Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-5-2021

Επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
fontsize

Με την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά απορρίμματα, επιλέγει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να τιμήσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου).

Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» στοχεύει στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες υγροβιοτόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τη διευκόλυνση των μυδοκαλλιεργητών στην άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης καθαρισμού εξελίσσεται στοχευμένη προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την απομάκρυνση διχτυών από πλαστικό που έχουν εγκλωβιστεί στον πυθμένα της θάλασσας σε μικρή απόσταση από τις ακτές, αλλά και πλαστικών βαρελιών που λόγω των καιρικών συνθηκών και της γεωμορφολογίας του Θερμαϊκού Κόλπου, έχουν ξεβραστεί στις ακτές και με την πάροδο των χρόνων έχουν θαφτεί στην κυριολεξία στην άμμο.

Ήδη έχουν γίνει επεμβάσεις καθαρισμού στις εκβολές του ποταμού Λουδία, στο Δέλτα του Αξιού και την παραλία των Αλυκών Κίτρους, από όπου έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 15 τόνοι κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών.

Η επιχείρηση «Καθαρές ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός», που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Αντιπεριφέρειας Πιερίας που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ η οποία είναι κεντρικός χορηγός. Στη δράση συμμετέχουν επίσης η βραβευμένη από τον ΟΗΕ το 2019 και το 2020 «ΕΝΑΛΕΙΑ», η Ελληνική Διαχείριση Απορριμμάτων ΑΕ (ΕΛΔΙΑ ΑΕ), και δεκάδες εθελοντές ψαράδες και οστρακοκαλλιεργητές από τη Θεσσαλονίκη και την Πιερία.

Στην πρώτη αυτή φάση της επιχείρησης συνέβαλαν δραστικά μέλη του Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Κυμίνων –Μαλγάρων «Ποσειδών» , του Αλιευτικού – Μυδοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δ. Δέλτα « Ο ΑΞΙΟΣ» και του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, προσφέροντας εθελοντικά τόσο προσωπική εργασία για την συλλογή των πλαστικών, αλλά και τη μεταφορά τους με τα καΐκια τους σε χώρους συγκέντρωσης στα λιμάνια. Τις επόμενες μέρες συνεργεία της ΕΛΔΙΑ ΑΕ θα προχωρήσουν στη μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση των πλαστικών απορριμμάτων, ενώ στη συνέχεια η ΕΝΑΛΕΙΑ αναλαμβάνει να τα κατευθύνει σε Μονάδες Ανακύκλωσης με στόχο την επαναχρησιμοποίηση της πρώτης ύλης.

Οι επεμβάσεις καθαρισμού θα συνεχιστούν με κορύφωση την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν σχεδόν 30 ακόμη τόνοι πλαστικών, που ρυπαίνουν τη θάλασσα και τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. 
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
3α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος - 200 χρόνια Ελλάδα»
3α Επιχειρηματικά Βραβεία «Θαλής ο Μιλήσιος - 200 χρόνια Ελλάδα»

Βραβεύονται κάποιες από τις παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις των τελευταίων δύο αιώνων

Greek Maritime Golf Event 2021 - ναυτιλιακό τουρνουά γκολφ
Greek Maritime Golf Event 2021 - ναυτιλιακό τουρνουά γκολφ

Για 7η χρονιά στις 3-5 Σεπτεμβρίου 2021

Με 2 μποφόρ κατακάηκε η Ελλάδα
Με 2 μποφόρ κατακάηκε η Ελλάδα

Δεν φταίει ούτε ο καύσωνας, ούτε ο «στρατηγός άνεμος», μόνο η κρατική αδιαφορία!

Η EDPR εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
Η EDPR εισέρχεται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Με χαρτοφυλάκιο χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας 544MW

Cheer on Tour 2021: Πανδαισία χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη
Cheer on Tour 2021: Πανδαισία χρωμάτων στην Θεσσαλονίκη

Ομάδες Cheerleading από τη Βόρεια Ελλάδα


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA
© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας