ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-3-2023

Βραβευμένες δραματικές ταινίες στην ΕΡΤ2 αυτή την εβδομάδα

Από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 εκτός Πέμπτης

Βραβευμένες δραματικές ταινίες στην ΕΡΤ2 αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένες δραματικές ταινίες μεταδίδει αυτή την εβδομάδα η ΕΡΤ2 στη ζώνη «Η ταινία σου στις 22:00». Μια σάτιρα για την αθέατη όψη του λαμπερού Χόλιγουντ, μια ταινία για το κοινωνικό περιθώριο που μπορεί όμως να ζει αρμονικά, το καλοκαίρι της απώλειας για μια εξάχρονη και ένα ιστορικό δράμα εποχής με φόντο την Ευρώπη πριν το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
«Ο παίκτης»
(The Player)
Δραματική σάτιρα, παραγωγής ΗΠΑ 1992.
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Όλτμαν
Πρωταγωνιστούν: Τιμ Ρόμπινς, Γκρέτα Σκάκι, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Πίτερ Γκάλαχερ, Φρεντ Γουάρντ, Μπρίον Τζέιμς, Σίνθια Στίβενσον
Διάρκεια: 124΄

Υπόθεση: Στο Χόλιγουντ της χλιδής, των γρήγορων αποφάσεων και των ωραίων γυναικών, ο υπεύθυνος ενός μεγάλου στούντιο για την επιλογή σεναρίων Γκρίφιν Μιλ (Τιμ Ρόμπινς) αρχίζει να λαμβάνει κάρτες με μηνύματα μίσους, από έναν άγνωστο αποτυχημένο συγγραφέα, που δεν επιλέχτηκε το σενάριό του.
Ο Γκρίφιν, τρομοκρατημένος μέσα στην έντονη ζωή που κάνει, ψάχνει τα αρχεία του, βρίσκει ή, έτσι νομίζει, τον εκβιαστή, τον συναντά και τον σκοτώνει.
Η αστυνομία, λόγω των συγκυριών, βάζει τον Γκρίφιν στο στόχαστρο από την πρώτη μέρα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν αποφασιστικοί αυτόπτες μάρτυρες, αυτός ξεγλιστρά και συνεχίζει την καθημερινότητά του.
Ο πραγματικός, όμως, δολοφόνος, περιμένει την ώρα του για να «xτυπήσει» τον Γκρίφιν με μία «προσφορά» που δεν θα μπορέσει να αρνηθεί.

Στη σάτιρα του Ρόμπερτ Όλτμαν για τους μηχανισμούς του Χόλιγουντ συμμετέχει ένα καστ που θα στοίχιζε, με μέτριους υπολογισμούς, 100 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο όλοι δέχτηκαν να εμφανιστούν δωρεάν: Μπρους Γουίλις, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζακ Λέμον, Σούζαν Σαράντον, Νικ Νόλτε, Σερ, Αντζέλικα Χιούστον, Πίτερ Φολκ και αναρίθμητοι άλλοι. Η ταινία ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ.


Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
«Κλέφτες καταστημάτων»
(Shoplifters / Manbiki Kazoku)
Δράμα, παραγωγής Ιαπωνίας 2018.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Χιροκάζου Κόρε-Έντα
Παίζουν: Λίλι Φράνκι, Σακούρα Άντο, Μίγιου Σασάκι, Κίριν Κίρι, Μάγιου Ματσουόκα, Τζίο Καΐρι, Μοέμι Καταγιάμα
Διάρκεια: 121΄

Υπόθεση: Έπειτα από μια εξόρμηση για άλλη μία μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο.
Στην αρχή, η σύζυγός του είναι διστακτική στο να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, τελικώς συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της, αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες.
Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Αριστουργηματική ταινία του κορυφαίου Ιάπωνα δημιουργού Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο 71ο Φεστιβάλ Καννών και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2019.


Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023
«Ένα αξέχαστο καλοκαίρι»
(Summer 1993 / Verano 1993 / Estiu 1993)
Δράμα, παραγωγής Ισπανίας 2017.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κάρλα Σιμόν
Πρωταγωνιστούν: Λάγια Αρτίγκας, Πάουλα Ρόμπιες, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Μπρούνα Κούζι
Διάρκεια: 97΄

Υπόθεση: Η εξάχρονη Φρίντα κοιτάζει σιωπηλά τα τελευταία αντικείμενα που μπαίνουν σε κουτιά στο διαμέρισμα της μητέρας της που έχει πεθάνει.
Αποχαιρετώντας την, οι φίλοι της ακολουθούν το αυτοκίνητο, κουνώντας τα χέρια τους.
Αν και η οικογένεια του αγαπημένου θείου της την υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά, η Φρίντα χρειάζεται πολύ καιρό να συνηθίσει το νέο της σπίτι στην εξοχή, μακριά από τη Βαρκελώνη.
Οι στιγμές παιδικού ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς, εναλλάσσονται με μοναχικές σκέψεις. Το βράδυ, η Φρίντα προσεύχεται για τη μητέρα της, που της λείπει τόσο πολύ, ενώ την ημέρα προσπαθεί να βρει τη θέση της σ’ αυτή τη νέα ζωή.

Η ταινία από την Ισπανία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2017, όπου απέσπασε δύο βραβεία: το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας ανάμεσα σε όλες τις πρώτες ταινίες σε όλα τα προγράμματα του Φεστιβάλ Βερολίνου, καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Generation Kplus.
Ήταν η επίσημη πρόταση Ισπανίας για το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Επιπλέον, κέρδισε και τρία Βραβεία Γκόγια από την Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα Βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναικείας Ερμηνείας (Μπρούνα Κούζι) και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Β΄ Ρόλου για τον γοητευτικό Νταβίντ Βερνταγκουέρ.
Επίσης, έχει κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ισπανικής Ταινίας στο Φεστιβάλ της Μάλαγα 2017, καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Bafici της Αργεντινής.


Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023
«Δύση ηλίου»
(Sunset / Napszallta)
Ιστορικό δράμα εποχής, συμπαραγωγής Ουγγαρίας-Γαλλίας 2018.
Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμες
Σενάριο: Λάζλο Νέμες, Κλάρα Ρόγιερ, Ματιέ Ταπονιέρ
Παίζουν: Γιούλι Γιάκαμπ, Βλαντ Ιβάνοφ, Έβελιν Ντόμπος, Σουζάνε Γουέστ, Ουρς Ρεχν, Τζούντιτ Μπάρντος, Μόνικα Μπαλσάι, Λεβέντ Μόλναρ
Διάρκεια: 132΄

Υπόθεση: Βουδαπέστη 1913, λίγο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η πόλη αποτελούσε το κέντρο της αριστοκρατίας, των τεχνών, του εμπορίου, της εξέλιξης της Ευρώπης. Η νεαρή Ίρις Λέιτερ (Γιούλι Γιάκαμπ) φτάνει στην ουγγρική πρωτεύουσα, ελπίζοντας να εργαστεί στο θρυλικό πιλοποιείο (καπελάδικο) που κάποτε ανήκε στους γονείς της.
Παρ’ όλα αυτά, ο νέος ιδιοκτήτης Όσκαρ Μπριλ (Βλαντ Ιβάνοφ) δεν δέχεται να την προσλάβει. Τη στιγμή της άφιξής της στο κατάστημα, γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή σημαντικών καλεσμένων και ένας άνδρας προσεγγίζει την Ίρις αναζητώντας κάποιον Κάλμαν Λέιτερ, για τον οποίο -και παρόλο που φέρει το ίδιο επώνυμο με εκείνη- η Ίρις δεν έχει ακούσει ποτέ τίποτε.
Αρνούμενη να φύγει από την πόλη, η Ίρις αρχίζει να αναζητεί τον Κάλμαν Λέιτερ, τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με το χαμένο της παρελθόν. Αυτή η αναζήτηση την οδηγεί μακριά από τα λαμπερά φώτα του καταστήματος Λάιτερ, στους σκοτεινούς δρόμους μιας Βουδαπέστης που αρχίζει να αντανακλά την αναστάτωση ενός πολιτισμού που ετοιμάζεται να βυθιστεί στο χάος.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Λάζλο Νέμες, δημιουργού του οσκαρικού «Γιου του Σαούλ», είναι άλλη μία τολμηρή βουτιά στην Ιστορία και στο παρελθόν της Ευρώπης. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2018.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out) στο STAR
«Τα Μυαλά που Κουβαλάς» (Inside Out) στο STAR

Αριστουργηματικό κινούμενο σχέδιο της Pixar, μια από τις κορυφαίες στιγμές της animation ιστορίας

«Δύο Εβδομάδες Προθεσμία» (Two Weeks Notice) στο ΟΡΕΝ
«Δύο Εβδομάδες Προθεσμία» (Two Weeks Notice) στο ΟΡΕΝ

Με τους Χιού Γκραντ, Σάντρα Μπούλοκ, Αλίσια Γουίτ, Ντάνα Άιβι, Χέδερ Μπερνς, Ντέιβιντ Χέιγκ, Βιν Κοξ, Ντόριαν Μισικ

«Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου στην ΕΡΤ1
«Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου στην ΕΡΤ1

Με τους Τζένη Καρέζη, Νίκο Κούρκουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Παντελή Ζερβό, Γιάννη Βογιατζή, Σπύρο Καλογήρου, Λαυρέντη Διανέλλο

«Μετά τον Γάμο» (After the Wedding) του Μπαρτ Φρέντλιχ στο ΟΡΕΝ
«Μετά τον Γάμο» (After the Wedding) του Μπαρτ Φρέντλιχ στο ΟΡΕΝ

Με τους Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Oυίλιαμς, Μπίλι Κράνταπ, Έιμπι Κουίν, Γουίλ Τσέις, Έλσα Ντέιβις, Άλεξ Κράνμερ, Ρον Σίμονς

«Αγριότητα» (Savages) του Όλιβερ Στόουν στον ΣΚΑΪ
«Αγριότητα» (Savages) του Όλιβερ Στόουν στον ΣΚΑΪ

Με τους Τέιλορ Κιτς, Άαρον Τείλορ Τζόνσον, Μπλέικ Λάιβλι, Τζον Τραβόλτα, Εμίλ Χιρς, Μπενίσιο ντελ Τόρο, Σάλμα Χαγιεκ

«Το Λονδίνο Έπεσε» (London Has Fallen) στο STAR
«Το Λονδίνο Έπεσε» (London Has Fallen) στο STAR

Με τους Μόργκαν Φρίμαν, Τζέραρντ Μπάτλερ, Άαρον Έκχαρτ, Άντζελα Μπάσετ, Όουεν Ντέιβις, Μάικλ Γουάιλντμαν

«Η Επέλαση των Βίκινγκς» (Northmen - A Viking Saga) στο ΟΡΕΝ
«Η Επέλαση των Βίκινγκς» (Northmen - A Viking Saga) στο ΟΡΕΝ

Με τους Τομ Χόπερ, Τσάρλι Μέρφι, Γιόχαν Χεγκ, Εντ Σκράιαν, Μαρκ Στρέπαν, Ράιαν Κουάντεν

«Η Συμμορία των Έντεκα» (Ocean s Eleven) του Στίβεν Σόντερμπεργκ στο ΟΡΕΝ
«Η Συμμορία των Έντεκα» (Ocean s Eleven) του Στίβεν Σόντερμπεργκ στο ΟΡΕΝ

Με τους Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μπράντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Τζούλια Ρόμπερτς, Άντι Γκαρσία, Μπέρνι Μακ, Μαρκ Γκαντ, Έλιοτ Γκουλντ, Τιμ Πέρεζ

«Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» (The Postman) του Κέβιν Κόστνερ στο STAR
«Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» (The Postman) του Κέβιν Κόστνερ στο STAR

Με τους Κέβιν Κόστνερ, Γουΐλ Πάτον, Λάρενζ Τέιτ, Τζέιμς Ρούσο




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge