Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-2-2021

Παραιτηθείτε εδώ και τώρα

Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει νομικό συμφέρον και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Παραιτηθείτε εδώ και τώρα
Φωτο: zougla.gr - Νίκος Χαρδαλιάς, Κώστας Σκρέκας, Tάσος Μάνος (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ)
fontsize

Η «Μήδεια» βαίνει προς εκτόνωση μέσα στο επόμενο 24ωρο αλλά οι πληγές που άφησε πίσω της είναι ανοιχτές και επώδυνες. Από τότε που με κοινοτική οδηγία η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας και ο έλεγχος των δικτύων πέρασε σε ανεξάρτητες εταιρείες, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Διοικητικά συμβούλια δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και διοικήσεις συμπεριφέρονται κατά το δοκούν και παραμένουν στο απυρόβλητο. Όλα αυτά σε αγαστή σχέση με τα λόμπι εξουσίας και με τους αρμόδιους υπουργούς ή υπουργίσκους να διατηρούν αυτή τη σχέση η οποία βασίζεται σε ένα υπόγειο δούναι και λαβείν. Το αποτέλεσμα είναι το εξής:

Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, δηλαδή το 2010, στο πρώην δίκτυο της ΔΕΗ, ο έλεγχος του οποίου μεταβιβάστηκε πλήρως στον ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης. Δεν έχει όμως πραγματοποιηθεί και καμία επένδυση. Το δίκτυο είναι παλαιό, ασυντήρητο, ξεπερασμένης τεχνολογίας και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Θεωρώντας ότι οι πολίτες είναι αφελείς, οι αρμόδιοι υπουργοί και οι διοικούντες αυτούς τους οργανισμούς τα ρίχνουν όλα στη θεομηνία, στην κλιματική αλλαγή, στα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.λπ. Ναι, όλα αυτά ισχύουν. Και η κλιματική αλλαγή επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας. Όμως αυτό το ξέρουν καλά και οι κυβερνώντες και οι διοικούντες. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχουν πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να έχουν οργανώσει τις απαραίτητες άμυνες. Τίποτα δεν έγινε από όλα αυτά.

Η «Μήδεια» χτύπησε καίρια την πρωτεύουσα. Κατέδειξε την πλήρη αδυναμία του κράτους να αντεπεξέλθει σε σοβαρές καταστάσεις. Στο παρελθόν, τα συνεργεία της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ αλώνιζαν τον τόπο και κλάδευαν τα δέντρα και συμμάζευαν τις συστάδες ώστε να μην ακουμπούν τα ηλεκτροφόρα καλώδια για να μην προκαλούνται βραχυκυκλώματα. Ο άλλος λόγος ήταν ακριβώς οι χιονιάδες. Οι παλαιές διοικήσεις γνώριζαν πως, ανά τακτά διαστήματα τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα πλήττεται από συγκεκριμένα χαμηλά βαρομετρικά τα οποία είναι καταστροφικά.

Όλη αυτή η εμπειρία δεκαετιών ξεχάστηκε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι νέοι διοικούντες των πάλαι ποτέ περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προτίμησαν να κοκορεύονται για τις θέσεις τους παρά να ασχολούνται με τη συντήρηση και την άθλια λειτουργία του δικτύου. Ε, λοιπόν, η «Μήδεια» τους τιμώρησε, αλλά μαζί τους τιμωρήθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν την ατυχία να ζουν στα βόρεια της Αττικής ή στον Σκαραμαγκά ή στη Νέα Ιωνία.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν. Οι πολίτες όμως έχουν και το δικαίωμα να ζητήσουν τον λόγο. Από τους φόρους τους πληρώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ικανούς τεχνοκράτες οι οποίοι όμως δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Οι πολίτες, λοιπόν, έχουν κάθε δικαίωμα όχι μόνο να ζητήσουν τον λόγο, αλλά και να απαιτήσουν να καταλογιστούν ευθύνες.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει κατήγορος και μηνυτής. Η κάθε κοινωνική συλλογικότητα μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία προσφυγής στη δικαιοσύνη διότι δεν είναι δυνατόν οργανισμοί οι οποίοι ευθύνονται για την απρόσκοπτη λειτουργία παροχής των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι η ενέργεια, να αφήνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος της θεομηνίας. Χωρίς θέρμανση, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, χωρίς δυνατότητες μετακίνησης, χωρίς νερό μέσα στο καταχείμωνο.

Ζούμε σε καταστάσεις πανδημίας. Δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις. Η κοινωνία είναι στα κάγκελα. Και αυτοί, αλαζόνες και άπληστοι, επιμένουν να παίζουν με τα νεύρα μας και με τις αντοχές μας.

Ε, λοιπόν, ξηγημένα πράγματα. Δεν υπάρχουν πια αντοχές. Δεν αντέχονται τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορεί ο κάθε υπουργός Ενέργειας να μην αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην παραιτείται. Δεν είναι δυνατόν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ να μην έχει υποβάλει την παραίτησή του από την πρώτη στιγμή. Και δεν είναι δυνατόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του επιτελικού κράτους, να περνά την ώρα του πίνοντας καφέ στο Κολωνάκι, καμαρώνοντας το εκχιονιστικό που έσπευσε να καθαρίσει τους δρόμους της συνοικίας του από το λιγοστό λασπωμένο χιονάκι.
Οι πολίτες και οι συλλογικότητες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι καιρός πια οι Έλληνες φορολογούμενοι να απαιτήσουν από τους κυβερνώντες εξηγήσεις.

Ο κάθε Έλληνας πολίτης έχει νομικό συμφέρον και μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, η οποία ως φαίνεται έχει ξεχάσει ότι διαθέτει τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης παρέμβασης.

Γιατί, κύριοι εισαγγελείς, σιωπάτε ; Τι συνέβη και δεν παρεμβαίνετε;

ΠΗΓΗ zougla.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ψηφιακή Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19
Ψηφιακή Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων και η προστασία φορολογουμένων

Μείζονος σημασίας η προστασία των Αγγελοκαρχαριών
Μείζονος σημασίας η προστασία των Αγγελοκαρχαριών

Δράσεις ενίσχυσης της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο

Λιγότερο γνωστές επαναστατικές κινήσεις στη Μακεδονία το 1821
Λιγότερο γνωστές επαναστατικές κινήσεις στη Μακεδονία το 1821

Γιατί οι κινήσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα

Ανοίγει τον Απρίλιο του 2021 το Porto Carras Grand Resort υπό νέα διαχείριση
Ανοίγει τον Απρίλιο του 2021 το Porto Carras Grand Resort υπό νέα διαχείριση

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Σιθωνίας ανοίγει στις 29 Απριλίου

ΕΥ: Δείκτες μέτρησης της δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας στον κλάδο των βιοεπιστημών
ΕΥ: Δείκτες μέτρησης της δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας στον κλάδο των βιοεπιστημών

Θετική συσχέτιση μεταξύ οικονομικής επίδοσης και υιοθέτησης στόχων βιώσιμης ανάπτυξης

«Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης»: Ταξιδεύοντας στο θρυλικό νησί
«Τα Μυστήρια της Σαμοθράκης»: Ταξιδεύοντας στο θρυλικό νησί

Αρχαιολογία, ιστορία, τέχνη αποκαλύπτουν σε βάθος έναν ξεχωριστό προορισμό

Τεχνικές Διαπραγμάτευσης Στο Μάνατζμεντ
Τεχνικές Διαπραγμάτευσης Στο Μάνατζμεντ

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

227,3 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και πληρωμές από την INTERAMERICAN το 2020
227,3 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και πληρωμές από την INTERAMERICAN το 2020

Πολύ υψηλός, στο 64,4 ο Δείκτης Ποιοτικού Ελέγχου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας