ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-9-2019

Πέθανε ο αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ

Φωτογράφος του διαδηλωτή που στάθηκε μπροστά στα τανκς στην Κίνα

Πέθανε ο αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ

Ο αμερικανός φωτογράφος Τσάρλι Κόουλ, δημιουργός μιας από τις διάσημες εικόνες του άγνωστου διαδηλωτή που σταματάει μια φάλαγγα κινεζικών αρμάτων μάχης στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων της πλατείας Τιενανμέν τον Ιούνιο του 1989, πέθανε στην Ινδονησία σε ηλικία 64 ετών, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τσάρλι Κόουλ, ο οποίος καταγόταν από το Τέξας, κατοικούσε εδώ και πολλά χρόνια στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

Το 1990 είχε τιμηθεί με το βραβείο World Press φωτογραφίας της χρονιάς για τη φωτογραφία του «Tank man», όπως έγινε γνωστός ο ανώνυμος άνδρας που στις 5 Ιουνίου 1989 προσπάθησε να σταματήσει συμβολικά την πορεία μιας φάλαγγας τουλάχιστον 17 αρμάτων μάχης.

Ο Κόουλ είχε τραβήξει αυτή τη φωτογραφία στο τέλος της καταστολής από τον κινεζικό στρατό των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που διεξάγονταν επί επτά εβδομάδες με κέντρο την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο. Η καταστολή αυτή είχε στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες, ακόμη και περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Η φωτογραφία του «Tank Man», μια από τις πιο εμβληματικές εικόνες του 20ου αιώνα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στην Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας. Η σκηνή φωτογραφήθηκε και κινηματογραφήθηκε και από άλλους δημοσιογράφους. Μια άλλη εικόνα της σκηνής, που τράβηξε ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Associated Press Τζεφ Γουάιντνερ από τον εξώστη ενός ξενοδοχείου, είχε προταθεί για βραβείο Πούλιτζερ.


Η άγνωστη φωτογραφία στην Κίνα

Για πολλούς ανθρώπους στην Κίνα, η φωτογραφία, η οποία έγινε ένα από τα πλέον ξεχωριστά σύμβολα της ιστορίας της ανθρωπότητας για τον 20ό αιώνα, είναι ακόμη άγνωστη, ενώ πλην ελαχίστων φωτογράφων που αποθανάτισαν και κράτησαν καταγεγραμμένη την εικόνα, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να την καταστρέψουν ή τους κατασχέθηκε.

Οι θεωρίες για την τύχη του μυστηριώδους άνδρα ποικίλλουν, ενώ και η ταυτότητά του είναι ουσιαστικά άγνωστη.

Ήταν φοιτητής

Η εφημερίδα The Sunday Express ανέφερε ότι επρόκειτο για τον 19χρονο φοιτητή Γουάνγκ Γουεϊλίν και επικαλέστηκε μαρτυρίες φίλων του, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι του επιβλήθηκε η θανατική ποινή και εκτελέστηκε.

Παρ’ όλα αυτά,  ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας και πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν είχε αρνηθεί κάθε γνώση περί σύλληψης του άνδρα ή ακόμη ότι γνώριζε το όνομά του.

Απομακρύνθηκε για την ασφάλειά του

Μάρτυρες θυμούνται τον άνδρα να σκαρφαλώνει στο πρώτο άρμα μάχης της φάλαγγας και να μιλά με τον οδηγό του. Ο Τζαν Γουόνγκ, πρώην ανταποκριτής της καναδικής Toronto Globe and Mail στο Πεκίνο, θυμάται, σύμφωνα με τον Independent, το άρμα να προσπαθεί πολλές φορές να προσπεράσει πλαγίως τον άνδρα, πριν σβήσουν τις μηχανές τους.

«Νομίζω ότι δύο άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στα πλάγια έτρεξαν και τον άρπαξαν – όχι εχθρικά, πιθανότατα για να τον προστατέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουόνγκ.

Σε άλλες μαρτυρίες, ωστόσο, σημειώνεται ότι απομακρύνθηκε όχι από ομοϊδεάτες και φίλους του, αλλά από πράκτορες των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Είναι ακόμη ζωντανός

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος της τηλεόρασης Μπάρμπαρα Γουόλτερς είχε αντιπαρατεθεί με τον κ. Ζεμίν, έναν χρόνο μετά την καταστολή της εξέγερσης, κρατώντας στα χέρια της την φωτογραφία του Tank Man.

«Το γεγονός ότι τα άρματα μάχης δεν πέρασαν πάνω από το σώμα του είναι ενδεικτικό για την τύχη του. Πιστεύω ότι δεν σκοτώθηκε ποτέ», είχε δηλώσει ο τότε γ.γ. του ΚΚ Κίνας.

Πολλοί θεωρούν ότι η κινεζική αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να τον εντοπίσει, καθώς οι συναγωνιστές του τον έκρυψαν μέσα στο πλήθος.

Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον άνδρα.

«Δεν μπορούμε να τον βρούμε. Έχουμε το όνομά του από τους δημοσιογράφους.Έχουμε ελέγξει μέσω υπολογιστών, αλλά δεν τον βρίσκουμε ούτε ανάμεσα στους νεκρούς ούτε ανάμεσα στους κρατουμένους», ανέφερε.

Εγκατέλειψε την ηπειρωτική Κίνα

Καθηγητής στο Χονγκ Κονγκ έχει ισχυριστεί ότι ο Tank Man ήταν αρχαιολόγος και φίλος του, ο οποίος είχε φθάσει στο Πεκίνο από την Τσανγκσά για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις. Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ο άνδρας δραπέτευσε στην Ταϊβάν (Εθνικιστική Κίνα) και προσελήφθη από το Εθνικό Μουσείο του Παλατιού. Το ίδιο το μουσείο, ωστόσο αρνήθηκε τις σχετικές πληροφορίες.

Εκτελέστηκε

Ο Μπρους Χέρσενσον, στενός συνεργάτης του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ανέφερε το 1999 ότι ο άνδρας εκτελέστηκε 14 ημέρες μετά το περιστατικό. Άλλοι ισχυρίζονται  ότι εκτελέστηκε αρκετούς μήνες αργότερα, σε εκτελεστικό απόσπασμα. Πολλοί, ωστόσο, παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο Tank Man είναι ζωντανός και δεν έχει καν γνώση της παγκόσμιας δημοσιότητας την οποία έχει λάβει η φωτογραφία του, λόγω της αυστηρής κινεζικής λογοκρισίας.



Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-09-14 09:57:55
Ελληνας ήταν. Ο έλληνας δεν φοβάται τίποτα.
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge