ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-1-2021

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια

Για τη φετινή σχολική χρονιά

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, που διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συνεχίζεται, για τέταρτη φορά, και τη φετινή σχολική χρονιά.

Όπως κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός είναι διπλός με τους επιμέρους τίτλους «Οδική Ασφάλεια Κοινή Ευθύνη» και «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα» για μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός αυτός, έχει, επί σειρά ετών, βοηθήσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να αναδείξουν τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας στις περιοχές τους, να προτείνουν λύσεις σε αυτά, αλλά και να αποτελέσουν πρότυπα οδικής συμπεριφοράς για μικρούς και μεγάλους. Ταυτόχρονα οι μαθητές αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες με το να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί ταινιών, documentaires, κοινωνικών μηνυμάτων και ψηφιακών εφαρμογών αξιοποιώντας εργαλεία web 2.0 (wiki, blog κλπ).

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε, εδώ, ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας με 44% μείωση στους θανάτους, όπου το ΙΟΑΣ “Πάνος Μυλωνάς” έχει συνεισφέρει σημαντικά, όσον αφορά σε παιδιά και τους εφήβους η Ελλάδα παραμένει πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 15 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους (έναντι 12 του Μέσου Ευρωπαϊκού Όρου). Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν υπερεκπροσώπηση των αγοριών ηλικίας 14-18 στα θανατηφόρα τροχαία σε σχέση με τα κορίτσια, μια από τις μεγαλύτερες διαφορές στην Ευρώπη, που όχι μόνο είναι ιδιαίτερα θλιβερή αλλά και πολύ ανησυχητική.

Δράσεις, λοιπόν, όπως αυτή που εμπλέκει πολύ δυναμικά την νεώτερη γενιά, ελπίζουμε ότι θα φέρουν περισσότερα αποτελέσματα αφού οι ίδιοι οι νέοι θα μάθουν δημιουργικά και θα δεσμευτούν στον αγώνα αυτό της πρόληψης των τροχαίων συμβάντων και της προστασίας της ζωής στους δρόμους της χώρας ενισχύοντας, δυναμικά, το έργο μας στο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας για έναν κόσμο ΧΩΡIΣ τροχαία δυστυχήματα.

Βασική θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι η διεθνής καμπάνια “THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ” την οποία το Ι.Ο.ΑΣ., συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο, κυρίως υπό την ιδιότητα του ως Μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Με την καμπάνια αυτήν δίνεται, σε παιδιά και νέους, ουσιαστικά φωνή, ώστε να απαιτήσουν πιο ασφαλείς και υγιείς διαδρομές προς και από το σχολείο, απαλλαγμένες από τους κινδύνους των τραυματισμών σε τροχαία αλλά και τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά δήλωσε με αφορμή την επίσημη έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού:

«Με περισσότερα από 400 σχολεία να έχουν ήδη συμμετάσχει μέχρι στιγμής τα τελευταία τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε μια ακόμα δύσκολη σχολική χρονιά όπου όμως το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό: Η πανδημία έστρεψε παγκόσμια την πολιτική προσοχή στη ζωτική ανάγκη για ασφαλείς και υγιείς διαδρομές, στην πιο δίκαιη χρήση των δρόμων ενθαρρύνοντας το περπάτημα και την ποδηλασία, όπως και στο να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά και τους νέους στις καθημερινές διαδρομές τους προς και από το σχολείο και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε, φέτος, ο διαγωνισμός να έχει ως θέμα τη διεθνή καμπάνια «THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ» την οποία το Ι.Ο.ΑΣ. συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο. Καλούμε λοιπόν όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές (με τη στήριξη των γονέων τους) να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους μέσα από πρωτότυπα έργα για πιο ασφαλείς και υγιείς διαδρομές για τα παιδιά, τους νέους και το κλίμα!»

Οι επιμέρους θεματικές που οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν πάνω στις οποίες μπορούν να εργαστούν αφορούν στα βασικά αιτήματα της καμπάνιας με σκοπό την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που προάγουν την υγεία και τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων σε όλο το φάσμα της μετακίνησης τους:

Μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Α. Η διαδρομή μου προς και από το σχολείο.

Β. Ποδηλατώ με ασφάλεια!

Γ. Συμβουλές προς τους οδηγούς που συναντώ καθημερινά!

Δ. Προτείνω λύσεις στο Δήμαρχο της περιοχής για τα προβλήματα Οδικής Ασφάλειας γύρω από το σχολείο και τη γειτονιά μου!


Μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Α. O Δικός μου Δρόμος: παίρνω θέση για όσα γίνονται στο δρόμο.

Β. «30 είναι πολύ!» Ζητάμε την τήρηση των ορίων ταχύτητας γύρω από τα σχολεία.

Γ. Ποδηλατώ και προστατεύω το περιβάλλον!

Δ. Καταγράφω τα προβλήματα οδικής ασφάλειας της περιοχής μου και προτείνω λύσεις.

Οι εκπαιδευτικοί που θα ασχοληθούν με το διαγωνισμό μπορούν να κατεβάσουν το επικοινωνιακό υλικό με τα αιτήματα της καμπάνιας (message boards) εδώ ή να ζητήσουν από το Ινστιτούτο να τους αποσταλούν εκτυπωμένα επικοινωνώντας στο roadsafetycontest@ioas.gr προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στα έργα τους.


Περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε αίτηση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

«Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα» (Πρωτοβάθμια)
http://www.i-create.gr/index.php/trexousesdraseis/odikh-asfaleia-pantou-4os-2020-2021

«Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» (Δευτεροβάθμια)
http://www.i-create.gr/index.php/trexousesdraseis/odikh-asfaleia-koinh-eythinh-4os-2020-2021

Μπορείτε επίσης να δείτε τα έργα των μαθητών/σχολείων που διακρίθηκαν στον τρίτο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στο βίντεο της τελετής βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πύργου των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ https://youtu.be/gTsn_HwygWo

Περισσότερες πληροφορίες: 210 8620150, 6984111206, www.ioas.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο
Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο

Ενα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή εξέλιξη του τουριστικού κλάδου

Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας
Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση
Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Στους μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού

Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”
Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”

Θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” στην Κολωνία της Γερμανίας

Ξεκινάει η τρίμηνη καμπάνια και η προσυνεδριακή διαδικασία του ΝΑΡ
Ξεκινάει η τρίμηνη καμπάνια και η προσυνεδριακή διαδικασία του ΝΑΡ

Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι νέες θέσεις για το 5ο Συνέδριο της οργάνωσης

Εκθεση «Winter Fancy Food Show 2024» στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ
Εκθεση «Winter Fancy Food Show 2024» στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge