ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-11-2021

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η φετινή έκθεση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά με παράλληλη συνύπαρξη «φυσικού» και διαδικτυακού προγράμματος

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η τελετή έναρξης της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ – Helexpo.

Την έναρξη της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί ο θεσμός.

Στα εγκαίνια εκτός της κεντρικής ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Υφυπουργός για τη Διεθνή Πολιτική σε θέματα Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Michelle Müntefering, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών, Bodour Al Qasimi, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Goethe Αθήνας και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Angela Kaya, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανφούρτης, Juergen Boos.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι «οικοδεσπότες» της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Θάλεια Ζαγναφέρη.

Η 18η ΔΕΒΘ είναι διαφορετική πρωτοποριακή, ανανεωμένη με μεγάλες καινοτομίες. Η φετινή έκθεση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά με παράλληλη συνύπαρξη «φυσικού» και διαδικτυακού προγράμματος.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ενώνει μαζί μας τις δυνάμεις της για να υποδεχθεί τη 18η ΔΕΒΘ και να προσελκύσει το κοινό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα 25 Νοεμβρίου, ενώ η λήξη της θα είναι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Στην τελετή των εγκαινίων οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων:

-Κ. Σακελλαροπούλου: Ζούμε σε μια δύσκολη, συχνά δυστοπική περίοδο και ο πολιτισμός δημιουργεί χαραμάδες για να περνάει το φως. Το βιβλίο είναι ένα θέμα που με αγγίζει βαθιά. Η ευκαιρία που μου δόθηκε σήμερα να εγκαινιάσω τη 18η ΔΕΒΘ είναι το καλύτερο δώρο για την ονομαστική μου εορτή. Παρά την ανάπτυξη του διαδικτύου δεν αλλοιώθηκε το δίπολο συγγραφή - ανάγνωση. Η πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού παραμένει προσηλωμένη στο χαρτί. Αυτή η γιορτή του εντύπου βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με τη 18η ΔΕΒΘ, μόνο αισιοδοξία γεννά. Πέρσι στα εγκαίνια της ΔΕΒΘ, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ευχήθηκα να ζωντανέψουν σύντομα αυτές οι εγκαταστάσεις, εδώ στη ΔΕΘ, από τους ανθρώπους του βιβλίου και η ευχή μου φέτος πραγματοποιήθηκε. Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και οι επιπτώσεις τους πέρσι έπληξαν ολόκληρο τον εκδοτικό κόσμο, όμως το βιβλίο και ο εκδοτικός χώρος έχουν υποστεί ακόμη περισσότερα και βαρύτερα πλήγματα στην πολυετή πορεία τους και τα ξεπέρασαν.

-Σ. Καλαφάτης: Ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία συνεχίζει να γοητεύει τους δημιουργούς και η φετινή ΔΕΒΘ τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Είναι ένας σπουδαίος φορέας εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη και για τη χώρα και είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται φέτος υβριδικά και έτσι δεν θα στερηθούμε τη φυσική παρουσία του κόσμου που αγαπάει το βιβλίο, που ζει από αυτό και ζει γι’ αυτό. Η Κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό και στόχος της είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη επίκεντρο Παιδείας και Πολιτισμού για όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

-Ν. Γιατρομανωλάκης: Η 18η ΔΕΒΘ είναι μια κομβική στιγμή. Η έκθεση πλέον είναι πιο ώριμη και έμπειρη από ποτέ, έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση της. Έχουμε δημιουργήσει πλέον νέα εργαλεία, όπως το Greeklit, που παρουσιάζουμε στη φετινή ΔΕΒΘ. Σημαντικό ρόλο στην πορεία της ΔΕΒΘ και του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα εργαλεία, με έμφαση στους δημιουργούς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου, αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων του. Η ΔΕΒΘ είναι η αφετηρία της εμβάθυνσης της σχέσης μας με τη Γερμανία στον τομέα του βιβλίου και γενικότερα του πολιτισμού. Επιμένουμε να παραμείνει και θα παραμείνει η έκθεση στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα χρόνια και μάλιστα θα βγει στην πόλη με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις σε ακόμη περισσότερα σημεία της.

-M. Müntefering: Η Ευρώπη στηρίζεται στους πυλώνες της Ακρόπολης. Η επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε για να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό μέλλον. Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί είναι ακόμη παρόντα, αλλά να δώσουμε την ευκαιρία ειδικά στους νέους να κάνουμε κάτι καλύτερο. Πλέον μέσα από το διάλογο, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως η φετινή ΔΕΒΘ και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, αποκαθιστούμε αυτή τη σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης των λαών μας.

-Α. Τζιτζικώστας: Ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας, το κορυφαίο γεγονός για το βιβλίο, τους συγγραφείς και τον εκδοτικό κόσμο, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος την ενηλικίωσή της, καθώς συμπληρώνει 18 χρόνια πορείας και έρχεται να “ταράξει” δημιουργικά τις εξελίξεις. Έρχεται να συνδυάσει τη ζωντανή παρουσία με τις νέες τεχνολογίες, που εφαρμόστηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία πέρσι. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει, σταθερά και ουσιαστικά, αυτόν τον τόσο δυναμικό θεσμό για το χώρο του βιβλίου, που είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος τομέας του πολιτισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Εύχομαι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης να γίνει το βήμα που θα αναδείξει τις νέες εκδόσεις, τους ταλαντούχους συγγραφείς, τους πρωτοπόρους επαγγελματίες των εκδόσεων. Εύχομαι να προσεγγίσει και να γοητεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους του βιβλίου, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε μέσω των διαδικτυακών επισκέψεων τους. Να ενισχύσει και να προάγει ουσιαστικά τον κόσμο του βιβλίου, τον κόσμο της προόδου και της διανόησης.

-Κ. Ζέρβας: Η ΔΕΒΘ αποτελεί φορέα εξωστρέφειας και προβολής της Θεσσαλονίκης. Ένδεκα χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου βρίσκουν εδώ τον δικό τους φιλόξενο χώρο και συνιστούν μια βιομηχανία εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα και σε επίπεδο πολιτισμού και σε επίπεδο εμπορικό - οικονομικό. Η ΔΕΒΘ είναι βασικός φορέας εξωστρέφειας της χώρας μας. Στηρίζουμε από το 2004 την ΔΕΒΘ, από την πρώτη της χρονιά στην πόλη μας. Συμμετέχουμε και φέτος ως Δήμος ενεργά. Με τη ΔΕΒΘ η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο χάρτη των διεθνών εκθέσεων βιβλίου και η ΔΕΒΘ αποτελεί το όχημα ανάπτυξής της. Εύχομαι να κρατήσουμε όλοι αμείωτη την αγάπη μας για το βιβλίο.

-B. Al Qasimi: Η δημοσίευση και έκδοση βιβλίων είναι σαν να φυτεύουμε δένδρα, σαν να εδραιώνουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Οι διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου, κύριος τίτλος της 18ης ΔΕΒΘ, είναι επίκαιρο θέμα και αυτό αποδείχτηκε εν μέσω πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας έγινε ακόμη μια επανάσταση του βιβλίου. Οι συνεργασίες μεταξύ εκδοτών και λοιπών εμπλεκομένων όπως οι συγγραφείς είναι βασική συνθήκη ανθεκτικότητας. Οι αλλαγές στο χώρο των εκδόσεων είναι ραγδαίες και απαιτείται προσαρμοστικότητα.

-A. Kaya: Είναι σημαντικό κατόρθωμα αυτό που έγινε με τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΒΘ. Υπάρχουν σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε με ανθρώπους του πολιτισμού στις κοινές μας εκδηλώσεις, θα ανταλλάξουμε απόψεις και μέσα από το διάλογο θα φέρουμε πιο κοντά τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς μας. Η ΔΕΒΘ θα αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη προσπάθεια να μεταφραστούν στο μέλλον πολλά περισσότερα ελληνικά βιβλία στα γερμανικά.

-J. Boos: Φέρνουμε φέτος ως τιμώμενη χώρα τη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία κοντά στο ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό. Κεντρικό μας θέμα είναι ο διάλογος. Γι’ αυτό και το σύνθημα των εκδηλώσεων μας είναι let's talk. Μέσα από το διάλογο θα εξετάσουμε τα σημαντικότερα σύγχρονα παγκόσμια θέματα και θα ανταλλάξουμε απόψεις. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα της μετάφρασης που αποτελεί κυρία θεματική της φετινής ΔΕΒΘ.

-Ν. Κούκης: Η συμμετοχή 240 εκδοτών και 450 ομιλητών εγγυάται την επιτυχία του φετινού εγχειρήματος, το οποίο μόνο εύκολο δεν ήταν λόγω της συγκυρίας με την πανδημία του κορονοϊού. Η έκθεση είναι όχι μόνο ένα εμπορικό, αλλά πρωτίστως ένα πολιτιστικό γεγονός και γι' αυτό επεκτείνεται σε όλη την πόλη με σημαντικές εκδηλώσεις εκτός ΔΕΘ και τη συμμετοχή δεκάδων τοπικών φορέων προαγωγής του πολιτισμού και της παιδείας. Η Θεσσαλονίκη μας ως εθνική εκπρόσωπος του βιβλίου θα γνωρίσει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα.

-Τ. Τζήκας: Ευχαριστώ όσους συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της σπουδαίας έκθεσης και όσους συμβάλλουν στη φετινή δυναμική εκπροσώπηση της Γερμανίας. Η ΔΕΒΘ είναι η αγαπημένη μας έκθεση διότι η ΔΕΘ είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό. 450 συγγραφείς και άνθρωποι του πολιτισμού, 250 εκδηλώσεις, 235 εκθέτες και 25 διαδικτυακές εκδηλώσεις συνθέτουν τη φετινή ΔΕΒΘ, για την οποία είμαστε υπερήφανοι και αισιόδοξοι ότι θα είναι επιτυχής.

Στην τελετή των εγκαινίων η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού της, Χάρη Ηλιάδη, ερμήνευσε ένα έργο που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Πρόκειται για το «Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, ένα συμφωνικό ποίημα που εκφράζει, μέσω της μουσικής, συναισθήματα της προσωπικής του ζωής. Ο Βάγκνερ έγραψε και συνέθεσε αυτό το έργο ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα, κόρη του συνθέτη, Φραντς Λιστ, μετά τη γέννηση του παιδιού τους Ζίγκφριντ το 1869. Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μιας μικρής ορχήστρας έπαιξε για πρώτη φορά το μουσικό αυτό κομμάτι στα σκαλιά του σπιτιού τους, ξυπνώντας την Κόζιμα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Επίσης, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εμπνευσμένα από το εμβληματικό έργο του Θεόφιλου «Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής υποβαστάζουν την Ελλάδα», εστίασαν στο πνεύμα της «Ελευθερίας» μέσα από ένα χοροδράμα ιχνηλάτησης των βασικών βημάτων του Ρήγα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου
Εντοπίστηκαν άτομα που έκαναν απάτες μέσω διαδικτύου

Απέσπασαν από τα θύματα συνολικά 30.000 ευρώ

Παραβίασαν και αφαίρεσαν αντικείμενα από σπίτια και έκλεψαν πινακίδα αυτοκινήτου
Παραβίασαν και αφαίρεσαν αντικείμενα από σπίτια και έκλεψαν πινακίδα αυτοκινήτου

Στις περιοχές Ωραιοκάστρου, Πεύκων, Πυλαίας, Θέρμης και Σταυρούπολης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge