ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12-10-2019

Η Ολλανδία αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία λόγω της εισβολής

Δεν προορίζονται για τους Κούρδους μάλλον..

Η Ολλανδία αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία λόγω της εισβολής

Διαφωνεί η Ολλανδία με τη χρήση των όπλων της κατά των Κούρδων, όπως φαίνεται, αν και δεν έγινε γνωστό για ποια χρήση τα εξάγει στην Τουρκία. Ισως, θέλουν να μας πουν οι Ολλανδοί ότι τα όπλα τους προορίζονται για παιδικά πάρτι και θεατρικές παραστάσεις.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη βορειοευρωπαϊκή χώρα στην Τουρκία έφθασαν σε αξία τα 29 εκατομμύρια ευρώ το 2018. Ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον δήλωσε χθες ότι δεν θα εγκριθεί καμιά νέα εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η εισβολή.

«Προτρέπουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο», είπε ο Ντε Γιον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράστηκε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απουσιάζει, βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της επιχείρησης», η οποία εγείρει τον κίνδυνο να οπισθοδρομήσει «ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» και να απειληθεί «η σταθερότητα της περιοχής», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από την Τετάρτη, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη σύρων ανταρτών που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

Η Άγκυρα διατείνεται πως ο σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι να απωθήσει τους κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Νωρίτερα χθες, η Σουηδία έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία. Η Στοκχόλμη δεν έδωσε καμιά άδεια για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία το 2018 ούτε το 2019.

Μολονότι η τουρκική εισβολή προκάλεσε ανησυχία και οργή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν διαγράφεται κάποια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αναγνώριζαν χθες εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο το ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, παρόντος του επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Στεφ Μπλοκ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Ινδία για να είναι εκεί.

Ο τούρκος πρεσβευτής στην Ολλανδία, που κλήθηκε από τον Μπλοκ μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, έγινε δεκτός στο ολλανδικό ΥΠΕΞ προχθές Πέμπτη όπου ανταλλάχθηκαν «σκληρά» λόγια, σύμφωνα με την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, τη Σίχριντ Κάαχ.

Η απόφαση του Μπλοκ να καλέσει τον τούρκο πρεσβευτή καταγράφηκε μόλις έναν χρόνο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών, που παρέμεναν στον πάγο αφότου η Χάγη δεν επέτρεψε το 2017 σε δυο υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να πάνε να μιλήσουν υπέρ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ, όπου είχαν ξεσπάσει επεισόδια.

Η Ολλανδία είναι από το 2014 μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πάνω από 50 ολλανδοί στρατιωτικοί ήταν ακόμη ανεπτυγμένοι τον Μάιο στην Αρμπίλ του Ιράκ, για την εκπαίδευση κούρδων μαχητών.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge