Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Κινηματογράφος

Τι θα δούμε στο 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου



To 43o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πόρτες του στο σινεφίλ κοινό της πόλης. 180 ταινίες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα, εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, happenings, είναι η αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του σινεμά.

ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15 ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών διαγωνίζονται για να διεκδικήσουν τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο αλλά και τα βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ανδρικού και α΄γυναικείου ρόλου, καλλιτεχνικής επίτευξης.
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι ταινίες Εκτός συναγωνισμού και τα Special Screenings.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Όλες οι ταινίες της φετινής χρονιάς, 17 μυθοπλασίας και 6 ντοκιμαντέρ, προβάλλονται και διεκδικούν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας.

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

40 ταινίες περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του τμήματος που παρουσιάζει κάθε χρόνο ότι πιο πρωτοποριακό και ανατρεπτικό στην ανεξάρτητη παγκόσμια παραγωγή. Πέρα από το κύριο πρόγραμμα παρουσιάζονται αφιερώματα σε ανερχόμενους ή και καθιερωμένους ( αλλά άγνωστους στη χώρα μας ) σκηνοθέτες.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ότι πιο σημαντικό από την κινηματογραφική παραγωγή των Βαλκανίων.

ASIAN VISION

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θρσσαλονίκης επικεντρώνει το βλέμμα του στην κινηματογραφία μιας χώρας ή μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Το κοινό του φεστιβάλ θα έρθει κοντά στη σύγχρονη παραγωγή των ασιατικών χωρών μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

ORGASMIC CINEMΑ

Για δεύτερη χρονιά φέτος, ένα διεθνές ανθολόγιο «εκρηκτικών» ταινιών μικρού μήκους, που θα προβληθούν μετά τα μεσάνυχτα.

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Mε την ευκαιρία των 20 χρόνων από τον θάνατο του μεγαλύτερου μεταπολεμικού γερμανού σκηνοθέτη, του Reiner Werner Fassdinder, προβάλλεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα το αριστουργηματικό έπος έπος Berlin Alexanderplatz.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ E-MAGIC

Μύλος-Ξυλουργείο & Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης. 12-16 Νοεμβρίου 2002 Προβολές καλλιτεχνών του digital via internet video, ημερίδες- συζητήσεις- workshops, προβολές επιλεγμένων έργων κινουμένων σχεδίων σε μορφή flash, streaming vide και interactive έργων από τη διεθνή παραγωγή, θα παρουσιάσουν το ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας που αναπτύσσεται στο διαδίκτυο, με έμφαση στος τομείς των οπτικοακουστικών μέσων κα διαδρασιακών εφαρμογών και του κινηματογράφου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

MARCO BELLOCCHIO
Παρουσίαση, για πρώτη φορά, όλων των ταινιών ενός από τους σημαντικότερους ιταλούς σκηνοθέτες. Ανάμεσα τους οι Εν ονόματι του Πατρός, Ο διάβολος στο κορμί της, Η καταδίκη. Στο πλαίσιο της ρετοσπεκτίβας πρόκειται να προβληθούν 16 ταινίες μυθοπλασίας και 13 μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

BELA TARR
Μία ρετροσπεκτίβα στο έργο ενός από τους πιο πρωτοποριακούς ευρωπαίους σκηνοθέτες, του ούγγρου BELA TARR. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις 8 μεγάλου μήκους ταινίες του και 3 ταινίες μικρού μήκους μεταξή των οποίων και το συγκλονιστικό SANTANTANGO διάρκειας 445’.

BOB RAFELSON
Ένα αφιέρωμα στον σημαντικό αμερικάνο δημιουργό που διακρίθηκε στη δεκαετία του ΄70 με το Πέντε εύκολα κομμάτια και αργότερα με το Ο ταχυδρόμος χτυπά πάντα δυο φορές. Περιλαμβάνει 7 ταινίες αλλά και την τελευταία δουλειά με τίτλο The House on Turk Steet. Επιπλέον θα προβληθούν και 2 μικρού μήκους ταινίες του.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge