Πίτσα σπέσιαλ
Βαθμολογία
8
Σχόλια
15

Πίτσα σπέσιαλ



Μία βραδιά με φίλους, μπύρα και αντί να παραγγείλουμε από την κοντινή μας πιτσαρία μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να φτιάξουμε μία πίτσα ξεχωριστή, που σίγουρα θα αρέσει.


ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

½ κιλό αλεύρι φαρίνα
1 κ.γ. ξύδι
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο. Καλύτερα είναι να βάλετε πρώτα το ένα ποτήρι και έπειτα να προσθέτετε ζυμώνοντας το υπόλοιπο βλέποντας τη ζύμη
1 κ.σ. λάδι

ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα

2 κουταλιές πάστα τομάτας
1 κ.σ. λάδι
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
λίγη ρίγανη
αλάτι
½ κιλό γκούντα τριμμένο
10 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
λίγα κομματάκια καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κονσέρβα μανιτάρια
λίγη φέτα τριμμένη
10 ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
2 λουκάνικα Φραγκφούρτης κομμένα σε ροδέλες
1 τομάτα κομμένη σε ροδέλες
1 αβγό χτυπημένο
½ ποτήρι γάλα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ξύδι, το λάδι και το νερό μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή.

Την αφήνουμε τη ζύμη μας λίγο να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και την πάστα και τα υπόλοιπα υλικά. Την βράζουμε μέχρι να δέσει.

Απλώνουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας στο μέγεθος του ταψιού μας. Αν περισσέψει ζύμη μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη για μεταγενέστερη χρήση.

Σε λαδωμένο ελαφρά ταψί απλώνουμε τη ζύμη. Από επάνω βάζουμε χλιαρή τη σάλτσα τομάτας και απλώνουμε. Πάνω από τη σάλτσα βάζουμε με τη σειρά τα μανιτάρια, την καυτερή πιπεριά, τη φέτα, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και την πιπεριά, την τομάτα και τελευταίες τις ελιές και το γκούντα.

Χτυπάμε το αβγό μαζί με το γάλα και ρίχνουμε κουταλιά- κουταλιά πάνω από την πίτσα.

Την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στην πρώτη σκάλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γκούντα.

Την πίτσα μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη είτε άψητη είτε κομμάτια που θα περισσέψουν για μία επόμενη φορά. Πάντως διατηρείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.





ΣΧΟΛΙΑ


Αγλαΐα , 4/10/2004 1:20:08 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
Νομίζω ότι για τις έμπειρες μαγείρισες η αναφορά του νερού είναι αρκετή, για τις υπόλοιπες όμως μάλλον η ποσότητα είναι απαραίτητη.

Παρ' όλο που είμαι αρκετά έμπειρη δε θα δοκίμαζα μια συνταγή που δεν αναγράφει μα ακρίβεια την ποσότητα του κάθε υλικού.
Ξέρω ότι η ποσότητα νερού που απορροφά το αλεύρι δεν είναι σταθερή κι εξαρτάται τόσο από το μέγεθος των κόκκων του όσο και από την υγρασία που περιέχει. Στην πράξη όμως η ποσότητα αυτή έχει μια διακύμανση που ποτέ δεν ξεπερνά το 4%. ʼρα μια ποσότητα της τάξης των 250 ml, ίσως να πρέπει να γίνει 262 ml, όμως ακόμη και αν ζυμωθεί με την αναγραφόμενη ποσότητα το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει πολύ.

Το σημαντικότερο είναι να έχει η αρχάρια τη δυνατότητα να κάνει κάτι αρκετά καλό και να μην απογοητευτεί. ʼλλωστε δεν υπάρχει νόημα να πειραμτιζόμαστε για να ανακαλύψουμε κάτι που έχει ήδη ανακαλυφθεί.

Γράφω αυτό το εκτενές σχόλιο γιατί ειδικά με τη ζύμη της πίτσας παιδεύτηκα αρκετά τόσο με μη ακριβείς συνταγές όσο και με λάθος συνταγές. Ανακάλυψα τη σωστή αναλογία μετά από αρκετό κόπο και στη συνέχεια βρήκα τη συνταγή γραμμένη με ακρίβεια σε ένα Γαλλικό βιβλίο...

Ο Μάγειρας λέει..
Αγαπητή Αγλαϊα δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω ακριβή ποσότητα νερού. Κάθε γυναίκα χαίρεται να πειραματίζεται στην κουζίνα. Οταν λοιπόν γράφω ότι γίνεται μία ζύμη μαλακή τότε κάθε γυναίκα είτε έμπειρη είτε όχι γνωρίζει πότε η ζύμη της θα είναι μαλακή και πότε είναι σκληρή. Αν πάλι νομίζεις ότι πρέπει να αναγραφεί ακριβής ποσότητα εντάξει! 250ml οντως είναι αρκετά, αν και μπορει να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο ανάλογα με το αλεύρι. Οπότε σε αυτή την περίπτωση πάλι θα χρειαστεί να δει αν είναι καλή η ζύμη προσπαθώντας να την ανοίξει σε φύλλο.



Μελίνα , 11/3/2005 8:27:30 μμ
Βαθμολογία: 7
Δυσκολία: 2
Υλικά: 1
Ο συνδυασμός των υλικών αρκετά ενδιαφέρων. Ψήνεται όντως καλά χωρίσ να προψήσουμε τη ζύμη; Εγώ δεν το έχω καταφέρει ποτέ αυτό και δεν το δοκίμασα ούτε τώρα. Αν όντως γίνεται, πείτε μου πώς. Ευχαριστώ


Γιάννης , 28/4/2006 4:02:26 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
Επειδή τώρα σας ανακάλυψα ένα σχόλιο και απο μένα πάνω στην παρατήρηση της Αγλαίας. Δεν νομίζω οτι απευθύνεστε μόνο (ή κυρίως) στις γυναίκες που έχουν όλο το χρόνο και χαίρονται να πειραματίζονται στην κουζίνα. Υπάρχουμε και εμείς οι εργένηδες που δουλεύουμε όλη μέρα και όταν έχουμε λίγο χρόνο θέλουμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας.

Προσωπικά έχω ηττηθεί κατά κράτος από ελλειπείς συνταγές (όπου η ποσότητα νερού, ο χρόνος, η θερμοκρασία και πολλά άλλα θεωρούνται αυτονόητα) με αποτέλεσμα πλέον να μην έχω όρεξη να δοκιμάσω οτιδήποτε

Ο Μάγειρας λέει..
Δεκτό το σχόλιό σου και προτροπή για να συμπληρωθούν κάποια αυτονόητα πράγματα για τις έμπειρες μαγείρισσες όχι όμως και για τους άπειρους. Μην αποθαρρύνεσαι όμως, είναι κρίμα, ενώ έχεις διάθεση να μαγειρεψεις να τη χάνεις απο σφάλματα λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Θα διορθώσω σιγά- σιγά λοιπόν όλες τις συνταγές προσθέτοντας χρόνο, ποσότητα νερού, και θερμοκρασία...Για να ξαναβρεις την όρεξή σου για δουλειά στην κουζίνα!



ΦΩΤΕΙΝΗ , 11/10/2006 10:21:44 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΣΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΓΙΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ.
Ο Μάγειρας λέει..
Οχι μαγιά δεν χρειάζεται για αυτό βάζουμε φαρίνα αλεύρι.



ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ , 20/2/2007 4:29:18 μμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΧΕΗΝΑΤΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ...ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ...........!!!!1


ΚΑΤΙΑ , 29/3/2007 3:02:29 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΕΥΚΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ


ΒΑΣΩ , 26/7/2007 2:45:36 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΕΧΩ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΙΑ???


ανθη , 8/1/2008 6:28:57 μμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
γιατί να μην βάλουμε το αβγό και το γάλα μέσα στη ζύμη
Ο Μάγειρας λέει..
Γιατί με αυτόν τον τρόπο που περιγράφω γίνεται μία νόστιμη κρούστα στην επιφάνεια, ενώ η ζύμη γίνεται πιό αφράτη και δεν απορροφά πολύ λίπος.



ΑΝΝΑ , 11/2/2008 6:44:48 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.


ΓΙΩΡΓΟΣ , 28/3/2008 4:07:31 μμ
Βαθμολογία: 1
Δυσκολία: 5
Υλικά: 3
ΕΙΝΑΙ ΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ ΜΗΠΩ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ


ΑΝΑΣΤΟ , 2/10/2008 8:13:08 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΚΑΤΣΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΕΣ Ή ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΓΟΗΣΣΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΔΙΑ(ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ)...ΑΝ ΕΙΝΑΙ, Η ΜΑΝΤΑΜ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ...


FASTER THAN YOU , 11/10/2008 7:47:37 πμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
OSO GIA AYTON POY EIPE OTI EINAI AHDIA,FANTASOY TI 8A TRWEI O AN8RWPOS, APO TH GYNAIKA TOY H APO TH MANNA TOY...


Αννα , 26/10/2008 7:28:11 πμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
Όταν μιλάμε για φαρίνα εννοούμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ; Επειδή η κανονική φαρίνα απο οτι ξέρω δεν έχει μέσα διογκωτικό . Φυσικά τις προάλλες περνούσα έξω απο την Pizza Hut και είδα στον κάδο ένα σακκούλι απο αλεύρι φαρίνα. Μέχρι τώρα φτιάχνω τέλεια ζύμη με χωριάτικο αλεύρι για ψωμί . Τώρα μπήκα σε δίλημμα αν και δεν το τολμώ να χρησιμοποιήσω φαρίνα γιατί έχω και οικογένεια να ταίσω .
Ο Μάγειρας λέει..
Γιατί φοβάσαι τόσο πολύ τη φαρίνα; Η φαρίνα δεν είναι τίποτε άλλο από αλεύρι που έχει μέσα το μπέικιν πάουντερ. Εσύ δεν χρησιμοποιείς μπέικιν; Οταν φτιάχνεις κέικ δεν το χρησιμοποιείς για να φουσκώσει το κέικ σου; Η οικογένεια τί θα πάθει με τη φαρίνα. Κι εμείς οικογένεια έχουμε και δεν έπαθε τίποτε...



ΖΩΗ , 5/11/2008 12:47:36 πμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ!!!!ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΖΥΜΗ ΕΒΑΛΑ ΧΛΙΑΡΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ. ΕΓΙΝΕ ΑΠΙΘΑΝΗ!


Αγλαία , 9/11/2008 1:13:28 μμ
Βαθμολογία: 8
Δυσκολία: 2
Υλικά: 1
πρωτον αν φταξεις σαλτσα θα γινει βαργια.Δευτερον δεν αφηνουμε τοσο λιγο το ζυμαρι να φουσκωσει γιατι θα γινει παλι βαργια.
Ο Μάγειρας λέει..
Δεν γίνεται βαριά. Η σαλτσα αυτή είναι τόσο ελαφριά όσο δεν φαντάζεσαι. Οσο για τη ζύμη δεν εχει μαγιά, οπότε δεν χρειάζεται να σταθεί με τις ώρες... είναι ζύμη απλή όπως αυτή που κάνουμε για πίτα και την αφήνουμε λίγο να σταθεί, το περισσότερο για 30 λεπτά, ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να μπορεί να απλώνεται το ζυμάρι και να μη μαζεύει.



Πίτσα σπέσιαλ

Δοκιμάσατε αυτή την συνταγή? Σχολιάστε εδώ!

Γράψτε το σχόλιό σας


ONOMA


EMAIL


Βαθμολογήστε τη συνταγή


Πόσο δυσκολευτήκατε να φτιάξετε την συνταγή?


Πόσο δυσκολευτήκατε να βρείτε τα υλικά?


© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge