Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
2-3-2021

Ψηφιακή Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων και η προστασία φορολογουμένων

Ψηφιακή Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19
fontsize

Η PALLADIAN CONFERENCES διοργάνωσε για πέμπτη χρονιά το Data Protection & Privacy Law Forum υπό την αιγίδα του ΕΒΕΑ (Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών), του DPO Network (Πανελλήνιου Δικτύου Επαγγελματιών Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων), της ΕΕΠΙΠΔ (Ένωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας), του Homo Digitalis, του ΣΕΚΑΣΕ (Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος) και του ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και το συντόνισε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι αλλαγές που προκλήθηκαν στη δικαιοσύνη από την πανδημία, καθώς και η εξέλιξη της ψηφιακής δικαιοσύνης. Παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο προστατεύονται τα δεδομένα στο πλαίσιο του eGov, ενώ αναλύθηκε η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων και φορολογουμένων, αλλά και η σημαντικότητα της έννοιας της εμπιστοσύνης, σε εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος, Πρόεδρος του DPO Network, αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, Στη συνέχεια, ως βασικός ομιλητής του συνεδρίου ο κ. Κώστας Μποτόπουλος, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος και Εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες», τόνισε τη συνταγματικότητα των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και τη σχέση μεταξύ των περιορισμών της ιδιωτικότητας και της ανάγκης προστασίας της Υγείας.
Στην πρώτη ενότητα με θέμα «eGov και δεδομένα», τοποθετήθηκε ο κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος, DPO - Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφερόμενος στη στρατηγική και την υλοποίηση της πολιτικής ανοικτών δεδομένων στο Δημόσιο Τομέα. Ακολούθησε ο κ. Σπύρος Τάσσης, Πρόεδρος - Ελληνική Ένωση για την Προστασία της Ιδιωτικότητας και των Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕΠΙΠΔ), ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιωτικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας. Εν συνεχεία, η κα Κατερίνα Πέρρου, Νομικός Σύμβουλος – ΑΑΔE, η οποία τόνισε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών διοικήσεων, καθώς και την προστασία των φορολογουμένων. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Χρήστου Ζαγγανά, Legal Counsel & Head of Legal Team, της εταιρείας PRIORITY, με τίτλο «Υπηρεσίες eGov και DPIA: Ένα ακόμα ρυθμιστικό εμπόδιο ή ευκαιρία βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών;». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο «πως η διενέργεια τη μελέτης εκτίμησης αντικτύπου (DPIA), ειδικά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα ρυθμιστικό εμπόδιο, καθότι έτσι αντιμετωπίζεται στην παρούσα φάση στην αγορά και στον δημόσιο τομέα».

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Personal Data & Privacy- Ισορροπία μεταξύ δημόσιου συμφέροντος και ιδιωτικότητας», τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, Senior Legal Counsel, DPO - Υπουργείο Υγείας, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετέπειτα, ο κ. Κωνσταντίνος Κακαβούλης, Συνιδρυτής, Homo Digitalis - Partner, Digital Law Experts (DLE), τόνισε τις προκλήσεις για την ιδιωτικότητα των πολιτών κατά την πανδημία. Στη συνέχεια, η κα Φωτεινή Παπαθανασίου, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων - OTE Group, εστίασε στη χρήση ανωνύμων δεδομένων θέσης για σκοπούς που συμβάλλουν στην αντιμετώπισης της κρίσης του COVID-19. Τέλος, ο κ. Γιώργος Χλωμούδης, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων – ICAP Group, αναφέρθηκε στα open data και στο πως αυτά επηρεάζονται από τον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Στην τρίτη και τελευταία ενότητα με θέμα “Data Centric World & Ιδιωτικότητα”, τοποθετήθηκε αρχικά ο κ. Παναγιώτης Σκύρλας, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Κανονιστικής Συμμόρφωσης - Group DPO της Stoiximan-Betano & Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ελέγχου Πληροφοριακών Συστημάτων, ο οποίος εξήγησε τη σημαντικότητα της ροής των δεδομένων μέσα στις επιχειρήσεις σε σχέση με τη σημαντικότητα των συστημάτων μιας επιχείρησης. Έπειτα, ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος, DPO – ΕΡΤ, με τίτλο ομιλίας ”What's next in privacy & security, way of thinking as a point of view”, σχολίασε τη μελλοντική πορεία της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας. Ακολούθησε η κα Νεφέλη Ρουπακιά, Senior Legal Advisor - Banque Havilland S.A. όπου μίλησε για τη δημιουργία εσόδων μέσω των προσωπικών δεδομένων και το ψηφιακό απόρρητο σύμφωνα με τον κανονισμό του GDPR. Στη συνέχεια, η κα Αμάντα Γρηγοροπούλου, Data Protection Officer – doValue, αναφέρθηκε ενδελεχώς στη σχέση της εξισορρόπησης της ιδιωτικής ζωής και της ψηφιακής εξατομίκευσης στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες,, ενώ το πάνελ ολοκλήρωσε η κα Ιωάννα Μιχαλοπούλου, Health, Pharma, Food & Life Sciences Attorney at Law, LL.M. Managing Partner, Michalopoulou & Associates, τονίζοντας τους κινδύνους που μπορούν να προκληθούν λόγω του κανονισμού του GDPR και της Προστασίας των Δεδομένων.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στη δίνη του κορονοϊού και ο εκθεσιακός κλάδος
Στη δίνη του κορονοϊού και ο εκθεσιακός κλάδος

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες

Ευάγγελος Μουστάκας - O δημιουργός του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης
Ευάγγελος Μουστάκας - O δημιουργός του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης

«Έδωσα κρυφά εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών»

Εκδήλωση της EY Ελλάδος για το DNA του CFO του αύριο
Εκδήλωση της EY Ελλάδος για το DNA του CFO του αύριο

Θα συζητηθούν εις βάθος τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της EY, DNA of the CFO 2020

H Μενδώνη ετοιμάζει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη
H Μενδώνη ετοιμάζει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη

Για πρώτη φορά στα χρονικά, επιγραφή με το όνομα του χορηγού και της υπουργού μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

Νέα έκδοση «Food Waste - Oδηγός Επιβίωσης»
Νέα έκδοση «Food Waste - Oδηγός Επιβίωσης»

Ενα βιβλίο για τα φαγητά που πετάμε

Καλύτερα lockdown μας συστήνει αθηναϊκό site
Καλύτερα lockdown μας συστήνει αθηναϊκό site

Εμάς, τα μιάσματα τους θεσσαλονικείς..

Πρωταπριλιά - Poisson d'avril !
Πρωταπριλιά - Poisson d'avril !

Η Πρωταπριλιά σε Ελλάδα και Γαλλία

«Αιέν ο Έλληνας»: αντί μνημοσύνου για τον Μανώλη Γλέζο
«Αιέν ο Έλληνας»: αντί μνημοσύνου για τον Μανώλη Γλέζο

Η INTERAMERICAN ενισχύει την Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας