Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Φεστιβάλ

3ο Έθνικ Φεστιβάλ “Cosmopolis”



Είναι μόλις η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Cosmopolis και τα μηνύματα όσων το παρακολούθησαν το μετατρέπουν πλέον σε ανάγκη. Τόπος συνάντησης, συζήτησης, γνώσης και απόλαυσης, το Cosmopolis ανοίγει και πάλι την αγκαλιά του για να μας χωρέσει όλους. Μουσικές, χοροί, γεύσεις, είδη λαϊκής τέχνης και απόψεις, χρώματα, ξένες λέξεις και εικόνες από μακριά μπλέκονται αρμονικά για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ανάγκη της διατήρησης των ξεχωριστών πολιτισμών και την αξία της διαφορετικότητας.

Το Cosmopolis παραμένει πιστό στην θέση του απέναντι στην ισοπέδωση του λόγου και της σκέψης των λαών, θεωρώντας πως η επικοινωνία των λαών πρέπει να συνεχιστεί κι ας γίνεται με διαφορετικούς τρόπους.

Παράλληλα, όμως, αντιστέκεται και στην προσπάθεια κάποιων σύγχρονων ρευμάτων της Τέχνης να ομογενοποιήσουν τους πολιτισμούς με το ευτελές επιχείρημα της ευκολότερης αντίληψής τους. Προσπάθεια που οδηγεί εν τέλει στην σιωπή και την απραξία λόγω έλλειψης ανταλλαγής στοιχείων και γνώσεων. Η μονοτονία του απόλυτου και η δικτατορία του ομοιόμορφου στην ζωή μας επηρεάζει άμεσα την εξέλιξή της και την μετατρέπει από απόλαυση σε βαρετή διαδρομή.

Το Cosmopolis αποζητά την γιορτή της ζωής, της πολυχρωμίας και των εμπειριών. Είναι σίγουρο ότι και φέτος η μεγάλη προσέλευση του κοινού θα αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και μεγαλύτερα απ’ όσα μας χωρίζουν. ʼλλωστε με το Cosmopolis αυτό γιορτάζουμε. Την αρμονία του μωσαϊκού των πολιτισμών.



Στο 3ο Φεστιβάλ Cosmopolis συμμετέχουν…
Νότιος Αφρική, Γαλλία, Πολωνία, Ρωσία , Βραζιλία, Ουγγαρία και Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία).

Χαρίζουν τις μουσικές τους οι …
Les Yeux Noirs (Γαλλία), Mahotella Queens (Ν. Αφρική), Banda Nova (Βραζιλία / Ελλάδα), Βασίλης Σαλέας (Ελλάδα) και Dj’s που θα μας ταξιδέψουν στους ήχους της world music.

Χορεύουν…
Εντυπωσιακά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της Ν. Αφρικής, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας, της Δυτικής Μακεδονίας και θαυμάζουμε την επίδειξη Capoeira από τη Βραζιλία.

Μαγειρεύουν…
Σεφ από τη Ν. Αφρική, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ θα προσφερθούν και παραδοσιακές νοστιμιές της Δυτικής Μακεδονίας.

Προβάλλονται…
Ειδικά αφιερώματα με ταινίες από τον Γαλλικό, τον Ελληνικό, τον Πολωνικό και τον Βραζιλιάνικο κινηματογράφο, στο υπαίθριο σινεμά που στήνεται ειδικά για το “Cosmopolis” με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης της Σ.Φ.Γ.Τ στο Θεατράκι Μεχμέτ Αλί.

Μια φορά κι έναν καιρό…στο Κάστρο.
Που μετατρέπεται σε μια μεγάλη παιδική σκηνή, όπου οι μικροί φίλοι του “Cosmopolis” μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, αλλά και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον πολιτισμό των συμμετεχουσών χωρών μέσα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια και παραμύθια τους δοσμένα με παιδαγωγικό τρόπο.

Έργα Τέχνης…
Στο Φρούριο, όπου οι φυλακές του, λειτουργώντας ως εκθεσιακός χώρος, φιλοξενούν δύο εικαστικές εκθέσεις. Στην πρώτη με τίτλο «Ο πυλός στη μουσική» παρουσιάζεται μια σειρά από αντίγραφα αρχαίων παραδοσιακών μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο. Στη δεύτερη με τίτλο «Τα Τραπέζια του Κόσμου» καλλιτέχνες διαφορετικών τεχνοτροπιών παρουσιάζουν συνθέσεις μικτής τεχνικής βασισμένοι στην ιδέα του τραπεζιού, ως σημείο συγκέντρωσης, ανταλλαγής απόψεων, συντροφικότητας, ενότητας και παραγωγής συναισθημάτων.

Μας ενημερώνουν…
Και μας ευαισθητοποιούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η WWF, ο Αρκτούρος, οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, κ.α.

Ξεφαντώνουν…
Στα περίπτερά τους οι αντιπροσωπίες της κάθε χώρας κερνώντας τους επισκέπτες ποτά και λιχουδιές της χώρας τους.

Γυρίζουν…
Σε όλες τις γειτονιές της πόλης μπάντες χάλκινων οργάνων με αυτοδίδακτους οργανοπαίκτες από την Δυτική Μακεδονία, ξεσηκώνοντας τον κόσμο και καλώντας τον στο Φεστιβάλ Cosmopolis, αυτή την… …ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ!




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20 Αυγούστου 2003 : Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλία
Εμφανίζονται οι: Les Yeux Noirs

21 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στη Ν. Αφρική
Εμφανίζονται οι: Mahotella Queens

22 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στην Πολωνία & την Ουγγαρία
Πάρτυ με έθνικ μουσική από γνωστούς Dj's .

23 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στη Βραζιλία & Ουκρανία
Παίζουν οι: Banda Nova

24 Αυγούστου 2003: Ημέρα αφιερωμένη στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία)
Εμφανίζεται ο: Βασίλης Σαλέας


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Les Yeux Noirs
Είναι κοινή παραδοχή των ξένων μουσικοκριτικών ότι οι Les Yeux Noirs βρίσκονται στην καλύτερη – μέχρι τώρα - στιγμή της καριέρας τους. Χωρίς να απορρίπτουν την παράδοση και την πλούσια μουσική κληρονομιά των τσιγγάνων, οι Les Yeux Noirs προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα. Εμπλουτίζουν το ήδη πλούσιο μουσικό παρελθόν των προγόνων τους με σύγχρονους ήχους και όργανα όπως είναι τα κρουστά και οι ηλεκτρικές κιθάρες.
Η μουσική τους, μια ποικιλία χρωμάτων και ήχων, όπου η μελαγχολία των μαγευτικών βιολιών διασταυρώνεται με τρόπο μοναδικό με τους ξέφρενους ρυθμούς των κρουστών και τους τόσο διαφορετικούς μα ταυτόχρονα τόσο αρμονικά συνδυασμένους ήχους της τούμπας και του κύμβαλου.

Ξεχωριστή, όμως, είναι και η σκηνική τους παρουσία, αφού στις ζωντανές τους εμφανίσεις δίνουν την ψυχή και το σώμα τους κερδίζοντας και τους πιο απαιτητικούς ακροατές. Στις «βαλίτσες» τους περιέχονται και οι ενθουσιώδεις κριτικές από την συμμετοχή τους στα φεστιβάλ WOMAD των Καναρίων Νήσων και της Σιγκαπούρης.

Μahotella Queens
Οι Mahotella Queens αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης μουσικής ιστορίας της Νοτίου Αφρικής. Δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και είναι εκείνες που εφεύραν το Mbaquanga, ένα δυνατό μαγικό φίλτρο και ένα εκρηκτικό μίγμα από διάφορα είδη παραδοσιακής μουσικής της χώρας τους (Zulu, Sotho, Shangaan, Xhosa), που κατάφεραν να το παντρέψουν - με απόλυτη επιτυχία – με άλλα μουσικά είδη όπως τα blues και τη soul. Ηρωίδες της πολιτιστικής αντίστασης στο Απαρτχάιντ, ινδάλματα των έγχρωμων κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των σκοτεινής και αιματηρής εκείνης περιόδου, οι Mahotella Queens κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας του και να αποκτήσουν ξεχωριστή θέση στη διεθνή μουσική σκηνή.

To 2000 στο Womex – το μεγαλύτερο διεθνές μουσικό συνέδριο και η σπουδαιότερη έκθεση που πραγματοποιείται στον κόσμο με τη συμμετοχή χιλιάδων καλλιτεχνών και εταιριών από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη– οι Mahotella Queens βραβεύθηκαν ως «το καλύτερο world music συγκρότημα της χρονιάς».
Το φετινό καλοκαίρι οι Mahotella Queens, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας τους, θα κάνουν μια στάση στη χώρα μας και στο φεστιβάλ “Cosmopolis”, φέρνοντας μαζί τους την ακαταμάχητη γοητεία της φωνής, των ρυθμών και της σκηνικής τους παρουσίας, που έχουν ήδη συναρπάσει τους ακροατές τους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βασίλης Σαλέας
Ο «μάγος του κλαρίνου» όπως δικαιωματικά αποκαλείται ο Βασίλης Σαλέας, γεννήθηκε κυριολεκτικά με ένα κλαρίνο στο χέρι. Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια μουσικών και με ταλέντο ξεχωριστό και ιδιαίτερο, κατάφερε να ξεχωρίσει από τα πρώτα του βήματα και να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος («Τραπεζάκια Έξω»), ο Σταμάτης Σπανουδάκης («Πέτρινα Χρόνια», «Αλέξανδρος»), κ.α.

Τα σύνορα της χώρας μας, όμως, δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν τη διεθνή καταξίωση, που ήρθε μέσα από τη συνεργασία του με τους Gipsy Kings αλλά και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου («Όραμα»).
Ο Βασίλης Σαλέας θα παρουσιάσει στο Cosmopolis ένα πρόγραμμα με μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική μας παράδοση και θα μας ταξιδέψει μουσικά σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας. Banda Nova
Ένα εκρηκτικό δωδεκαμελές συγκρότημα κρουστών που σε κάθε του εμφάνιση παντρεύει σε μία λαμπρή τελετή τη Batucada (αυτό που όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει στα βραζιλιάνικα καρναβάλια) με την Bossa Nova και διάφορους αφρικάνικους ρυθμούς, δημιουργώντας μία εκρηκτική ατμόσφαιρα που μόνο σε μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και του χορού μπορεί να καταλήξει. Το συγκρότημα των Banda Nova αποτελείται από μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς, που ασχολούνται με την παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική από το 1998.
Η κίνηση και ο χορός δεν συμπληρώνουν απλώς τη μουσική, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των ζωντανών τους εμφανίσεων, αφού «μόνο έτσι επιτυγχάνεται το κοινό ρυθμικό αίσθημα».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

The Eastern Cape Ensemble / Ν. Αφρική
Το συγκρότημα ‘The Eastern Cape” αποτελείται από μουσικούς και χορευτές που προέρχονται από μια περιοχή της Ν. Αφρικής, όπου η τεχνολογία δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της και οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλέφωνο. Αυτός, ίσως, είναι και ένας από τους λόγους που εξακολουθεί να διατηρεί και να κουβαλά στις εμφανίσεις του την αυθεντική πολιτιστική ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Ν. Αφρικής. Το “Eastern Cape Ensemble” αποτελείται από 15 χορευτές και μουσικούς οι οποίοι παρουσιάζουν στο “Cosmopolis” με τρόπο μοναδικό και αξέχαστο χορούς και ρυθμούς από την πλούσια παράδοση της Νοτίου Αφρικής.

Roudelet Felibren / Γαλλία
Η ομάδα Roudelet Felibren δημοφιλούς τέχνης και παραδόσεων ιδρύθηκε το 1927 από τον Ιωάννη Βαπτιστή Ιούλιο Πιγκνολ, ιδρυτή του μουσείου Chateau Combert. Σε αυτό το σχολείο “le Roudelet Felibren” έχουν συμπεριληφθεί χοροί από τη θάλασσα, μερικοί από τους οποίους έχουν ελληνικές ρίζες. ʼλλοι έχουν εμπνευστεί από το εν δυνάμει ναυτικό σε πιο πρόσφατους αιώνες, ενώ με κύματα και εμπόρους έφτασαν από διάφορες χώρες νέοι χοροί που αναφέρονται σε αυλικούς και δόλιους έρωτες, καθώς και χοροί πολέμου από τον καιρό που Γαλλία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση ενάντια στην Τουρκία. Η ομάδα Roudelet Felibren,η οποία αποτελείται από 30 χορευτές και μουσικούς, έχει κερδίσει πολλά χρυσά μετάλλια και βραβεία, ενώ σε πολλούς από τους χορευτές της έχουν απονεμηθεί τίτλοι όπως του “Provost” και του «Αρχηγού του Χορού», τίτλοι που απονέμονται στους καλύτερους των χορευτών.

Kasztelanka / Πολωνία
Το παραδοσιακό συγκρότημα Kasztelanka έρχεται στο “Cosmopolis” από την περιοχή Sierpc της Πολωνίας και αποτελείται από περίπου 35 χορευτές, που παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής τους – όπως ο polonez και ο oberek – καθώς και χορούς από άλλα μέρη της Πολωνίας – όπως ο kaszuby και ο Krakow - ενώ οι εμφανίσεις τους συμπληρώνονται από τοπικά τραγούδια που ερμηνεύονται από τα μέλη της χορωδίας τους συγκροτήματος. Το παραδοσιακό συγκρότημα Kasztelanka δημιουργήθηκε το 1985 και από τότε μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ στην Πολωνία αλλά και την Ευρώπη γενικότερα και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, τα οποία καθιστούν την αξία τους αναμφισβήτητη.

Barvi Yunosti (Της Νιότης Τα Χρώματα) / Ουκρανία
Το χορευτικό συγκρότημα Βarvi Yunosti ιδρύθηκε το 1998 και στα 5 χρόνια δραστηριότητάς του μετατράπηκε από μια ομάδα χορού εφήβων που ενδιαφέρονταν για τους παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους, σε ένα συγκρότημα χορού επαγγελματικού επιπέδου. Οι Barvi Yunosti θα παρουσιάσουν στα πλαίσια του “Cosmopolis” ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Ουκρανία, αλλά και χορούς των Ελλήνων της Αζοφικής, γεγονός που τους μετατρέπει αυτόματα σε πρεσβευτές της φιλίας και της ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.

Magura / Ουγγαρία
Το βραβευμένο παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα της Ουγγαρίας “Magura” αποτελείται από 35 χορευτές και δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάξει και να μεταδώσει στις επόμενες γενιές την ουγγρική παράδοση. Στο “Cosmopolis” το συγκρότημα Magura μεταφέρει χορούς - από τους πιο δύσκολους και θεαματικούς – από την ευρύτερη περιοχή της Ουγγαρίας, επιφυλάσσοντας για τους θεατές μια συναρπαστική εμπειρία που θα τους προσφέρει η γνωριμία τους με την πολιτιστική παράδοση της Ουγγαρίας.

3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ COSMOPOLIS
ΚΑΒΑΛΑ - Παλιά Πόλη
20 – 24 Αυγούστου 2003





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge