Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Κινηματογράφος
17/11/2002

Στην Πέννυ Παναγιωτοπούλου το βραβείο της ΠΕΚΚ



Στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου», απένειμε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) το βραβείο της την Κυριακή 17 Noεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση η οποία έγινε στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Κώστας Τερζής, σημείωσε ότι η συνέλευση των μελών της ΠΕΚΚ, η οποία έγινε χθες το βράδυ, έπειτα από γόνιμη συζήτηση κατέληξε στο εξής σκεπτικό:

«Στο φετινό, 43ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, διαπιστώνει ότι στην πλειονότητά τους οι ελληνικές ταινίες της φετινής παραγωγής μεταχειρίζονται παλιούς και κουρασμένους αφηγηματικούς κώδικες ενώ, όταν προσπαθούν να μιλήσουν για το σήμερα, αυτό γίνεται με τρόπο ανώδυνο και αδιάφορο.

»Θα ήταν παράλειψή μας, λοιπόν, αν δεν επισημαίναμε από αυτή τη θέση ότι ο τρόπος επιλογής και χρηματοδότησης σεναρίων φαίνεται να υπακούει ακόμα σε ξεπερασμένες λογικές επετηρίδας και στην πεπατημένη της εύπεπτης δραματουργίας. Ωστόσο, κάτι σημαντικό αναδεικνύεται μέσα από το φετινό πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου: η δυναμική και συγκροτημένη σκηνοθετική υπογραφή νέων γυναικών δημιουργών.

»Επιβραβεύοντας αυτή την τάση, η ΠΕΚΚ απονέμει το βραβείο της στην ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, ‘Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο πατέρας μου’, με εννέα ψήφους, έναντι πέντε που συγκέντρωσε η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου ‘Θα το μετανιώσεις’.

Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου χειρίζεται το θέμα της απώλειας ξεπερνώντας το σκόπελο της εύκολης συγκίνησης με έναν τρόπο σύνθετο, διεισδυτικό και ταυτόχρονα ευθύ, που συνδυάζει το καλά επεξεργασμένο σενάριο με την κινηματογραφική αρτιότητα του αποτελέσματος».

Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου τόνισε ότι την τιμά πολύ η επιλογή της ΠΕΚΚ. «Θα ήθελα να πω από ψυχής μου ότι νιώθω περήφανη γι’ αυτή την τιμή. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που έδωσαν την ψυχή τους γι’ αυτή την ταινία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και αυτούς που ενίσχυσαν την ταινία με την αγάπη τους και με τα λεφτά τους, με πρώτο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

Το βραβείο των τεχνικών
Η κριτική επιτροπή της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ – ΟΤ), με ανακοίνωσή της απονέμει φέτος -με απόφαση κατά πλειοψηφία- το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας στην ταινία μυθοπλασίας «Θα το μετανιώσεις», της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

ΠΗΓΗ: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge