ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-2-2021

Παραιτηθείτε εδώ και τώρα

Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει νομικό συμφέρον και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Παραιτηθείτε εδώ και τώρα
Φωτο: zougla.gr - Νίκος Χαρδαλιάς, Κώστας Σκρέκας, Tάσος Μάνος (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ)

Η «Μήδεια» βαίνει προς εκτόνωση μέσα στο επόμενο 24ωρο αλλά οι πληγές που άφησε πίσω της είναι ανοιχτές και επώδυνες. Από τότε που με κοινοτική οδηγία η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και ο έλεγχος των δικτύων πέρασε σε ανεξάρτητες εταιρείες, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Διοικητικά συμβούλια δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και διοικήσεις συμπεριφέρονται κατά το δοκούν και παραμένουν στο απυρόβλητο. Όλα αυτά σε αγαστή σχέση με τα λόμπι εξουσίας και με τους αρμόδιους υπουργούς ή υπουργίσκους να διατηρούν αυτή τη σχέση η οποία βασίζεται σε ένα υπόγειο δούναι και λαβείν. Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, δηλαδή το 2010, στο πρώην δίκτυο της ΔΕΗ, ο έλεγχος του οποίου μεταβιβάστηκε πλήρως στον ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης. Δεν έχει όμως πραγματοποιηθεί και καμία επένδυση. Το δίκτυο είναι παλαιό, ασυντήρητο, ξεπερασμένης τεχνολογίας και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Θεωρώντας ότι οι πολίτες είναι αφελείς, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικούντες αυτούς τους οργανισμούς τα ρίχνουν όλα στη θεομηνία, στην κλιματική αλλαγή, στα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ. Ναι, όλα αυτά ισχύουν. Και η κλιματική αλλαγή επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας. Όμως αυτό το ξέρουν καλά και οι κυβερνώντες και οι διοικούντες. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να έχουν οργανώσει τις απαραίτητες άμυνες. Τίποτα δεν έγινε από όλα αυτά.

Η «Μήδεια» χτύπησε καίρια την πρωτεύουσα. Κατέδειξε την πλήρη αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις. Στο παρελθόν, τα συνεργεία της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ αλώνιζαν τον τόπο και κλάδευαν τα δέντρα και συμμάζευαν τις συστάδες ώστε να μην ακουμπούν τα ηλεκτροφόρα καλώδια για να μην προκαλούνται βραχυκυκλώματα. Ο άλλος λόγος ήταν ακριβώς οι χιονιάδες. Οι παλαιές διοικήσεις γνώριζαν πως, ανά τακτά διαστήματα τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα πλήττεται από συγκεκριμένα χαμηλά βαρομετρικά τα οποία είναι καταστροφικά.

Όλη αυτή η εμπειρία δεκαετιών ξεχάστηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι νέοι διοικούντες των πάλαι ποτέ περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προτίμησαν να κοκορεύονται για τις θέσεις τους παρά να ασχολούνται με τη συντήρηση και την άθλια λειτουργία του δικτύου. Ε, λοιπόν, η «Μήδεια» τους τιμώρησε, αλλά μαζί τους τιμωρήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν την ατυχία να ζουν στα βόρεια της Αττικής ή στον Σκαραμαγκά ή στη Νέα Ιωνία.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν. Οι πολίτες όμως έχουν και το δικαίωμα να ζητήσουν τον λόγο. Από τους φόρους τους πληρώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ικανούς τεχνοκράτες οι οποίοι όμως δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Οι πολίτες, λοιπόν, έχουν κάθε δικαίωμα όχι μόνο να ζητήσουν τον λόγο, αλλά και να απαιτήσουν να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει κατήγορος και μηνυτής. Η κάθε κοινωνική συλλογικότητα μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία προσφυγής στη δικαιοσύνη διότι δεν είναι δυνατόν οργανισμοί οι οποίοι ευθύνονται για την απρόσκοπτη λειτουργία παροχής των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η ενέργεια, να αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος της θεομηνίας. Χωρίς θέρμανση, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, χωρίς δυνατότητες μετακίνησης, χωρίς νερό μέσα στο καταχείμωνο.

Ζούμε σε καταστάσεις πανδημίας. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις. Η κοινωνία είναι στα κάγκελα. Και αυτοί, αλαζόνες και άπληστοι, επιμένουν να παίζουν με τα νεύρα μας και με τις αντοχές μας.

Ε, λοιπόν, ξηγημένα πράγματα. Δεν υπάρχουν πια αντοχές. Δεν αντέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός Ενέργειας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην παραιτείται. Δεν είναι δυνατόν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ να μην έχει υποβάλει την παραίτησή του από την πρώτη στιγμή. Και δεν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους, να περνά την ώρα του πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι, καμαρώνοντας το εκχιονιστικό που έσπευσε να καθαρίσει τους δρόμους της συνοικίας του από το λιγοστό λασπωμένο χιονάκι.
Οι πολίτες και οι συλλογικότητες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι καιρός πια οι Έλληνες φορολογούμενοι να απαιτήσουν από τους κυβερνώντες εξηγήσεις.

Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει νομικό συμφέρον και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία ως φαίνεται έχει ξεχάσει ότι διαθέτει τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης παρέμβασης.

Γιατί, κύριοι εισαγγελείς, σιωπάτε ; Τι συνέβη και δεν παρεμβαίνετε;

ΠΗΓΗ zougla.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo
Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo

Ένας μεγάλος παραγωγός φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη

Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο
Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο

Ενα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή εξέλιξη του τουριστικού κλάδου

Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας
Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση
Το «Create & Act» γιορτάζει τη Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Στους μαθητές του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού

Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”
Δηλώσεις συμμετοχής στη Διεθνή έκθεση ζαχαρωδών και σνακ “ISM 2024”

Θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο “Koelnmesse” στην Κολωνία της Γερμανίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge