Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Διάφορα/
25-8-2019

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ για τις καύσεις απορριμάτων

Να πούμε ένα οριστικό και τελεσίδικο όχι..

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ για τις καύσεις απορριμάτων
fontsize

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ για τις καύσεις απορριμάτων αναφέρει:

Μέσα στο καλοκαίρι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Χρόνια τώρα ακούμε για «Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης» που υποτίθεται θα έδιναν προτεραιότητα στην ανακύκλωση και που αναγνώριζαν ότι η καύση βρίσκεται στις τελευταίες επιλογές όσον αφορά μια βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων. Και όμως, τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν κυβέρνηση δεν έκαναν απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ένα μήνα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των καινούριων δημοτικών αρχών, νέα σύσκεψη προσπαθεί να επιβάλλει τη δημιουργία “Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων”- δηλαδή εργοστασίου παραγωγής καυσίμου από τα απορρίμματα μέσω θερμικής επεξεργασίας, στα όρια του Δήμου Θέρμης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγ. Αντωνίου.

Πρόκειται για μια εγκληματική απόφαση, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και το επίπεδο ζωής των κατοίκων ολόκληρου του νομού.

Το εργοστάσιο που σχεδιάζεται θα απορροφά πάνω από το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής και θα παράγει καύσιμο το οποίο θα διοχετεύεται πρακτικά εξ ολοκλήρου στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Ο πελάτης δηλαδή έχει ήδη βρεθεί, εξ ου και η  πρεμούρα να επιβληθεί η λύση της καύσης.

Πέρα από τα οφθαλμοφανή προβλήματα για την υγεία όλων μας, προβλήματα που ήδη έχουν κάνει δραματικά την εμφάνισή τους στο Βόλο, όπου εφαρμόζεται η καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, η κοροϊδία δεν σταματάει εδώ.

Σαν προϋπόθεση για την λειτουργία της μονάδας θεωρείται η εφαρμογή από τους Δήμους της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, όπως και η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, σε ποσοστό 50%. Αυτό το ποσοστό δεν είναι τυχαίο, αφού η ΕΕ αρνείται από εδώ και πέρα την χρηματοδότηση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων.

Πώς θεωρείται δεδομένο ότι οι Δήμοι θα επιτύχουν 50% ποσοστό ανακύκλωσης, όταν σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% και ακόμη περισσότερο δεν σχεδιάζουν τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση; Για να δώσουμε ένα παράδειγμα μόνο, η ανακύκλωση στο Δήμο Θεσ/νίκης είναι μηδενική μετά την φωτιά στο ΚΔΑΥ Σίνδου.

Παραπέρα, θα επαναληφθεί προφανώς το μοντέλο των Σερρών ή της Δυτ. Μακεδονίας, δηλαδή  οι ΣΔΙΤ και η λειτουργία με ιδιώτη για 25 χρόνια, με εξασφαλισμένα κέρδη από τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων, τα οποία φυσικά θα αυξηθούν και, το κυριότερο, με εξασφαλισμένο όγκο σκουπιδιών που θα οδεύουν προς καύση.

Αυτό σημαίνει απλά ότι για τα επόμενα 25 τουλάχιστον χρόνια κάθε σκέψη για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, με επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ θα εγκαταλειφθεί εντελώς. Και αν, παρ’ ελπίδα, οι τοπικοί δήμοι καταφέρουν να εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα, τότε, για να διατηρηθεί η κερδοφορία του εργοστασίου θα γίνεται εισαγωγή σκουπιδιών από άλλες χώρες. (Κάτι που επίσης συμβαίνει ήδη στο Βόλο)!

Θα επιτρέψουμε να μεταβληθεί η Θεσσαλονίκη σε χωματερή των πιο ανεπτυγμένων κρατών;

Θα επιτρέψουμε να κατρακυλήσει το επίπεδο ζωής μας στα όρια τριτοκοσμικής χώρας, με μόνο αντάλλαγμα τα κέρδη του ιδιώτη που θα αναλάβει τη δημιουργία του εργοστασίου και των τσιμεντοβιομηχανιών;

Δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο. Οι δημοτικές παρατάξεις  και οι φορείς των πολιτών, που στέκονται απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σ’ ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης μας. Πρέπει να μας βρουν μπροστά τους πριν ακόμα τα σχέδια τους αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, η  Ενωτική Ανατρεπτική Παρέμβαση «Η Πόλη Αλλιώς» στον δήμο Νεάπολης – Συκεών θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα:


Στην ίδια κατηγορία..
Οι 172 φιναλίστ του διαγωνισμού ομορφιάς “Mrs. India Worldwide 2019” στη ΘεσσαλονίκηΟι 172 φιναλίστ του διαγωνισμού ομορφιάς “Mrs. India Worldwide 2019” στη Θεσσαλονίκη

Στον 8ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης - Dole


Μειώσεις 40% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα!Μειώσεις 40% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα!

Πού οδηγούν οι εξαιρέσεις από την κλαδική σύμβαση που δρομολογεί η κυβέρνηση


Astroparty 2019 - ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στο ΝΟΗΣΙΣAstroparty 2019 - ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό στο ΝΟΗΣΙΣ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κατάκτηση της Σελήνης


Connected We Stand: Τριήμερο Φεστιβάλ για τη στήριξη θυμάτων πολέμουConnected We Stand: Τριήμερο Φεστιβάλ για τη στήριξη θυμάτων πολέμου

Στην Πλατεία Συντάγματος και στην Αίθουσα Μετρό του Συντάγματος


Αποσπάσματα από την ομιλία Κουτσούμπα στη ΘεσσαλονίκηΑποσπάσματα από την ομιλία Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη

Στο 45o Φεστιβάλ της ΚΝΕ


Ο σπιούνος που πήγε στην ομιλία Τσίπρα για να τραβήξει φωτογραφίες την γαλαρίαΟ σπιούνος που πήγε στην ομιλία Τσίπρα για να τραβήξει φωτογραφίες την γαλαρία

Εκτρωματική δημοσιογραφία


Ενας ένας στο ταμείο και θα πληρωθείτε όλοιΕνας ένας στο ταμείο και θα πληρωθείτε όλοι

Μην στριμώχνεστε


Καραμανλής ξήλωσε το τραμ, Καραμανλής* και το μετρό!Καραμανλής ξήλωσε το τραμ, Καραμανλής* και το μετρό!

Αναδημοσίευση


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συνέδριο του δικτύου EBNΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το συνέδριο του δικτύου EBN

Προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων στις Ευρωπαϊκές Επιχειρηματικές Περιφέρειες


Bar Quiz - Το Μπαροπαιχνίδι vol.7!Bar Quiz - Το Μπαροπαιχνίδι vol.7!

Το απόλυτο παρεΐστικο παιχνίδι επανέρχεται στο WonderwallgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Αυξήσεις