gothess Home Page
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6-1-2023

Μετρό..ντας τα χρόνια..

Τότε και τώρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα

Μετρό..ντας τα χρόνια..

Δεκαεπτά χρόνια έχουν περάσει από το 2006 που ξεκίνησαν οι εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενός από τα πλέον πολύπαθα έργα στην χώρα μας, το οποίο έχει πάρει παράταση ολοκλήρωσης το 2023.

Στις 13 Απριλίου του 2021 συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωνε περήφανα ότι «Το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει Μετρό». Ο ίδιος άνθρωπος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, ξαναέκανε δήλωση στις 28 Νοεμβρίου 2022: "η βασική γραμμή του μετρό Νέα Ελβετία – Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 και έξι μήνες μετά και η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά".

Το 2023 λοιπόν ήρθε αλλά χωρίς το Μετρό. Η εξέλιξη της κατασκευής του, σε συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον, στη διασταύρωση Βενιζέλου με Ερμού, είναι η παρακάτω: 

1. Χειμώνιασε
2. Τα Sprider έκλεισαν
3. Οι διαβάσεις ξεθώριασαν
4. ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΓΕΡΑΝΟΣ!!!!

Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Για να δούμε τι συμβαίνει λοιπόν με το Μετρό της Αθήνας:

Το δίκτυο μετρό της Αθήνας αποτελείται από 3 γραμμές, με 66 συνολικά σταθμούς, εκ των οποίων οι 5 είναι σταθμοί ανταπόκρισης με άλλη γραμμή του μετρό. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το μετρό Αθήνας βρίσκεται στην 17η θέση και σε βαλκανικό επίπεδο στην 2η θέση, μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης.

Η Γραμμή 1 λειτουργεί από το 1869 και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίγεια—μόνο ένα τμήμα της στο κέντρο της πόλης είναι υπόγειο. Οι πιο σύγχρονες Γραμμές 2 και 3 λειτουργούν από το 2000 και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου υπόγειες, καθώς επίγειο είναι μόνο το τμήμα της Γραμμής 3 στην κεντρική νησίδα της Αττικής Οδού που συνδέεται με το Αεροδρόμιο, το οποίο είναι κοινό με μία γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Το διάστημα 2000 – 2013, προστέθηκαν 22 σταθμοί μετρό στο δίκτυο. Η επόμενη επέκταση του δικτύου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020, με τη Γραμμή 3 να επεκτείνεται από Αγία Μαρίνα στη Νίκαια με 3 σταθμούς. Η πιο πρόσφατη επέκταση του δικτύου ήταν επίσης στη Γραμμή 3 από τη Νίκαια προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μήκους 3,3 χλμ. με 3 νέους σταθμούς που εγκαινιάστηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2022.

Και ίσως να μην γνωρίζετε ότι:

Το Μετρό του Λονδίνου άρχισε να λειτουργεί στις 10 Ιανουαρίου 1863. Σήμερα το μετρό διαθέτει δίκτυο με συνολικό μήκος γραμμών 402 χλμ.

H Τουρκία διαθέτει Μετρό σε τέσσερις μεγάλες πόλεις της: Άγκυρα,  Άδανα, Προύσα, Σμύρνη. Το Μετρό Κωνσταντινούπολης  λειτουργείται από τη δημόσια επιχείρηση Metro Istanbul  που ελέγχεται από το Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Το παλαιότερο τμήμα του μετρό είναι η γραμμή M1, η οποία άνοιξε το 1989. Σήμερα περιλαμβάνει 111 σταθμούς σε λειτουργία, με 99 υπό κατασκευή.

Αν νομίζετε ότι ακόμη και οι Τούρκοι είναι πολλά χρόνια μπροστά από εμάς, έχετε δίκιο.

Μετρό.. ντας τα Χρόνια, λοιπόν.

Ερμού με Βενιζέλου 2007
Ερμού με Βενιζέλου 2023 

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Kythira Bike Challenge 2023
Kythira Bike Challenge 2023

Tο Σάββατο 1η Απριλίου

Κλιματική Κρίση: το Ντοκουμέντο των Βιώσιμων Επιλογών
Κλιματική Κρίση: το Ντοκουμέντο των Βιώσιμων Επιλογών

Η έκτη κατά σειρά συνάντηση και συζήτηση του Climate Hub

8 γυναίκες, στις 8 του Μάρτη
8 γυναίκες, στις 8 του Μάρτη

Μαρτυρίες μελών της αντιδικτατορικής αντίστασης και βράβευση 8 γυναικών που συμβάλλουν στην εξάλειψη στερεοτύπων

Οι νέοι τρόποι εργασίας και η ψηφιακή εμπειρία των εργαζόμενων
Οι νέοι τρόποι εργασίας και η ψηφιακή εμπειρία των εργαζόμενων

80% των εργαζόμενων επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως περισσότερες από 2 μέρες την εβδομάδα

Τέμπη: Η «παρόμοια» σύγκρουση τρένων που συνέβη το 1972
Τέμπη: Η «παρόμοια» σύγκρουση τρένων που συνέβη το 1972

Οι διάλογοι και η καταδικαστική απόφαση


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter