Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ελενος Λένος Αμφιλόχιος Αμφιλοχία

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
12.5

ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-8-2020

Επιστολή 25 προσωπικοτήτων για τις τουρκικές προκλήσεις

Η Ευρώπη να στηρίξει καθαρά Ελλάδα και Κύπρο

Επιστολή 25 προσωπικοτήτων για τις τουρκικές προκλήσεις
fontsize

Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς του "Times" του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζουν ακατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ίσων αποστάσεων και ζητούν από τα μέλη του NATO να καταστήσουν σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές.

Η επιστολή:

"Κύριε, ανησυχούμε κι εμείς βαθιά εξαιτίας της κλιμάκωσης της ρητορικής και της απειλής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από τον πρόεδρο Ερντογάν (Erdogan's Provocations, κύριο άρθρο, 15 Αυγούστου). Οι θετικές εξελίξεις στην ενέργεια είναι μια ευκαιρία για να οικοδομηθούν πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις, όμως απαιτούν απ' όλα τα μέρη να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν δείξει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύμβαση είναι ένα εμπόδιο -- μια εσκεμμένη απόπειρα από την Άγκυρα να στερήσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιά από τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική του κ. Ερντογάν υποθάλπει την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία τηρούν τους πολυμερείς κανόνες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να είναι κατηγορηματικοί ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σ' αυτό το θέμα είναι ανάρμοστη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να έρθει σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού για την UNCLOS και τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου".

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, London School of Economics, John Kittmer, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα, Alberto Costa, βουλευτής, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελλάδα, Denis MacShane, πρώην υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Λόρδος Wallace of Saltaire, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Roderick Beaton, επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή, King’s College London, Averil Cameron, Paul Cartledge, επίτιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού, University of Cambridge, Καθηγητής Richard Clogg, Louis de Bernières, συγγραφέας, Peter Frankopan, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας, University of Oxford, Stephen Fry, Timothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, University of Oxford, Charles Grant, διευθυντής, Centre for European Reform, David Harsent, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, Judith Herrin, επίτιμη καθηγήτρια, King’s College London, Victoria Hislop, συγγραφέας, επίτιμη πολίτης της Ελλάδας, David Holton, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Cambridge, Will Hutton, διευθυντής του Hertford College της Οξφόρδης, Michael G Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, London Business School, Peter Mackridge, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, University of Oxford, Sean O’Brien, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Newcastle University, Ruth Padel, καθηγήτρια ποίησης, King’s College London, Gonda Van Steen, καθηγήτρια στην έδρα Κοραή, King’s College London, Sofka Zinovieff, συγγραφέας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


Η επόμενη δεκαετία ίσως είναι χειρότερη (για τις ΗΠΑ)
Η επόμενη δεκαετία ίσως είναι χειρότερη (για τις ΗΠΑ)

Μοντέλο προβλέπει την άνοδο και την πτώση των κοινωνιών

22-11-2020


Πόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια των Pfizer και CureVac
Πόσο θα κοστίζουν τα εμβόλια των Pfizer και CureVac

Τι αναφέρει στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος για τις κινήσεις της Κομισιόν

20-11-2020


DW: Γιατί η Κϊνα δεν έχει δεύτερο κύμα της πανδημίας;
DW: Γιατί η Κϊνα δεν έχει δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Σε τροχιά ανάπτυξης η κινεζική οικονομία

19-11-2020

Θανατώνουν 25.000 κοτόπουλα στη Δανία
Θανατώνουν 25.000 κοτόπουλα στη Δανία

Εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών

16-11-2020

Περισσότερο ευαίσθητα τα παιδιά στον κοροναϊό από τις αρχικές εκτιμήσεις
Περισσότερο ευαίσθητα τα παιδιά στον κοροναϊό από τις αρχικές εκτιμήσεις

Oι περισσότερες λοιμώξεις εμφανίστηκαν μέσω στενής επαφής με μολυσμένο ενήλικα

13-11-2020

Σαρώνει ο κορωνοϊός τα σχολεία στη Γερμανία
Σαρώνει ο κορωνοϊός τα σχολεία στη Γερμανία

Περισσότεροι από 300.000 μαθητές και 30.000 δάσκαλοι σε καραντίνα

12-11-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ