ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-3-2023

Νέα καταδίκη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη

Aπό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Νέα καταδίκη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου

Νέα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις της χώρας μας και συγκεκριμένα την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη και τις πολύ υψηλές τιμές των μικροσωματιδίων.

Οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων με διάμετρο 10 (ΑΣ10) στη χώρα μας ξεκίνησαν το 2005. Η επιτροπή διαπίστωσε ότι σε πολλούς οικισμούς υπήρχε πρόβλημα, καθώς μετρήθηκαν υπερβάσεις στις οριακές τιμές για σημαντικό αριθμό ημερών.

Η επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στη χώρα το 2009 και συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή το 2013, υποστηρίζοντας ότι πέρα από τη διαρκή παραβίαση των οριακών τιμών, η Ελλάδα δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος των υπερβάσεων να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη σε δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Τελικώς οι συστηματικές υπερβάσεις στις τιμές των μικροσωματιδίων συνεχίστηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και έτσι το 2021 η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο. Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη καταδίκη της πόλης για το θέμα.

«Με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την κοινοτική νομοθεσία, παραλείποντας να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση, κατά τρόπο συστηματικό και διαρκή, της ημερήσιας οριακής τιμής για τα ΑΣ10 από το 2005 έως και το 2012, στη διάρκεια του 2014 και, εν συνεχεία, εκ νέου από το 2017 έως και το 2019 στον οικισμό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωδικαστηρίου. «Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμορφώσεως προς την ημερήσια οριακή τιμή για τα ΑΣ10 στον ίδιο οικισμό, παρέβη τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την οδηγία και ειδικότερα την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη».

Οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών δεν ικανοποίησαν την επιτροπή – μάλιστα το επιχείρημα των ελληνικών αρχών, ότι μεγάλο μέρος της ρύπανσης οφείλεται στη μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα απορρίφθηκε, καθώς «οι υπερβάσεις παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη ακόμη και μετά την αφαίρεση της συμβολής των φυσικών πηγών (π.χ. σκόνη Σαχάρας)».

Κύρια πηγή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων είναι η καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας, βιομηχανικές δραστηριότητες και η κυκλοφορία οχημάτων. Οι αυξημένες τιμές των μικροσωματιδίων πλήττουν πνεύμονες και κυκλοφορικό.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Είχαν εγκαταλείψει δύο σκυλιά σε διαμέρισμα στο Ωραιόκαστρο
Είχαν εγκαταλείψει δύο σκυλιά σε διαμέρισμα στο Ωραιόκαστρο

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ενός ζώου και αναζητείται ο ιδιοκτήτης του άλλου

Συνελήφθη 56χρονος για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 100.000 ευρώ
Συνελήφθη 56χρονος για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 100.000 ευρώ

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Έκλεψε 250.000 ευρώ από ηλικιωμένη προσποιούμενος τον τεχνικό
Έκλεψε 250.000 ευρώ από ηλικιωμένη προσποιούμενος τον τεχνικό

Σε χρηματικό ποσό, χρυσές λίρες και κοσμήματα

Κυκλοφορούσε στα ΚΤΕΛ Μακεδονία με κάνναβη και κοκαΐνη
Κυκλοφορούσε στα ΚΤΕΛ Μακεδονία με κάνναβη και κοκαΐνη

Συνελήφθησαν 28 άτομα για ναρκωτικά σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Λήστεψε κοσμηματοπωλείο με την απειλή όπλου
Λήστεψε κοσμηματοπωλείο με την απειλή όπλου

Τον ακινητοποίησαν περαστικοί
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge