ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11-12-2020

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Φιλική Εταιρεία, ήταν ώριμη η επανάσταση;»

Γιώργος Καραμπελιάς, Κωνσταντίνος Χολέβας και Μελέτης Μελετόπουλος οnline

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Φιλική Εταιρεία, ήταν ώριμη η επανάσταση;»

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και ο Γιώργος Καραμπελιάς, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσουν την έναρξη του Αγώνα. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19:00 με θέμα: «Φιλική Εταιρεία, ήταν ώριμη η επανάσταση;».

Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνο Χολέβα και συγγραφέα και διδάκτορα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Μελέτη Μελετόπουλο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.


Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Η μεγάλη αναγεννησιακή προσπάθεια του ελληνισμού μετά το 1700 κατέστησε δυνατή τη συγκρότηση της Φιλικής Εταιρείας και την πυροδότηση της Επανάστασης. Παρότι θα ιδρυθεί από ριζοσπαστικά στοιχεία, πνευματικούς απογόνους του Ρήγα Βελεστινλή, η επιτυχία της Εταιρείας θα στηριχτεί στον συνδυασμό μιας αταλάντευτης επαναστατικής βούλησης με τη συνείδηση πως ένας εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας θα πρέπει να συμπεριλάβει το σύνολο των δυνάμεων του γένους. 

Σήμερα, στα πλαίσια της γενικευμένης απογοήτευσης που κατατρύχει τους Έλληνες, αρκετοί αμφισβητούν την επιλογή της επαναστατικής οδού  και υποστηρίζουν πως υπήρξε αρνητική για τον ελληνισμό. Ωστόσο, η ακύρωσή της θα είχε, άραγε, τις ευεργετικές συνέπειες που προεξοφλούνται ή, αντίθετα, θα  είχε αρνητικές επιπτώσεις, με άδηλες συνέπειες για το μέλλον; Πάντως, ο βαθύτατος διχασμός ως προς την ακολουθητέα στρατηγική θα αφήσει ανολοκλήρωτο το όραμα της Φιλικής για απελευθέρωση του συνόλου του ελληνισμού.

Διακόσια χρόνια μετά το κατόρθωμα της Φιλικής, οι Έλληνες καλούνται είτε να το ακυρώσουν, μέσα από μια μοιραία υποστροφή, είτε να το ολοκληρώσουν, κατ’ εξοχήν.


Λίγα λόγια για τους συνομιλητές

Γιώργος Καραμπελιάς
Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII) – η διπλωματική μελέτη του εκδόθηκε ως «Κράτος και Κοινωνία στη Μεταπολίτευση» από τις εκδόσεις Εξάντας, το 1991. Κείμενα, αποσπάσματα από βιβλία του και βίντεο από τηλεοπτικές εκπομπές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.ardin-rixi.gr [...]

Κωνσταντίνος Χολέβας
Γεννήθηκε στήν Θεσσαλονίκη τό 1957. Εἶναι ἀριστοῦχος ἀπόφοιτος τοῦ Πειραματικοῦ Σχολείου τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο καί Πολιτικές Ἐπιστῆμες στή Νομική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Εἶναι Ἀρχισυντάκτης τοῦ Περιοδικοῦ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ἐπισήμου Δελτίου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. Εἶναι συνεργάτης πολλῶν ἐφημερίδων καί περιοδικῶν καί εἰδικεύεται στά ἐθνικά καί ἱστορικά θέματα καθώς καί στήν ἀνάδειξη καί τεκμηρίωση τῆς Ἑλληνορθοδόξου Παραδόσεως. Ἀπό τό 1991 ἕως τό 1999 ἦταν τακτικός ἀρθρογράφος τοῦ περιοδικοῦ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Σήμερα ἀρθρογραφεῖ στήν  ἐφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στά περιοδικά ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, στό ἠλεκτρονικό περιοδικό  ΑΝΤΙΒΑΡΟ καθώς καί σέ πολλά ἄλλα ἔντυπα καί ἱστολόγια. [...]

Μελέτης Μελετόπουλος
Ο Μελέτης Ταΰγετος ή Μελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1990 υπηρετεί στην Μέση Εκπαίδευση, σε πρότυπα λύκεια. Έχει διδάξει Κοινωνιολογία και Πολιτική Οικονομία Δέσμης, Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Ιστορία, Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος Τάξης και υπεύθυνος του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων. Από το 1999 διδάσκει Οικονομικά στην Σχολή Μωραΐτη. Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι εξεταστής μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης έχει μακρά φροντιστηριακή εμπειρία σε προετοιμασία υποψηφίων για ΑΕΙ και δημόσιους διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Έχει επίσης διδάξει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το τελευταίο του βιβλίο "Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Ο πολιτικός ο διανοούμενος και η εποχή του" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο
Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο

Ενα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή εξέλιξη του τουριστικού κλάδου

Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας
Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση
Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Στους μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού

Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”
Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”

Θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” στην Κολωνία της Γερμανίας

Ξεκινάει η τρίμηνη καμπάνια και η προσυνεδριακή διαδικασία του ΝΑΡ
Ξεκινάει η τρίμηνη καμπάνια και η προσυνεδριακή διαδικασία του ΝΑΡ

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι νέες θέσεις για το 5ο Συνέδριο της οργάνωσης




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge