ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-6-2021

Αναβαθμίζεται ο άξονας της Επταπυργίου στις Συκιές

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Αναβαθμίζεται ο άξονας της Επταπυργίου στις Συκιές

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών ανασχεδιάζει και αναβαθμίζει έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες, την οδό Επταπυργίου, και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έναν άξονα πρασίνου, έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το έργο του «Περιβαλλοντικού ανασχεδιασμού της οδού Επταπυργίου και των παράπλευρων οδών, της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών» εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 15,4 εκ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και με τη συνεργασία των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βελτιώνει την καθημερινότητα ενός εκατομμυρίου πολιτών, δίνοντας λύση σε ζητήματα υποβάθμισης. Στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών παρεμβαίνουμε στον βασικό οδικό άξονα, την οδό Επταπυργίου, με ένα υποδειγματικό και εμβληματικό έργο βελτίωσης της ποιότητας ζωής για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και ακόμη περισσότερους επισκέπτες και διερχόμενους. Η παρέμβασή μας δεν περιλαμβάνει μόνο τον άξονα της Επταπυργίου, αλλά και κάθετους δρόμους, πάρκα και ελεύθερους χώρους μιας περιοχής 290 στρεμμάτων, που θα μετατραπεί σε έναν πυρήνα πρασίνου αναβαθμίζοντας συνολικά τις Συκιές, προστατεύοντας την περιοχή από πλημμύρες και διασφαλίζοντας ελεύθερους δημόσιους χώρους για όλους. Το έργο απορροφά ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εντάσσεται στις εμβληματικές παρεμβάσεις, μαζί με άλλα έργα, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, η αναβάθμιση των συνοικιών Κηφισιάς και Βότση στην Καλαμαριά, της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ.ά. Δημιουργούμε μια πιο πράσινη και ανθρώπινη Θεσσαλονίκη, μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, μέσα από εκατοντάδες έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το 2023 και αποτελούν τη βάση του σχεδίου μας για τη Μακεδονία του 2030».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε: «Η Θεσσαλονίκη είναι ένα κύτταρο. Το Επταπύργιο είναι το ‘DNA’ του. Ο περιβαλλοντικός του ανασχεδιασμός παίρνει μορφή χάριν του προγράμματος ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ της Αντιπεριφέρειας Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Έχοντας το συντονισμό αυτού του προγράμματος που μου ανέθεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας αντλώ ικανοποίηση βλέποντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας Περιφέρειας – Δήμων».

Το έργο αφορά στον περιβαλλοντικό ανασχεδιασμό της οδού Επταπυργίου -από την οδό Ανθέων μέχρι την οδό Α. Παπανδρέου- και των κάθετων σε αυτήν οδών, καθώς και τμήματα των οδών Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά, με τη δημιουργία ενός άξονα γραμμικού πρασίνου. Επίσης, αφορά και στους περιμετρικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως πάρκα, εκκλησίες, πολιτιστικά κέντρα κλπ., αλλά και χώρους πρασίνου: το πάρκο Εθνικής Αντίστασης, το πάρκο Αθανασιάδη, το πάρκο Δημητσάνας – οδός Αποστόλου Ηλέκτρας.

Στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων παράλληλα με την αύξηση του δείκτη πρασίνου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μια έκταση περίπου 290.000 τετραγωνικών μέτρων.

Δημιουργείται μια μεγάλη πράσινη υποδομή, που θα προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, βελτίωση της ποιότητας του αέρα (μείωση διοξειδίου του άνθρακα), περιβαλλοντικά οφέλη και αύξηση της ανθεκτικότητας των περιοχών στην κλιματική αλλαγή, μέσω της μείωσης της αστικής θερμικής νησίδας και βελτίωση του μικροκλίματος, μέσω της προσθήκης περισσότερο διαπερατών επιφανειών για τη δέσμευση των όμβριων υδάτων και επομένως μείωση του κινδύνου πλημμύρας, και μείωσης της ηχορύπανσης, αύξηση δημόσιου χώρου και σχετικών δραστηριοτήτων –άθλησης και παιχνιδιού– με συνακόλουθη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αύξηση της ελκυστικότητας της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρεμβάσεις για τον κύριο άξονα της Επταπυργίου καθώς και μέρος του άξονα της Ρήγα Φεραίου και Οδ. Φωκά αφορούν στον ανασχεδιασμό και τη διεύρυνση των πεζοδρομίων, στον ορθολογικό σχεδιασμό με έμφαση στον πρασινισμό, με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό των νησίδων με πράσινο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να φυτευτούν 1.708 νέα δένδρα σε αντικατάσταση των παλαιών προβληματικών αλλά και για τον εμπλουτισμό της περιοχής. Επίσης προβλέπεται η φύτευση 7.886 μικρότερων φυτών διαφόρων κατηγοριών και ειδών.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ράμπες και όδευση τυφλών για την απρόσκοπτη διέλευση εμποδιζόμενων ατόμων και ατόμων με μειωμένη ή καθόλου όραση, κυκλοφοριακή οργάνωση με διαμορφώσεις κόμβων, αλλά και μέτρα για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών. Θα γίνει ρύθμιση της απαγόρευσης στάθμευσης και υπόδειξη με κατακόρυφη σήμανση χώρων οργανωμένης στάθμευσης εκτός οδού. Τοποθετείται νέος αστικός εξοπλισμός, όπως όπως παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, πέργκολες, πινακίδες σήμανσης, ιστοί φωτισμού και άλλα φωτιστικά σώματα, στύλοι πινακίδων οδικής σήμανσης ή και πληροφοριών, βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Τα υλικά που προτείνονται για την διαμόρφωση και την κατασκευή, δεν επιβαρύνουν ενεργειακά το αστικό περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή.

Στο έργο περιλαμβάνονται επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, καθώς πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου έχουν ανασκαφεί κατά το παρελθόν ταφές βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς και έργα υποδομών της ίδιας περιόδου. Χωροθετείται εκτός των τειχών στο ευρύτερο περιβάλλον των ΒΔ τειχών και σε άμεση γειτνίαση με το φρούριο του Επταπυργίου και του περιβάλλοντος χώρου του.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων
Ελέγχθηκαν 77 ανήλικοι στο Ωραιόκαστρο στο πλαίσιο της πρόληψης της παραβατικότητας των ανηλίκων

Σκοπός ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών
Την βίαζε ο σύζυγος της θείας της από την ηλικία των 8 ετών

Καταγγελία της 22χρονης σήμερα κοπέλας κατά 42χρονου

Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν
Κατέβασαν δύο άτομα από αεροπλάνο γιατί ενοχλούσαν

Και δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις του πληρώματος και του κυβερνήτη

Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων
Συνελήφθη 35χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων

Κατείχε νομίσματα, αγιογραφία και δακτυλίδι που εμπίπτουν στης προστατευτικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας

Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας
Ελέγχθηκαν 103 ανήλικοι σε περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τούμπας

Με σκοπό την χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge