( τράπεζα θεμάτων, αλλαγές στο μηχανογραφικό, κλείσιμο σχολών, θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης, διαγραφές φοιτητών κλπ.) της κυβέρνησης που οδηγούν σε περιορισμό του αριθμού των σπουδαστών ιδιαίτερα αυτών των λαϊκών περιοχών όπως ο δήμος μας, σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης, την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, τη γενίκευση των διδάκτρων, την άμεση υποταγή της εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκφράζει την συμπαράσταση του στους εκπαιδευτικούς , τους φοιτητές, γονείς και μαθητές που αντιτίθενται αγωνιστικά στις αντιεκπαιδευτικές επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge