Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Φιλοθέη
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22-8-2019

Παγκόσμιο σοκ για την λαίλαπα φωτιάς στον Αμαζόνειο

Επιταχύνεται η καταστροφή του μεγαλύτερου "πνεύμονα" του πλανήτη

Παγκόσμιο σοκ για την λαίλαπα φωτιάς στον Αμαζόνειο
fontsize

Για σκηνές Αποκάλυψης κάνουν λόγο οι χρήστες του Διαδικτύου από το Σάο Πάουλο καθώς η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι όταν οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά που κατακαίει το δάσος του Αμαζονίου έκρυψαν τον ήλιο. Ένα ψυχρό μέτωπο αέρα που άλλαξε κατεύθυνση συνδυάστηκε με τους πυκνούς καπνούς και δημιούργησαν βαριά νέφη και ομίχλη.

Η καταστροφική φωτιά έχει κατακάψει το παρθένο δάσος σε μια φωτιά που προκαλεί παγκόσμιο σοκ για την οικολογική καταστροφή που συντελείται.
Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (INPE), η χώρα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας πενταετίας, ενώ έναντι του 2018, οι δορυφόροι έχουν καταγράψει αύξηση 84% στον αριθμό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 ο αριθμός των πυρκαγιών ξεπέρασε τις 74.000, ένας αριθμός ρεκόρ από το 2013, οπότε και κρατούνται στοιχεία. Παράλληλα, το Ινστιτούτο παρατήρησε περισσότερες από 9.500 δασικές πυρκαγιές από την Πέμπτη, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, κατηγόρησε τις ΜΚΟ ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση.


Ανεξέλεγκτη υλοτόμηση

Κατά 20% αυξήθηκε το προηγούμενο έτος η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί το τροπικό δάσος επί δύο δεκαετίες.

Η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση καθώς και η συστηματική μετατροπή της ζούγκλας του σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ευθύνονται για μεγάλο μέρος της καταστροφής, που σημειώνεται μάλιστα συχνά σε προστατευόμενες περιοχές.
Ο περιβαλλοντικός όμιλος Imazon δήλωσε ότι δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν ότι η περιοχή έχασε 2.169 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους από τον Αύγουστο έως τον Απρίλιο, αύξηση κατά 1.807 τετραγωνικά χιλιόμετρα συγκριτικά με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Το έτος παρακολούθησης της ΜΚΟ ξεκινάει τον Αύγουστο, προκειμένου να ταιριάζει με την ξηρά περίοδο της Βραζιλίας, οπότε τα ποσοστά καταγραφής της υλοτόμησης είναι συνήθως υψηλότερα.
Ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο και ο υπουργός περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, τασσόμενοι υπέρ της επέκτασης της εξόρυξης και της βιομηχανικής γεωργίας στον Αμαζόνιο και τις προστατευόμενες περιοχές.

Και οι δύο πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικοί νόμοι και οι ακτιβιστικές περιβαλλοντικές οργανώσεις «αντιτάσσονται στην οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οικονομική ευκαιρία για την Τουρκία λόγω... κορονοϊού
Οικονομική ευκαιρία για την Τουρκία λόγω... κορονοϊού

Εταιρίες εγκαταλείπουν την Κίνα και πάνε στην Τουρκία

7-2-2020

Ο κορονοϊός χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας
Ο κορονοϊός χτυπάει την πόρτα της Ελλάδας

Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων

7-2-2020Ερντογάν όπως λέμε..Χίτλερ..
Ερντογάν όπως λέμε..Χίτλερ..

Θα έχει το τέλος του..

27-1-2020Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για σύρραξη μεγάλης κλίμακας
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για σύρραξη μεγάλης κλίμακας

Η εκτίμηση Ρώσου στρατιωτικού

18-12-2019

Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ
Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι

18-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ