Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Διάφορα/
29-9-2019

Θηριώδης απόκλιση της Ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όσο της ΕΕ και της ευρωζώνης

Αντί για σύγκλιση..

Θηριώδης απόκλιση της Ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όσο της ΕΕ και της ευρωζώνης
fontsize

Ο κυριότερος λόγος που εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αργότερα στην ευρωζώνη ήταν να βελτιωθεί η πορεία τη οικονομίας της και να υπάρξει σύγκλιση με αυτήν των άλλων χωρών μελών. 

Δυστυχώς για εμάς, το ακριβώς αντίθετο συνέβη και μάλιστα με τον πλέον θηριωδώς δραματικό τρόπο. Η οικονομική μας κατάρρευση και η απέραντη φτωχοποίηση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που την βιώνουν οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αλλά ας δούμε τι λένε και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το θέμα της προσδοκόμενης σύγκλισης η οποία στην πράξη μετατράπηκε σε ακραία απόκλιση.

Το πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ΠΜΚΑ) της Ελλάδος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ-28. από 95,1% το 2007 μειώθηκε στο 69,7% το 2017. Στην περίπτωση των χωρών της ευρωζώνης, το πραγματικό μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ΠΜΚΑ) της Ελλάδος 2007 μειώθηκε από 87,1% στο 65,8% το 2017. 

Η Ελλάδα το 2007 ήταν η 14η πλουσιότερη (σε όρους ΠΜΚΑ) οικονομία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28 (τότε ΕΕ-27 καθώς η Κροατία έγινε επίσημο μέλος το 2013). Το 2017 κατρακύλησε στην 24η θέση με μόλις 4 άλλες χώρες να παρουσιάζουν μικρότερο ΠΜΚΑ. Και συγκεκριμένα η Λετονία 102,1%, Κροατία 119,2%, Ρουμανία 125,7% και Βουλγαρία 130,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο τελευταίες χώρες, λόγω των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που κατέγραψαν κατά μέσο όρο τη δεκαετία 2007-2017 έκλεισαν ένα μεγάλο μέρος της υψηλής απόστασης που τους χώριζε από την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία για να προσεγγίσει σε ορίζοντα 10ετίας, ή 15ετίας ή 20ετίας τα προ κρίσης (2007) επίπεδα πραγματικής σύγκλισης που είχε με την ΕΕ-28 θα πρέπει να αναπτύσσεται  με ρυθμούς μεγέθυνσης (σε όρους ΠΜΚΑ) κατά 3,2 ή 2,1 ή 1,6 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) υψηλότερους από του αντίστοιχους της ΕΕ-28 (2,8 ή 1,9 ή 1,4 ΠΜ σε σύγκριση με την ΕΕ-15 και την Ευρωζώνη). Συνεπώς η πορεία σύγκλισης σε όρους πραγματικού μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ με το αντίστοιχο μέγεθος της ΕΕ-28 προϋποθέτει την επίτευξη ανέφικτα υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης για ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η δεκαετία 2007-2017 αποτέλεσε την χειρότερη περίοδο στην σύγχρονη οικονομική πορεία της χώρας μας στα τελευταία 70 χρόνια. Από τους πολύ υψηλούς ή σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε όλο το διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1990, οδηγηθήκαμε στην πλήρη κατάρρευση μετά την κρίση του 2008.

Όσοι πιστεύουν ειλικρινά  ότι, όλη αυτή η τραγική εξέλιξη δεν συνδέεται με την ευρωζωνική τραγωδία και νεο-γερμανική κατοχή, της χώρας μας ίσως θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους.

Πέτρος ΚαράκηςΣτην ίδια κατηγορία..
Σούπερ μάρκετ χωρίς ταμίες;Σούπερ μάρκετ χωρίς ταμίες;

Θα ψωνίζεις και θα φεύγεις χωρίς να περάσεις από ταμείο


Αυτό είναι το πιο παράξενο δέντρο της ΘεσσαλονίκηςΑυτό είναι το πιο παράξενο δέντρο της Θεσσαλονίκης

Τι λένε οι μύθοι


Εμείς φωνάζουμε με τις φωτογραφίες μαςΕμείς φωνάζουμε με τις φωτογραφίες μας

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο


Το Celebrity Travel επιστρέφει δυναμικά στο OPENΤο Celebrity Travel επιστρέφει δυναμικά στο OPEN

Ο Νίκος Κοκλώνης ταξιδεύει μαζί με αγαπημένους celebrities σε όλο τον κόσμο


Φωτογραφία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη πριν τη μεγάλη φωτιά του 1917Φωτογραφία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη πριν τη μεγάλη φωτιά του 1917

Από το βιβλίο του Adolf Hermann Struck


Η KLEEMANN συμμετέχει για 11η φορά στην INTERLIFTΗ KLEEMANN συμμετέχει για 11η φορά στην INTERLIFT

Καινοτόμα προϊόντα και λύσεις με τεχνολογίες αιχμής


Όλυμπος - Θεσσαλονίκη μέσα από ένα φωτογραφικό «κλικ»Όλυμπος - Θεσσαλονίκη μέσα από ένα φωτογραφικό «κλικ»

Ισως η καλύτερη φωτογραφία..


Η φυσιογνωμία της έξυπνης πόληςΗ φυσιογνωμία της έξυπνης πόλης

Έρευνα της MINDHAUS


Μετρό: Δεν φταίνε τα αρχαία για τις καθυστερήσεις, αλλά οι εργολάβοι και οι κυβερνήσειςΜετρό: Δεν φταίνε τα αρχαία για τις καθυστερήσεις, αλλά οι εργολάβοι και οι κυβερνήσεις

Ανάρτηση από την κίνηση «Η Πόλη Ανάποδα»


Μπορώ να σας δείξω τον τρόπο δίχως κόποΜπορώ να σας δείξω τον τρόπο δίχως κόπο

Τα χάλια της σημερινής κρατικής τηλεόρασηςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Οι