ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-3-2021

Πρόεδρος ΔΕΘ – HELEXPO: Ρεαλιστικό και βιώσιμο το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πόλης

Πρόεδρος  ΔΕΘ – HELEXPO: Ρεαλιστικό και βιώσιμο το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε., Αναστάσιος Τζήκας.

«Ακόμη κι εάν αποφασίσεις να μετακινήσεις ένα φαρμακείο από μια περιοχή σε μια άλλη, το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι εάν θα είναι βιώσιμο στην περιοχή που θα το πας» είπε ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε: «Συμφωνώ ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ανάπτυξης της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά δεν μπορεί να το λύσει η Έκθεση αυτό. Δεν μπορείς να πάρεις τον αναπτυξιακό «Λευκό Πύργο» της πόλης, τον πας κάπου αλλού και να πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το έκανε η Ρώμη. Πήρε το εκθεσιακό της κέντρο και το πήγε κοντά στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, πτώχευσε δύο φορές και τώρα προσπαθεί να γυρίσει πάλι στο κέντρο».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ αντέκρουσε τους ισχυρισμούς δημάρχων, που συμμετείχαν στη συζήτηση, για τη μελέτη του 2002-3 σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι αυτή εκπονήθηκε με κριτήριο τις απαιτήσεις της διεκδίκησης της EXPO από την πόλη, «ένα στοίχημα που χάθηκε» και «σε μια διαφορετική εποχή», που «ήταν στη μόδα» τα «φαραωνικά» εκθεσιακά κέντρα. Σημείωσε, ότι η τάση αυτή αντιστράφηκε και ότι οι πόλεις σήμερα στρέφονται σε μικρότερου μεγέθους «έξυπνα» εκθεσιακά κέντρα στο κέντρο τους, με έμφαση στα συνέδρια. Επικαλέστηκε τη μελέτη του 2012, που κατέδειξε ότι είναι πιο συμφέρουσα η ανάπλαση στο ίδιο σημείο και ταυτόχρονη έρευνα κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία, το «77% των πολιτών ήταν υπέρ της ανάπλασης» και ότι «το 62% δε θα πηγαίνει στη ΔΕΘ με την ίδια συχνότητα εάν μετακινηθεί». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τέσσερις κυβερνήσεις μαζί με τη σημερινή έχουν συμφωνήσει στην ανάπλαση και ότι «έχει δημιουργηθεί μια ευρεία συναίνεση» για την αναβάθμιση, επί τόπου, του εκθεσιακού φορέα σε μια βιοκλιματική κατεύθυνση.

«Νομίζω, ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να δημιουργήσει το νέο εκθεσιακό κέντρο, στο κέντρο της, είναι πιο ρεαλιστικό και είναι και βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε: «Και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει χρηματοδότηση. Έχω την εντύπωση, ότι επειδή είναι δρομολογημένο το έργο πρέπει να προχωρήσει. Παράλληλα με την κατασκευή θα γίνονται και οι εκθέσεις, δεν θα υπάρξει ούτε μια χρονιά που δε θα γίνουν. Το 50% του εκθεσιακού κέντρου θα είναι ελεύθερο να δοθεί για χρήση από την πόλη. ‘Αρα, δεν καταλαβαίνω αυτή την ανέξοδη κριτική που γίνεται. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν είναι ρεαλιστική και δεν είναι καλά μελετημένη. Η έκθεση είναι συνυφασμένη με συγκεκριμένη λειτουργία, δε μπαίνει θέμα, ούτε να πουληθεί, ούτε να δοθεί αντιπαροχή».

Σε παρατήρηση του προέδρου της ΔΕΘ ότι «δεν υπάρχει ισομερής εκπροσώπηση απόψεων στη συζήτηση» και ότι δεν κλήθηκαν φορείς που συμφωνούν με την ανάπλαση, οι διοργανωτές διευκρίνισαν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό. «Εμείς απευθύναμε προσκλήσεις σε όλους, όσοι δεν είναι το επέλεξαν» απάντησε, εκ μέρους των διοργανωτών, ο πανεπιστημιακός, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Υπέρ της πρότασης μετεγκατάστασης του εκθεσιακού φορέα στη δυτική Θεσσαλονίκη επιχειρηματολόγησαν οι δήμαρχοι δυτικών συνοικιών, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος του δήμου Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Θέλουμε να αναδείξουμε το «διαμάντι» της ΔΕΘ και την προσβασιμότητα σε αυτό» τόνισε ο δήμαρχος του δήμου Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης και συνέχισε : «Είναι λάθος να γκρεμίζεις και να ξαναχτίζεις. Μπορείς να πας σε μια νέα αδόμητη περιοχή και να σχεδιάσεις. Εγώ δε μίλησα για φαραωνικό σχέδιο, αλλά για ένα σχέδιο προσαρμοσμένο, σε βιοκλιματική κατεύθυνση. Έχω επισκεφθεί και εγώ πολλές πόλεις. Σε Παρίσι και Μόσχα οι εμπορικές εκθέσεις είναι έξω από το κέντρο. Προφανώς και καμία έκθεση δεν είναι βιώσιμη εάν δε χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που διεκδικούμε είναι να έρθει εδώ το εκθεσιακό κέντρο, να το περιφρουρήσουμε, να μην μείνει σε ένα περίκλειστο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών, που συμμετέχουν στη συζήτηση, έχουν εκφράσει από κοινού την άποψη για την μεταφορά της ΔΕΘ στις δυτικές συνοικίες και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί βάρος στις υποδομές και στην αναπτυξιακή δυναμική των δυτικών συνοικιών. Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβας.

«Η νομοθεσία υποχρεώνει οποιαδήποτε κατασκευή να είναι βιοκλιματική, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, άρα αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα υπέρ της μίας, ή της άλλης άποψης» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Το ότι χάθηκε η ευκαιρία για την EXPO του 2008 δε σημαίνει ότι χάθηκε στους αιώνες. Για αυτό και οι δήμαρχοι προτείνουν να διεκδικήσουμε την EXPO του 2030. Είναι ζήτημα ζωής , επιβίωσης για τη Θεσσαλονίκη να προστεθεί κοινόχρηστος χώρος. Τα πλακόστρωτα ανάμεσα στα περίπτερα και η άσφαλτος δεν είναι κοινόχρηστος χώρος πράσινου. Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι η συζήτηση για άλλες εναλλακτικές, πέραν των δύο προτάσεων, «έχει κλείσει» και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ, το 2010 «αποφάνθηκε ότι η πιο ορθή λύση είναι η μετεγκατάσταση στην περιοχή της Σίνδου».

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Μιχάλης Παπαστεργίου διευκρίνισε ότι υπήρχαν διάφοροι λόγοι που διάφορες μελέτες στο παρελθόν δεν ευοδώθηκαν και πρόσθεσε : «Θεωρώ ότι το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Σαν ΤΕΕ, το στηρίζουμε. Εάν ξανά ανοίξει αυτή η συζήτηση νομίζω ότι θα χάσουμε πολλά χρόνια ακόμη. Να στηρίξουμε το εγχείρημα της ΔΕΘ, που είναι σε προχωρημένο στάδιο και παράλληλα να συντονίσουμε όλοι – το χρειάζεται η δυτική Θεσσαλονίκη – ένα στρατηγικό σχέδιο για τη δυτική πλευρά της πόλης για την ανάπτυξη, τις υποδομές, τις μεταφορές, το περιβάλλον».

«Να μην μπλέξουμε με ιδιωτική χρηματοδότηση, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης» ανέφερε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

Τοποθετήθηκαν επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι έθεσαν και το δίλημμα εάν σε κάθε περίπτωση, ταυτίζονται, το συμφέρον της ΔΕΘ με το συμφέρον της πόλης και τις ανάγκες της για περισσότερο πράσινο.

«Κάναμε την απαραίτητη διαβούλευση και θεσμικά εδώ και δέκα χρόνια. Το σχέδιο ανάπλασης έχει τη μεγαλύτερη διακομματική υποστήριξη, και υποστήριξη από τους περισσότερους φορείς» ανέφερε, απαντώντας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α. Τζήκας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης
Τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδέσσης

Τραυματίστηκε θανάσιμα 52χρονος οδηγός μοτοσικλέτας

Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ
Aπάτη σε βάρος εταιρείας του εξωτερικού με οικονομικό όφελος 148.000 ευρώ

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε μετά από συνεργασία της EUROPOL με τις Αρχές της Γαλλίας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό

Μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων Κ6 (Νεάπολης) και Κ8 (Τριανδρίας)

Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge