ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
9-11-2020

Ελπίδες για αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Κατά 90%

Ελπίδες για αρκετά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Μία ελπιδοφόρα ανακοίνωση για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της Covid-19 έγινε από τις εταιρείες Pfizer και Biontech. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών το εμβόλιο που ετοιμάζουν είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo), «επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη, εξηγούν τα δύο εργαστήρια στην ανακοίνωσή τους.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες ότι η εύρεση του κατάλληλου εμβολίου για τον κορωνοϊό, είναι θέμα χρόνου με πολλά όμως ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα τους.

Αρκετές δοκιμές βρίσκονται στην τρίτη και τελική φάση τους, αλλά ακόμη κι αν από αυτές κάποιο εμβόλιο ανακηρυχθεί «αποτελεσματικό», αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεδειγμένα θα αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν πολύ σοβαρά ή να πεθάνουν από Covid-19. Δεν θα αποδεικνύει καν, σύμφωνα με τους ειδικούς ότι το εμβόλιο θα εμποδίζει ουσιαστικά την μετάδοση του κορονοϊού από αυτόν που έχει εμβολιαστεί.

Όλες οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 αξιολογούν τα ήπια, όχι τα σοβαρά, συμπτώματα της νόσου. Όπως δήλωσε ο Ταλ Ζακς, επικεφαλής για τα ιατρικά θέματα στην αμερικανική εταιρεία Moderna, η οποία δοκιμάζει ένα από τα εμβόλια, η κλινική δοκιμή της δεν έχει επαρκή στατιστική δύναμη για να αξιολογήσει αν το εμβόλιο μπορεί να μειώσει όντως τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό, κατά τον Ντόσι, εν μέρει οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια μόνο συμπτώματα Covid-19 και έτσι σε δοκιμές εμβολίων π.χ. σε 30.000 άτομα θα εμφανιστούν σχετικά λίγες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

AstraZeneca: Εμβόλιο κορωνοϊού τον Ιανουάριο του 2021

Ένα άλλο πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει μία σχετική θεραπεία.

Ο αγγλο-σουηδικός όμιλος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αναπτύξει ένα από τα πιο προσεκτικά παρακολουθημένα εμβόλια COVID-19, τα οποία βρίσκονται στα τελευταία στάδια των δοκιμών τους στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, ώστε να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Μόλις αναφερθούν αυτά τα αποτελέσματα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν το εμβόλιο για ευρεία χρήση.

Η AstraZeneca δήλωσε ότι θα αναλύσει δεδομένα από τις δοκιμές των εμβολίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Εάν τα αποτελέσματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, θα προχωρήσει γρήγορα ώστε να λάβει κυβερνητική έγκριση στις ΗΠΑ και σε άλλη μέρη του κόσμου, δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος Pascal Soriot.

"Θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε όλο τον κόσμο από τον Ιανουάριο", δήλωσε συγκεκριμένα ο Soriot, σύμφωνα με το CBS News.

Πάντως, οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν τον Σεπτέμβριο αφού ένας συμμετέχων παρουσίασε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η AstraZeneca και η Οξφόρδη ξεκίνησαν ξανά τις δοκιμές τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge