Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Γρηγόριος

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
11.6
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13-12-2020

Flyover: πετάει ο περιφερειακός; πετάει!

Η πόλη χρειάζεται άλλη κατεύθυνση

Flyover: πετάει ο περιφερειακός; πετάει!
fontsize

Μετά την "επιτυχία" της υποθαλάσσιας και του ατέλειωτου- ανέκδοτου Μετρό, νέο φαραωνικό έργο το λεγόμενο flyover με ...ιπτάμενους δρόμους , κόμβους και σήραγγες, ετοιμάζεται στη πόλη μας, Ένα έργο θα κοστίσει κοντά μισό δις και έρχεται να "ανακουφίσει" πάλι τους ταλαιπωρημένους Θεσσαλονικείς .

Σε μια πόλη με την χειρότερη συγκοινωνία της Ευρώπης προωθείται ένα έργο στην καταστροφική λογική της υποταγής στην δικτατορία του Ι.Χ. (που του υπόσχεται μεγαλύτερες ταχύτητες!) και της συνακόλουθης ρύπανσης (είμαστε πρωταθλήτρια πόλη στην ατμοσφαιρική ρύπανση που ευνοεί την διάδοση ασθενειών και του πρόσφατου κορονοϊού) και των αυξημένων τροχαίων εγκλημάτων.

Τα μεγαθήρια των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών Μπόμπολας , Μυτιληναίος κλπ. διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον επικείμενο διαγωνισμό για να αυξήσουν την εγγυημένη πάντα κερδοφορία τους. Πανηγυρίζουν ότι θα καταστραφούν μόνο 70 στρέμματα από το πολύπαθο δάσος του Σέιχ Σου σε σχέση με την εξωτερική περιφερειακή (το προηγούμενο -πολυδιαφημισμένο τους project) που θα το αφάνιζε πλήρως.

Αντί για έργα ανακούφισης της ρημαγμένης περιφέρειας, προκρίνουν έργα γιγάντωσης των μεγαλουπόλεων στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τόσο καταστροφική και θανατηφόρα αποδείχθηκε και με την υγειονομική κρίση.

Η πόλη χρειάζεται άλλη κατεύθυνση , ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σιδηρόδρομος, προαστιακός (είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπάρχουσα περιφερειακή δεν υπάρχει και δεν προβλέφθηκε κανένα μέσο σταθερής τροχιάς) λεωφορεία, μετρό, τραμ, καραβάκια στο Θερμαϊκό, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων, χώροι πρασίνου κλπ.

Απαιτείται μείωση της ανάγκης μετακινήσεων προς το υδροκέφαλο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενάντια στη συγκεντροποίηση, με αποκεντρωμένη ανάπτυξη των υπηρεσιών (δημόσιο, τράπεζες, κέντρα υγείας, εκπαίδευση κλπ.), των πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση της τοπικής αγοράς (αντί των μεγαθήριων τύπου KOSMOS που "ευδοκιμούν" στις παρυφές των περιφερειακών). Απαιτείται τοπική οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων στις γειτονιές και στους πέριξ δήμους που (εκτός των άλλων ωφελημάτων) θα περιορίσει δραστικά τις μετακινήσεις των απορριμματοφόρων προς τις χωματερές, τις ΜΕΑ και το …ΤΙΤΑΝ.

Απαιτείται επίσης παρέμβαση στην ήδη υπάρχουσα περιφερειακή όπως μείωση των ορίων ταχύτητας, διόρθωση κακοτεχνιών, δημιουργία Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) κλπ.

Η πιθανή υλοποίηση του σεναρίου flyover θα κάνει την πόλη ακόμα πιο αβίωτη. Με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Οι υποσχέσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες θα δρέψουν τους καρπούς περισσοτέρων και πιο σφοδρών τροχαίων συγκρούσεων. Ενώ ειδικά για τους κατοίκους περιοχών που συνορεύουν με το νέο «οραματικό έργο» η ηχορύπανση θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Φυσικά με την πριμοδοτούμενη αύξηση του αριθμού των ΙΧ η πόλη στο σύνολο της, θα είναι μποτιλιαρισμένη. Αλλά θα μπορείς να τρέξεις στον ιπτάμενο περιφερειακό…

Όμως αν δεν κάνουμε λάθος οι πόλεις φτιάχτηκαν για να τις κατοικούμε και να τις ζούμε και όχι για να τις προσπερνάμε.

Για όλα αυτά απαραίτητο είναι να έχουν λόγο οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι επιστήμονες, οι οικολογικές και κοινωνικές συλλογικότητες της πόλης με στόχο μια πόλη βιώσιμη με δραστική μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων, χωρίς ηχορύπανση και επιβάρυνση των γειτονικών περιοχών.

Θεσσαλονίκη 13/12/2020
i.poli.alliws.dimotikikinisi@gmail.com
fb :Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση στον Δ. Νεάπολης - Συκεών
https://ipolialliws.home.blog
τηλ. Επικοινωνίας 6979850143 6977181900
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
FM100: 21 αφιερωματικές εκπομπές για το 1821
FM100: 21 αφιερωματικές εκπομπές για το 1821

Ωριαία αφιερωμάτα στα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις συνθήκες και τις καταστάσεις που δημιούργησε η Ελληνική Επανάσταση

To Film Office της Π.Κ.Μ. στη διεθνή διαδικτυακή συνάντηση “Conventa Trend Bar New Europe 2021”
To Film Office της Π.Κ.Μ. στη διεθνή διαδικτυακή συνάντηση “Conventa Trend Bar New Europe 2021”

Η Κεντρική Μακεδονία ανταγωνιστικός προορισμός για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια νέα ΔΕΘ δυτικά…
Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια νέα ΔΕΘ δυτικά…

Άρθρο του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμου Δανιηλίδη

Το εντυπωσιακό «Βαθύ Μουζί» της Μάνης
Το εντυπωσιακό «Βαθύ Μουζί» της Μάνης

Ενα περίεργο δημιούργημα της φύσης

1896, η Γαλλία κατασκευάζει ένα λιμάνι στη Θεσσαλονίκη. Το ξέρατε;
1896, η Γαλλία κατασκευάζει ένα λιμάνι στη Θεσσαλονίκη. Το ξέρατε;

Εκείνη την εποχή, σχεδόν όλα τα λιμενικά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο εκτελέστηκαν από γαλλικές εταιρείες


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ