ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25-11-2020

iSea: Eπαναλαμβανόμενα περιστατικά αλίευσης Λευκών Καρχαριών στην Τυνησία

Κοινή έκκληση περιβαλλοντικών οργανώσεων

iSea: Eπαναλαμβανόμενα περιστατικά αλίευσης Λευκών Καρχαριών στην Τυνησία

Κοινή έκκληση στο κράτος της Τυνησίας κάνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις να υιοθετήσει εγχώρια μέτρα για την προστασία του λευκού καρχαρία και των υπόλοιπων ειδών που εμπεριέχονται στον κατάλογο της Σύστασης του GFCM/42/2018/2, καθώς και να επιβάλει την εφαρμογή των μέτρων τα οποία δεν εφαρμόζονται επαρκώς μολονότι θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην προστασία και διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους. Ακόμη, καλούν όλες τις Μεσογειακές χώρες να συνεργαστούν για την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων και νομοθεσιών. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, παραμένει η ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση των αλιέων, των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών σχετικά με τη σημασία και το καθεστώς προστασίας αυτού του μοναδικού θαλάσσιου είδους, το οποίο αποτελεί είδος «ομπρέλα» για την προστασία των Μεσογειακών οικοσυστημάτων.

Αφορμή στάθηκαν δύο δυσάρεστα περιστατικά που σημειώθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Τυνησία, όπου 2 λευκοί καρχαρίες (Carcharodon carcharias) αλιεύθηκαν (ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα), εκφορτώθηκαν και πωλήθηκαν στις τοπικές αγορές. Τα περιστατικά αυτά έρχονται να συμπληρώσουν 4 ακόμα αντίστοιχα περιστατικά τα οποία καταγράφηκαν το 2018, 2015, 2013, 2012 και 2009. Οι εκφορτώσεις λευκού καρχαρία παραβιάζουν τις συστάσεις της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΠ) για την προστασία τόσο του συγκεκριμένου είδους, όσο και άλλων ειδών καρχαριών και σαλαχιών που συμπεριλαμβάνονται στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

Ο λευκός καρχαρίας, Carcharodon carcharias (Linnaeus, 1758), αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά είδη των ωκεανών μας, καθώς και το μεγαλύτερο σε μέγεθος ψάρι-θηρευτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς, σύγχρονα διηγήματα, περιγραφές και ιστορίες που παρουσιάζονται συστηματικά σε ευρύ φάσμα των Μ.Μ.Ε. έχουν προσδώσει μια άκρως αρνητική φήμη όσον αφορά στο είδος, διαδίδοντας μια πλασματική εικόνα του λευκού καρχαρία ως ενός αδίστακτου και αδηφάγου θηρευτή.

Ο μεσογειακός πληθυσμός του λευκού καρχαρία εμπίπτει στην κατηγορία «Κρισίμως Κινδυνεύον» (critically endangered, CR) σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της IUCN, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του τα τελευταία 50 χρόνια στη Μεσόγειο, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 52 έως και 96% σε μερικές περιοχές.

Παρότι στη Μεσόγειο το είδος δεν αποτελεί στόχο της αλιείας, καταλήγει συχνά ως παρεμπίπτον αλίευμα σε διάφορους τύπους αλιευτικών εργαλείων, όπως το παραγάδι, η τράτα βυθού και τα κυκλικά δίχτυα (γρι-γρι), τα οποία συνιστούν τη κύρια απειλή για τον ήδη μειωμένο πληθυσμό του. Αν και είναι πολύ πιθανό ότι τα συγκεκριμένα άτομα αλιεύτηκαν ως παρεμπίπτοντα, οι αλιείς
υποχρεούνται, σε κάθε περίπτωση, να τα απελευθερώνουν ζωντανά.

Κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό για τις αρμόδιες αρχές να εποπτεύουν τέτοια περιστατικά, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον καθεστώς προστασίας του συγκεκριμένου είδους, καθώς και το γεγονός ότι τέτοιου είδους μη στοχευμένες αλιεύσεις ενδέχεται να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου. Κάτι τέτοιο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του λευκού καρχαρία· ένα είδος το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλό αναπαραγωγικό ρυθμό και ρυθμό ανάπτυξης, μακρά διάρκεια ζωής και είναι άκρως μεταναστευτικό, αναφέρουν οι οργανώσεις.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge