ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-3-2021

Υπό την απειλή απόλυσης τέσσερεις εργαζόμενοι ΑμεΑ στον Δήμο Καλαμαριάς

Η Δημοτική αρχή δεν διατίθεται να προβεί στη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου

Υπό την απειλή απόλυσης   τέσσερεις εργαζόμενοι  ΑμεΑ στον Δήμο Καλαμαριάς

Υπό την απειλή της απόλυσης βρίσκονται τέσσερεις εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ΑμεΑ, στον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς εντός των επόμενων μηνών ολοκληρώνεται το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ απασχόλησης ΑμεΑ.

Σύμφωνα με σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, η Δημοτική αρχή δεν διατίθεται να προβεί στη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, όπως της δίνει τη δυνατότητα ο Νόμος.

Αναλυτικά οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

Οι εργαζόμενοι, εργάζονται στη Δημοτική Εμπορική Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ), εδώ και χρόνια, όμως η Δημοτική αρχή δεν διατίθεται να προβεί στη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, όπως της δίνει τη δυνατότητα ο Νόμος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3227/2004 (ΦΕΚ Α ́ 31) Άτομα με Αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες τα οποία απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή φορείς της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 κατ’ εφαρμογή του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ νέων θέσεων εργασίας Ατόμων με Αναπηρίες, για τα οποία ο εργοδότης τους επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολεί και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να θεωρείται, ως προς όλες τις συνέπειες, ότι τοποθετήθηκαν δυνάμει του ν.2643/1998 (ΦΕΚ Α 220)» και πρέπει να τυγχάνουν ειδικής κρατικής φροντίδας. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, στην συνεδρίαση του στις 08.02.2021, έχει λάβει την, με αριθμό 17/2021, απόφαση για την «συνέχιση της απασχόλησης των τεσσάρων εργαζόμενων της ΔΕΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ και την μετατροπή των συμβάσεων τους, με τη λήξη τους, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Παρά λοιπόν τις δυνατότητες που δίνει Νόμος, η Δημοτική Αρχή κρύβεται πίσω από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΤΕΚ ΑΕ ΟΤΑ και αφήνει συνεχώς να εννοείται ότι με τη λήξη των συμβάσεων τους, οι εργαζόμενοι θα πάρουν το δρόμο της ανεργίας. Όμως με την απόλυση τους ο Δήμος Καλαμαριάς θα στερηθεί ενός αριθμού προσωπικού με πείρα, που έχει ανάγκη, ενώ το πρόβλημα της ανεργίας των ΑμεΑ, όπως επικαλείται, δεν θα λυθεί, παρά θα ανακυκλωθεί προσλαμβάνοντας άλλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα πάρουν κι αυτοί το δρόμο της ανεργίας όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τους. Αυτό καθιστά τους συμβασιούχους εργαζόμενους αναλώσιμους και ανακυκλώσιμους, ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος αυτοπαρουσιάζεται ότι θέλει να δίνει «ευκαιρίες απασχόλησης όχι απλά και μόνο σε λίγα άτομα αλλά σε εναλλασσόμενα συμμετέχοντα ΑΜΕΑ σε κάθε πρόγραμμα»!.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Αρχή απολύει εργαζόμενους – συμβασιούχους ΑμεΑ. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, απέλυσε άλλους τέσσερεις ΑμεΑ εργαζόμενους- συμβασιούχους από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Αρωγής Καλαμαριάς (Κ.Ε.Δ.ΚΑ. ΑΕ ΟΤΑ.). Μάλιστα και γι αυτούς τους εργαζόμενους υπάρχει η, 291/2020-14.12.2020, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ανακληθεί η κατάφωρη και άδικη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΑ και να συνεχιστεί η απασχόληση των τεσσάρων εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α. Καθώς και η συμπληρωματική της απόφασή με αριθμό 02/2021 που αναφέρει: «Μετά την ολοκλήρωση του επιχορηγούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Παρά τις διαμαρτυρίες από φορείς της περιοχής, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς προκαλεί με τις δηλώσεις του σε εφημερίδα που ανέδειξε το θέμα, ότι «η αυτοδίκαιη λήξη της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί απόλυση σε καμία περίπτωση»! Έφτασε μάλιστα και στο σημείο να προσβάλει τους εργαζόμενους του, καθώς ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι προσλήψεις από τα «παράθυρα» διότι όταν γίνονται «άκριτα και χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, δεν αποτελούν “απασχόληση ανέργων”, αλλά παλαιοκομματική ψηφοθηρία».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Οι (4) τέσσερις εργαζόμενοι μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος του ΟΑΕΔ απασχόλησης ΑμεΑ στην ΔΕΤΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Καλαμαριάς, να μην απολυθούν, και να προχωρήσει η μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος και έχει αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς.

Να επαναπροσληφθούν με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και οι (4) τέσσερις απολυμένοι εργαζόμενοι της ΚΕΔΑ ΑΕ ΟΤΑ του Δήμου Καλαμαριάς.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό
Προσπάθησαν να κλέψουν σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό

Το είχαν ξανακάνει με την ίδια μεθοδολογία και διαφορετική σύνθεση κάθε φορά

Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
Ζητούσε χρήματα για να μην τον δυσφημήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα

Σύλληψη 56χρονου για απόπειρα εκβίασης και δυσφήμηση




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge